Nederland | Sociaal ondernemen

Meer dan geld verdienen

1 juni 2021 10:43

Van oplopende werkloosheid tot een schreeuwend tekort aan personeel. De Nederlandse arbeidsmarkt kent beide uitersten. Code Gorilla voegt deze twee problemen samen tot een bijzondere oplossing: meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk helpen.

Diem Do from Code Gorilla

2020

start samenwerking Rabo Foundation en Code Gorilla

120

mensen volgden een IT-bootcamp van Code Gorilla

90%

van de deelnemers vond een baan

45

mensen vonden een baan dankzij een contract met de gemeente Groningen

De uitdaging

Werk is meer dan geld verdienen. Het is een manier voor mensen om mee te doen in de samenleving en hun talenten te ontplooien. Door de stijgende werkloosheid, mede vanwege de coronacrisis, hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nóg meer moeite om een baan te vinden. Voor hen neemt de concurrentie op de arbeidsmarkt alleen maar verder toe.

Code Gorilla: een slimme koppeling

Zelfs onder deze lastige omstandigheden begeleidt Code Gorilla mensen naar werk. Het geheim? De sociale onderneming koppelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan IT-bedrijven, een sector met een groot tekort aan personeel. Code Gorilla is hard nodig als intermediair, omdat IT-bedrijven normaal gesproken vooral selecteren op jonge, hoogopgeleide mensen met werkervaring.

Juiste skills

Met een bootcamp van drie maanden leidt Code Gorilla de deelnemers op tot junior codeur en programmeur. Ze leren de programmeertaal waar de meeste vraag naar is. Daarnaast werken deelnemers aan hun sociale vaardigheden en andere obstakels die een baan in de weg staan. Om er zeker van te zijn dat deelnemers affiniteit hebben met het IT-vak, gaat aan de bootcamp een maand thuisstudie en een selectieprocedure vooraf. En Code Gorilla kan bootcampdeelnemers nog tot een jaar na plaatsing begeleiden op hun nieuwe werkplek.

“Code Gorilla koppelt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan IT-bedrijven.”

Meer tijd

Een van de redenen waarom Code Gorilla impact kan maken, is het uitgebreide netwerk. De sociale onderneming heeft warme banden met het regionale bedrijfsleven en de overheid, waar ook steeds meer deelnemers aan de slag gaan. Hierdoor vindt 70 procent van de deelnemers aan de bootcamp een baan. Maar Code Gorilla wil méér. Daarom is er een tweejarig werkleertraject in de maak, speciaal voor mensen die meer tijd nodig hebben dan drie maanden. Ze werken aan sociale vaardigheden, weerbaarheid, faalangst en presentatieangst.

Code Gorilla’s impact

De impact van Code Gorilla sinds de start in 2018:

    Meer dan 120 mensen doorliepen de bootcamp met succes en stroomden uit naar betaald werk Meer dan 90 procent van bootcampdeelnemers vindt een baan 45 mensen kregen een baan dankzij een contract met gemeente Groningen

Rabo Foundation en Code Gorilla

Via Code Gorilla draagt Rabo Foundation bij aan een inclusieve samenleving en meer zelfredzaamheid. Sociale ondernemingen als Code Gorilla, die het maatschappelijke vóór het marktbelang plaatsen, hebben meer tijd nodig voordat ze economisch zelfstandig zijn. Met een lening bieden we Code Gorilla die extra tijd. Hiermee kan de sociale onderneming de komende vijf jaar het tweejarige programma opschalen. Ook heeft Code Gorilla plannen om het werkgebied uit te breiden naar het oosten van Nederland. Daarnaast doneerde Rabo Foundation eenmalig een bedrag voor lesmateriaal en leenlaptops. Zodat ook mensen die geen laptop hebben, kunnen deelnemen aan de bootcamp van Code Gorilla.


Bekijk ons impactrapport ‘Sociaal Ondernemen’ en kom meer te weten over onze resultaten in 2020. Lees daar ook meer verhalen die laten zien hoe wij bijdragen aan een inclusievere samenleving in Nederland.