Nederland | Financiële zelfredzaamheid
In zes maanden weer financieel op eigen benen
Als je van de rechter zelf geen financiële beslissingen meer mag nemen, kom je onder de hoede van een bewindvoerder. In 2020 stonden ruim 240 duizend Nederlanders onder zo’n ‘beschermingsbewind’ – steeds vaker door problematische schulden. De Plinkr Hub helpt diegenen die er klaar voor zijn om weer stap voor stap zelfstandiger te worden.
2019
start samenwerking Rabo Foundation en Plinkr
55
deelnemers zijn nu al een eind op weg
De uitdaging
Er zijn nu zes keer zoveel Nederlanders onder beschermingsbewind dan tien jaar geleden. Belangrijke oorzaak: het is moeilijk om via de gemeente in een schuldhulptraject terecht te komen. Bij gebrek aan een alternatief wordt beschermingsbewind steeds vaker ingezet als redmiddel. Alleen hebben bewindvoerders niet de middelen om mensen weer voor te bereiden om hun geldzaken zelf op te pakken. Daardoor blijven die soms te lang vastzitten in plaats van dat ze weer uitstromen.
“Geef bewindvoerders een route om te werken aan een duurzamere uitstroom.”
Plinkr: slimme, digitale oplossingen voor financiële hulpverlening
De social fintech Plinkr ontwikkelde een begeleidingstraject voor onderbewindgestelden die klaar zijn voor meer zelfstandigheid. Zij leren hiermee om binnen zes maanden weer financieel op eigen benen te staan. Een online omgeving, de Hub, leidt deze ontwikkeling in goede banen. De Hub verbindt de verschillende betrokken partijen, zoals gemeente, bewindvoerders en coaches. Een coach begeleidt de deelnemer, persoonlijk en via de Hub. Van een budgetoverzicht maken en voorzieningen aanvragen tot hulp inschakelen en leren omgaan met financiële prikkels. Ook bouwt de deelnemer tijdens het traject een sociaal vangnet op binnen de gemeente.
Impact van de Plinkr Hub in 2020
Plinkr ging in oktober 2020 van start met bewindvoerders in vijf gemeenten – en de eerste 55 deelnemers zijn nu al een eind gevorderd. De organisatie leerde ondertussen een paar belangrijke lessen. Zo duurde het in sommige gemeenten langer dan gedacht voordat de dialoog met bewindvoerders was opgestart. Het was nodig om eerst wederzijds vertrouwen op te bouwen. Door dit inzicht veranderde Plinkr haar aanpak. De onderneming organiseert nu uitgebreide kick-off’s met de gemeente en alle actieve bewindvoerders, om het gezamenlijke doel helder te maken: de juiste hulp voor inwoners. Het aantal aangemelde kandidaten neemt inmiddels snel toe.
Plinkr en Rabo Foundation
We steunden Plinkr in 2019 met een donatie en in 2020 met een cofinanciering. Het geld werd ingezet voor de technische ontwikkeling van de Hub, de uitwerking van de verschillende trajecten en het opstarten van de samenwerking met betrokken gemeenten.
Plinkr Hub in 2021
Plinkr streeft ernaar om in 2021 tussen de twee- en driehonderd mensen te laten starten met het traject. Naast de huidige gemeenten is Plinkr ondertussen met ruim dertig gemeenten in gesprek om de Hub landelijk in te zetten. Dit jaar wil de organisatie met tien nieuwe gemeenten van start gaan.
Bekijk ons impactrapport 'Financiële zelfredzaamheid' om meer te weten te komen over onze resultaten in 2020 en lees meer verhalen die laten zien hoe wij bijdragen aan een meer inclusievere samenleving in Nederland.