Zuid-Amerika | Climate Smart Agriculture

Impact in beeld: La Noria en de olijven handel

24 oktober 2023 10:15

De vlaktes van La Yarada, gelegen in de Rio Caplina vallei in het zuidelijkste punt van Peru, zijn beroemd om hun olijfgaarden. Hier staan lange rijen zilvergroene bomen, waarvan de takken doorzakken vanwege het gewicht van zwarte en groene olijven, die er dik en veelbelovend uitzien.

Jarenlang hebben boeren op dit land sevillana olijven geproduceerd. Groen of zwart, deze soort is de favoriet van Peru en wordt door het hele land geserveerd.Vandaag de dag hebben bezoekers van de vele boerderijen in de regio volop keuze. Sevillana olijven worden nog steeds geteeld, maar er zijn ook andere soorten zoals manzanilla en kalamata olijven. Deze rijkere, ietwat rokerige olijven zijn populair bij fijnproevers in andere landen, zoals Brazilië.

De visie van één man

Deze verandering is grotendeels te danken aan één man, Yury Alfredo Bermejo Sardon, die in 2010 Fundo La Noria oprichtte en het leven van de olijfboeren in de regio veranderde. Hij zag de kans om buiten Peru uit te breiden naar buitenlandse markten, waar specifieke soorten tot $1,80 per kilogram kunnen opbrengen. Veel meer dan de prijs die voor de traditionele lokale olijven wordt betaald. Tegenwoordig is La Noria de op een na grootste exporteur van olijven in Peru. Geweldige groei van bescheiden oorsprong.

Olijven geteeld voor La Noria

Yury Alfredo Bermejo Sardon, directeur van La Noria

De vlaktes van La Yarada, Tacna-regio, Zuid-Peru

“We zijn dit bedrijf als gezin begonnen. Dertien jaar geleden waren we boeren. En nu? Ondernemers.”

Het gezin is gegroeid: La Noria begon met slechts vier werknemers en telt nu 42 vaste medewerkers, oplopend tot wel 150 mensen als de oogst op zijn top is. Als alle bijkomende werknemers worden meegerekend, ondersteunt La Noria het levensonderhoud van wel 2.500 mensen in de hele waardeketen.

De kracht van de coöperatie

Dit is het voordeel van bedrijven zoals La Noria. Hoewel La Noria verantwoordelijk is voor de verwerking, verpakking en verzending van de olijven, werkt het in essentie als een coöperatie. Ongeveer 25% van de olijven van La Noria komt van hun eigen plantages. De rest is afkomstig van lokale, kleinschalige boeren. Zij profiteren niet alleen rechtstreeks van de hogere prijzen die La Noria bepaalt met exporteurs, maar worden ook ondersteund bij de ontwikkeling en verbetering van hun eigen olijfgaarden op verschillende manieren.

"Het voordeel van werken met Fundo La Noria, is dat ze ons opleiden," zegt Marcelino, een boer die al een aantal jaar met La Noria samenwerkt. "Ze leren ons over ziekten en plagen in de olijfbomen. Ze vertellen ons wat we wel en niet moeten doen op het land."

Plannen voor een duurzame toekomst

De ambitie van La Noria is om kleine boeren te helpen hun opbrengsten te vergroten, maar dan wel op een duurzame manier. De focus ligt op het introduceren van technologieën en technieken die de impact op het milieu verminderen en de boeren voorbereiden op klimaatverandering. Denk hierbij aan gespecialiseerde druppelirrigatiesystemen die het watergebruik optimaliseren, systemen die afval- en watergebruik beheren tijdens de fermentatie fase en moderne technieken die schadelijke pesticiden vervangen.

La Noria, de boeren, de lokale gemeenschap, het milieu – het is een aanpak waar iedereen baat bij heeft.

[Marcelino verbouwt maïs tussen zijn olijfbomen, wat een organische manier is om ziekten en plagen te voorkomen

Marcelino, een boer en een van de vele onafhankelijke leveranciers van La Noria

De maïs trekt ook bijen aan, die boerderijen bestuiven

“Om deze reden heeft het Rabo Rural Fund in 2021 in La Noria geïnvesteerd", zegt Alessandro Morgagni, investment manager van het Rabo Rural Fund. “De potentie die we twee jaar geleden zagen, wordt nu al gerealiseerd.” La Noria en de aangesloten boeren oogstten vorig jaar 5.800 kg olijven per hectare land. Dat is een totaal van 5.000 ton. Als landbeheer, bemesting en irrigatie verder worden verbeterd, kan die opbrengst oplopen tot 10.000 kg per hectare. Met onze financiering kon La Noria een betere prijs krijgen voor de olijven van haar boeren. Daarnaast konden ze de boeren ook betalen in de periode dat het land braak ligt, tussen het verwerken van de oogst en het vinden van een koper voor export.”

Voor boeren zoals Marcelino betekent dit stabiliteit, nu en in de toekomst: “Ik ben een boer. Ik ben geboren op dit land. Mijn vader was oprichter van La Yarada. Mijn droom is om mijn laatste dagen hier in mijn huisje door te brengen, met mijn dieren en mijn olijfbomen.”

Maar eerst moeten La Noria en de boeren van La Yarada zich voorbereiden op de uitdagingen die voor hen liggen. Yury verspilt geen tijd: "Klimaatverandering raakt de gewassen elk jaar harder. De temperatuurstijgingen beïnvloeden de bloei van de olijfbomen. Als de omgeving niet koud genoeg is, bloeien ze niet voldoende. Daarom verbeteren we de olijfgaarden, maken we gebruik van de nieuwste technologieën die beschikbaar zijn, voeren we de eerste tests uit en brengen we deze technologie naar de boeren."

Na de oogst worden de olijven in het 6000 m² grote verwerkingscentrum van La Noria gefermenteerd voordat ze wereldwijd worden verkocht.

Rabo Rural Fund investeert in bedrijven zoals La Noria omdat ze ons helpen de voordelen van collectieve en coöperatieve bedrijfsmodellen op te schalen. Door een grote groep boeren en arbeiders samen te brengen, kan La Noria nieuwe, duurzame ontwikkelingen introduceren in de Peruaanse olijventeeltsector. En tegelijkertijd het levensonderhoud van duizenden lokale mensen ondersteunen. Hierdoor wordt er een betere toekomst gecreëerd voor iedereen.


Rabo Rural Fund is wereldwijd actief en voorziet in de financieringsbehoefte van agrarische bedrijven die te groot zijn voor microfinanciering en te klein of risicovol voor commerciële banken. Door toegang tot financiering te bieden, stellen we hen in staat om te groeien. Het Rabo Rural Fund is in 2012 opgericht door Rabo Foundation en beheert het fonds sindsdien.