Nederland | Sociaal ondernemen

Trash’ure Taarten: minder verspilling, meer werk

9 februari 2024 9:00

Het Nijmeegse Trash’ure Taarten is in 2000 opgericht en bakt vegan taarten en gebak. Deze sociale onderneming zet zich in voor een duurzame wereld en staat voor gelijke kansen. Een sociale onderneming wordt vaak opgericht om maatschappelijk verschil te maken. We nemen je mee in de aanpak van Trash’ure Taarten.

Twee werknemers van Trash'ure versieren taarten.

4.460

kilo aan voedselverspilling voorkomen

26

statushouders vonden een plek in de bakkerij

7

mensen vonden een betaalde baan

4

mensen volgen een opleiding bij Trash’ure Taarten

De uitdaging

Het Nijmeegse Trash’ure Taarten pakt twee uitdagingen aan. Wereldwijd belandt 33 procent van het geproduceerde voedsel in de afvalbak. Zonde, zegt de patissier. Intussen is er nog steeds veel werkloosheid onder statushouders. Veel van deze mensen doen vrijwilligerswerk – onder hun niveau, voor een klein aantal uren en vaak maar tijdelijk. Dit zorgt dat ze moeilijk integreren en afhankelijk blijven van uitkeringen, gemeenten en andere instanties.

De oplossing

Trash’ure Taarten bakt vegan taart en gebak met fruit en andere ingrediënten die anders worden weggegooid. Zo voorkomt de patissier voedsel- en waterverspilling. Met een elektrische bus haalt Trash’ure Taarten de restproducten op bij bedrijven. Statushouders verwerken die vervolgens in de bakkerij. Afhankelijk van de fase in het inburgeringsproces biedt Trash’ure Taarten statushouders een taalstage, werkervaringsplaats of betaalde baan. Ook krijgen ze ondersteuning bij bijvoorbeeld een studie. Nog een pluspunt: Trash’ure Taarten bakt vegan en met zo weinig mogelijk suikers en vetten. Het bedrijf draagt dus bij aan een eerlijkere én gezondere wereld zonder verspilling.

Het resultaat

In 2022 voorkwam Trash’ure Taarten ongeveer 4.460 kilo aan voedselverspilling – vooral appels, peren, bananen, sinaasappels, frambozen, aardbeien en wortels. De granen en noten, die het bedrijf koopt bij lokale boeren, worden ecologisch geteeld. Daarnaast creëerde Trash’ure Taarten werk. De patissier heeft een wisselend team van medewerkers met een migratieachtergrond. In 2022 volgden 26 mensen een traject bij Trash’ure Taarten. Wélk traject, dat verschilde per persoon. In totaal kregen zeven mensen via het bedrijf een betaalde baan bij andere werkgevers en volgden vier anderen een opleiding. Trash’ure Taarten nam zelf vier mensen aan.

Reactie van de sociaal ondernemer

Mede-oprichter Jeanne van Ittersum van Trash’ure Taarten: ‘Een van onze medewerkers zat vast in haar inburgeringsproces. De vrouw had veel talenten, maar kwam nergens aan een baan. Ze baalde van haar uitkering – ze wilde juist wérken. Toen ze een Facebook-oproep zag van onze bakkerij, schreef ze een bericht. Binnen drie maanden had ze een betaald contract, waarmee ze haar gezin uit de uitkering haalde. We vinden het zo zonde dat iemand met zo veel talent vier jaar heeft moeten wachten. Ze vertelde me eens: “Voordat ik jullie kende, had ik geen reden om op te staan. Nu word ik al voor de wekker blij wakker. Ik ben dankbaar dat ik jullie heb ontmoet en weet dat ik veel geluk heb gehad."

Mensen wachten buiten aan een picnitafel op taart.

Trash’ure Taarten maakt vegan taarten en gebak. Benieuwd naar het assortiment en hun verhaal?