Nederland | Innovatie

Naar afvalvrije steden met Oscar Circulair

9 juli 2024 15:45

Steden afval- en uitstootvrij maken. Dat is het ultieme doel van Oscar Circulair. Met kleine, uitstootvrije voertuigen pakken ze dat groots aan. Zij verbinden ondernemers in Circulaire Afvalcollectieven en halen hun afval gescheiden op. Achter het stuur zitten ‘Oscars’, deels mensen die elders moeilijk werk vinden. Zij brengen de ingezamelde afval- en grondstoffen naar een hub in het gebied, waar het wordt gebulkt, geperst en gebundeld om vanuit daar de stad uit vervoerd te worden naar de verwerker, die de grondstoffen weer een tweede leven geven. Zo maakt Oscar Circulair de stad schoner, vermindert ze uitstoot, redt ze grondstoffen én geeft ze kansen aan mensen met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt.

De werknemers van Oscar Circulair bij een busje

Sinds 2021 werken Rabo Foundation en Oscar Circulair samen. Sindsdien is de sociale onderneming gegroeid en zijn ze ook in Rotterdam Circulaire Afvalcollectieven gestart. De groei is mogelijk gemaakt door samenwerking met andere impactfinanciers, hierdoor zijn er meer arbeidsplaatsen gerealiseerd en én worden steeds meer steden afvalvrij.

Infographic met kerncijfers van Oscar Circulair

Oscar Circulair in actie

Met inmiddels acht ondernemerscollectieven in evenveel gebieden in Amsterdam en Rotterdam is Oscar Circulair koploper in de transitie van de bedrijfsafvalmarkt. In 2023 zijn ze nog uitgebreid met vier collectieven, in 2024 zullen er meer volgen en dan ook in Den Haag en Utrecht. Hun ophaaldienst wordt ondanks de opschaling als ‘persoonlijk, behulpzaam en vriendelijk’ bestempeld door hun klanten. Zij belonen de dienst met een 8,2. En nog veel belangrijker: door deze effectieve, grootschalige aanpak weet Oscar Circulair de afvalketen te veranderen. Hierdoor ontvangt de organisatie nu naast Rabo Foundation ook steun van vier nieuwe impactfinanciers. Wat de weg vrij maakt naar nog veel meer ondernemers in meer steden.

Een werknemer van Oscar Circulair in een busje
Fotografie door: Jan de Groen

Impact op mensen

Naast de kans op een schonere, circulaire stad, biedt Oscar Circulair ook kansen aan mensen. De ‘Oscars’ van het inzamelteam hebben verschillende achtergronden, leeftijden en opleidingsniveaus. Een deel van hen heeft ook een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. In 2023 startten er 14 Oscars vanuit zo’n kwetsbare positie bij de onderneming. Daar komen ze weer in een werkritme, doen ze werkervaring op en krijgen ze de kans om nieuwe sociale contacten te leggen. En hun directe contact met ondernemers leidt soms tot mooie nieuwe initiatieven. Zoals op het Westergasterrein in Amsterdam, waar de lokale ondernemers zo’n 15 dagbestedingsplekken creëerden.

Rondjes met impact

Dat rondjes rijden verschil maakt, bewijst Oscar Circulair. Dat komt natuurlijk doordat ze tijdens die rondjes 18 verschillende grondstoffenstromen inzamelen, waaronder papier, glas en metaal. Uit het afval van ondernemers weten zij 66% van dit soort waardevolle grondstoffen te scheiden. Voorheen lag dat percentage op 40%. Met hun dagelijkse rondjes met zero-emissievoertuigen besparen ze daarnaast per gebied waar zij actief zijn 900 tot 1000 ritten met vervuilende afvalwagens. En dat heeft samen veel impact: in 1 jaar wist Oscar Circulair 224.000 kg CO2 te besparen. En dát staat gelijk aan 28 rondjes om de aarde met een auto.


Bekijk de website van Oscar Circulair om nog meer over de organisatie en hun activiteiten te weten te komen.

Of lees over nog meer impactvolle organisaties met wie wij samenwerken.