Nederland | Sociaal ondernemen
Leren, werken en zélf doen bij Prins Heerlijk
Zelfstandig zijn en een positief zelfbeeld krijgen. Dát willen Ella Buijze en Gief van Schijndel bereiken voor jongeren tussen de 16 en 27 met leerproblemen. Zij ontwikkelen zich daarom in de leerwerkbedrijven van Prins Heerlijk tot dienstverleners in de horeca, detailhandel en zorg. Prins Heerlijk zorgt op deze manier dat jongeren zélf hun eigen plek in de maatschappij veroveren.
Rabo Foundation ondersteunt sinds 2008 Prins Heerlijk in hun groei en ontwikkeling. Zo gaan zij met deze steun in 2024 een zevende leslocatie openen.
Leren en werken in de praktijk
Een lunchcafé, restaurant, winkel of zorginstelling. Het zijn een aantal van de plekken waar de leerwerkbedrijven – zes in totaal – van Prins Heerlijk gevestigd zijn. En op drie van die plekken bieden ze ook ‘Speciaal MBO in Bedrijf’ aan, waar je in de praktijk onderwijs volgt. Op je eigen tempo, in kleine groepen en onder intensieve begeleiding. Prins Heerlijk doet dit samen met mbo-instelling De Rooi Pannen en ROC Tilburg. De nieuwste leslocatie gericht op zorg opent in 2024 in servicecentrum De Duynsberg, ook in Tilburg. Daar leren en werken jongeren nu al in het restaurant.
‘Het is voor de jongeren belangrijk dat zij kunnen leren en werken op één locatie. Dat is de reden dat wij het financieringsvraagstuk voor de nieuwe locatie hebben opgepakt’, zegt Nynke Struik, programmamanager. ‘De samenwerking van Prins Heerlijk met de zorginstelling, de opleiding en de impact die zij bereiken op de jongeren sluiten naadloos aan op onze ambities. Daarnaast wordt de leslocatie ook circulair verbouwd en ingericht.’
Impact op jongeren
Prins Heerlijk weet in Nederland veel mensen te bereiken. In 2023 hebben zij bijna 400 jongeren met een leerprobleem begeleid. En dat gaat verder dan leren en werken. Veel van hen krijgen ook steun bij hun persoonlijke ontwikkeling. Prins Heerlijk helpt bijvoorbeeld bij vragen rondom zelfstandigheid en zelfredzaamheid in sociale situaties en bij praktische zaken als administratie en financiën. Ook biedt Prins Heerlijk aan zo’n 35 tot 40 jongeren een eigen woning. Deze combinatie van steun heeft zichtbaar impact: jaarlijks halen zo’n 75 jongeren een mbo-diploma en vliegen er gemiddeld 110 jongeren uit naar een betaalde baan.
Vooruitstrevende samenwerkingen
Prins Heerlijk durft creatief buiten de lijntjes te kleuren. De samenwerking met twee mbo-instellingen om de opleiding ‘Speciaal MBO in Bedrijf’ op te richten, is daar een voorbeeld van. Een ander goed voorbeeld zijn de unieke samenwerkingen die Prins Heerlijk heeft met verschillende zorginstellingen. Geen andere sociaal ondernemer heeft dat tot nu toe aangedurfd omdat deelnemers certificeringen en diploma’s moeten halen. Jammer, want de personeelskrapte in deze sector is groot. Dat terwijl er in 2023 via ‘Speciaal MBO in bedrijf’101 jongeren in MBO opleiding zorg en dienstverlening leren en werken, met begeleiding van Prins Heerlijk.
Bekijk de website van Prins Heerlijk om nog meer over de organisatie en hun activiteiten te weten te komen.
Of lees over nog meer impactvolle organisaties met wie wij samenwerken.