India | Financiële zelfredzaamheid
Krachten bundelen tijdens Covid-19
Het Covid-19 responsprogramma is gericht op de landbouwtransitie in India. Het programma overbrugt de kloof tussen kleinschalige boeren en benodigde essentiële hulpbronnen. En het bevordert de veerkracht en groei van de Indiase landbouwsector.
Er werd gebruik gemaakt van een innovatieve financieringsstructuur tussen Rabo Foundation, IKEA Foundation, United States International Development Finance Corporation (USDFC) en Shell Foundation (medegefinancierd door de Britse FCDO, of Foreign, Commonwealth & Development Office). Deze krachtenbundeling heeft de risico's voor financiële dienstverleners (zogenaamde FSP's) weggenomen via een gezamenlijk garantieprogramma, zodat zij het voortouw kunnen nemen en zich op de lange termijn meer comfortabel voelen bij het verstrekken van lokaal krediet aan boeren. Het programma begon in 2021 en loopt tot 2029.
Risico's beperken, financiering ontsluiten
Het garantieprogramma stelt lokale kredietverstrekkers, met de steun van een kredietgarantie van USDFC, in staat landbouwbedrijven met een hoog risico te financieren. Zoals boerenproducentenorganisaties (FPO's), agrarische techbedrijven, hernieuwbare energiebedrijven en bedrijven gericht op voedselverlies oplossingen. Als gevolg hiervan krijgen deze organisaties, die zich richten op boeren, een betere toegang tot financiering. Zo kunnen kredietverstrekkers trackrecords opbouwen om in de toekomst meer krediet te verstrekken. Resultaten gerapporteerd door een externe consultant hebben al positieve resultaten van het programma laten zien. Ondanks het waargenomen hoge kredietrisico hebben zich in een periode van twee jaar slechts vier wanbetalingen voorgedaan.
Het verstrekken van financiering aan vrouwelijke boeren
Het programma richt zich bewust op boerenproducentenorganisaties (FPOs) waar ten minste 50% van de aangesloten kleinschalige boeren vrouwen zijn, en verstrekt leningen aan landbouwbedrijven die geleid worden door een vrouw. De stijging van het aantal FPO-leningen dat via het fonds wordt uitbetaald, verschoof van slechts 8 in 2022 naar 109 in 2023. Dit maakt meer kapitaal vrij voor vrouwen die in de Indiase landbouwsector werken, evenals voor andere diensten die kunnen bijdragen aan het verhogen van hun inkomen.
Bram Spann, Lead Asia, zegt: “Dit is een impactvol programma waarin we een aantal van onze meest missiegerichte partners bij elkaar konden brengen. De innovatieve financieringsstructuur waarin charitatieve instellingen, spelers uit de particuliere sector en een soevereine internationale ontwikkelingsbank hun krachten bundelen om kapitaal naar kleinschalige boeren te brengen, is op zichzelf uniek.”
Meer bieden dan alleen geld
Naast het verstrekken van betaalbaar kapitaal aan kleine boeren, heeft het consortium van financiers een alomvattend programma voor technische ondersteuning (TA) opgezet om kredietverstrekkers en kredietnemers te ondersteunen bij het overbruggen van ontwikkelingsverschillen. TA vergroot de veerkracht bij uitdagingen als klimaatverandering en verbetert de financieringsvooruitzichten van organisaties door interne processen te upgraden. Nieuwe leners, vooral degenen onder door vrouwen geleide FPO's, profiteren van de technische ondersteuning. Ondanks de voordelen wordt de TA van het programma momenteel nog steeds onderbenut. Om dit aan te pakken kan het implementeren van een monitoringmechanisme voor technische ondersteuning en het informeren van kredietverstrekkers over de voordelen ervan, de algehele impact van het programma aanzienlijk vergroten.
De foto’s bij dit artikel zijn van onze partner Stellaps. Stellaps is een van de vele organisaties die vanuit deze samenwerking gefinancierd kon worden.
Bekijk de website van Stellaps om nog meer over de organisatie en hun activiteiten te weten te komen. Of lees over nog meer impactvolle organisaties met wie wij samenwerken.