ESG en de S van Seks
Column Hans-Hugo Smit Cobouw.nl van 8 juni 2023
Column 8 juni 2023
Ik wilde deze column de titel meegeven “Duurzaamheidsafkortingen die je moet kennen”. Volgens de redactie zou niemand het dan lezen. Ik heb de titel dus aangepast, maar de inhoud is hetzelfde, vrees ik. Het gaat over de S van Sustainable en Social in afkortingen als ESG, SDG, CSRD en ESRS. Geen seks dus, maar wel iets om serieus te nemen.
In veel jaarverslagen staat wel iets over ESG: Environmental, Social en Governance. Dat is nu nog vrijblijvend, maar er komen steeds meer wettelijke verplichtingen waaraan zulke rapportages moeten voldoen. Zoals er ook regels zijn voor het rapporteren van financiële resultaten, zo moet je straks ook je prestaties op gebied van mens en milieu verantwoorden. De EU heeft daarvoor de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) opgesteld. Die stelt bijvoorbeeld door accountants gecontroleerde ESG-rapportages verplicht. Formeel betreft dit aanvankelijk alleen ‘de grote jongens’, maar vanwege de zogeheten ketenverantwoordelijkheid raakt het ook al hun kleinere samenwerkingspartners.
Aanleiding zijn de door de VN opgestelde Sustainable Development Goals (SDG) en het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. Dit zijn overheidsdoelen voor een duurzamere wereld en het tegengaan van opwarming van de aarde. Ze zijn niet direct bindend voor marktpartijen, maar via wet- en regelgeving krijgen die er natuurlijk wel mee te maken.
ESG kan je zien als de toolkit waarmee marktpartijen hun duurzaamheidsprestaties kunnen meten en verantwoorden. Bij de ‘E’ van Environment is de bouwsector daar al redelijk bekend mee. Denk aan afkortingen als EPC, MPG en BENG. Bij Social (van veiligheid tot inclusiviteit) en Governance (van inspraak tot ketenverantwoordelijkheid) is alles nog vrij nieuw. Toch worden bedrijven dus verplicht ook op deze vlakken doelen te formuleren en te laten zien of en hoe ze die bereiken.
Hoe je dat goed doet is nog een zoektocht. Ook voor de overheid. Maar er zijn hulpmiddelen. De EU-Taxonomy bijvoorbeeld is een lijst van activiteiten die je “groen” mag noemen. Ook de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) bieden bedrijven handvatten voor het opstellen van een duurzaamheidrapportage.
Bouwen is tegenwoordig al lastig genoeg. Toch kan je deze groeiende lijst van afkortingen niet negeren. De planeet en samenleving vragen om aanpassing en de overheid dwingt dat bovendien af. Wacht daarom niet met het opstellen van een ESG-strategie, die zowel gaat over doelen, als over middelen én bewijsvoering. Dat mag met de S van Stapjes, maar de S van Stilzitten is geen optie.
Deze column is op 08-06-2023 verschenen op www.cobouw.nl