header Is beleggen moeilijk en kost veel tijd?

Cliché 2: 'Beleggen is moeilijk en kost veel tijd'

Put opties, futures, yield curves… Aan moeilijke woorden geen gebrek als het over beleggen gaat. De beurs lijkt een gesloten bolwerk waar je als leek niks te zoeken hebt, tenzij je bereid bent er heel veel tijd en energie in te steken. Maar beleggen hoeft helemaal niet moeilijk en tijdrovend te zijn.

Rabobank

Vergelijk beleggen met koken

Als je koken leuk vindt, kun je uren in de keuken staan en allerlei ingewikkelde technieken uitproberen. Maar ook met minder vaardigheden en inspanningen kun je een lekkere en gezonde maaltijd op tafel zetten.

Zo is het bij beleggen ook maar net welke strategie je kiest. Er zijn manieren om met weinig kennis en inspanning in te stappen en op lange termijn mogelijk te profiteren van het effect van rendement-op-rendement. Het is wel goed om te weten dat beleggen risico's kent en er geen garanties zijn.

Laat experts voor je beleggen

Geen zin om te koken? Dan ga je naar een restaurant of bestel je wat. Minimale inspanning en grote kans dat een professionele kok lekkerder kookt dan jijzelf. Zo werkt het met beleggen ook. Je kunt je vermogen laten beheren door experts. Zij kopen aandelen en obligaties voor je en bewaken de kwaliteit van de portefeuille die past bij jouw persoonlijke doelen en het risico dat je wilt en kunt nemen. Bij ons heet dit Rabo Beheerd Beleggen.

Bij beheerd beleggen stort je geld op je beleggersrekening. Dat geld wordt door onze specialisten belegd in goed gespreide fondsen waarbij de kosten laag worden gehouden. Er wordt naast financieel rendement ook rekening gehouden met mens, milieu en goed bestuur. En je hebt er weinig omkijken naar. Wil je weten hoe je beleggingen ervoor staan? Via de Rabo App heb je daar altijd inzicht in.

Gespreide fondsen

Zit je als belegger liever zelf aan de knoppen? Dat kan natuurlijk ook. Hoeveel tijd en moeite dat je kost, hangt af van de strategie die je kiest:

    Als je je geld wilt steken in individuele aandelen, obligaties of andere beleggingsinstrumenten, dan is het verstandig om goed onderzoek te doen, bedrijven te vergelijken en het nieuws te volgen. Dat is niet voor iedereen eenvoudig en het kost tijd. Een andere aanpak is om je geld te verdelen over een groot aantal verschillende beleggingen. Zo verklein je het risico. Als de koers van een aandeel flink zakt of stijgt, heeft dat vaak maar beperkte impact op je portefeuille. Hoe beter je spreidt, hoe kleiner de noodzaak om al je beleggingen steeds in de gaten te houden.

Je beleggingen spreiden gaat het makkelijkst via goed gespreide beleggingsfondsen. Zo’n fonds is eigenlijk een kant-en-klaar mandje met aandelen en/of obligaties, vaak verspreid over verschillende regio’s en sectoren. Gaat het wat minder met het ene aandeel, dan kan dit rechtgetrokken worden door een ander aandeel in het fonds. Zo spreid je risico’s en kansen.

Bij Rabo Zelf Beleggen kun je kiezen uit ongeveer 140 verschillende beleggingsfondsen, waarmee je een goed gespreide portefeuille kunt samenstellen. Hiermee volg je de bewegingen van de markt zonder dat je dagelijks actief de ontwikkelingen hoeft te volgen.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.