Uitleg duurzame definities

Duurzaam beleggen betekent dat er bij beleggingskeuzes rekening wordt gehouden met het milieu, de samenleving en een goed bestuur. Je kunt bijvoorbeeld beleggen in bedrijven die oog hebben voor mensenrechten, arbeid, milieu en corruptiebestrijding (de VN Global Compact Principes). Ook kun je beleggen in aandelen, obligaties of beleggingsfondsen die voldoen aan de ESG-richtlijnen. ESG staat voor environment (E), social (S) en governance (G). Oftewel milieu, maatschappij en bestuur.

De omschrijving van wat duurzaam beleggen is en welke richtlijnen er worden gevolgd, kan per bank of aanbieder verschillen. Hieronder staan de definities zoals wij deze hanteren, voor zowel beleggingsfondsen als aandelen en obligaties.

Beleggingsfondsen

Artikel 8 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation)

Dit zijn beleggingsfondsen waarbij financieel rendement voorop staat, maar ESG-aspecten en duurzaamheidsrisico’s wel worden meegenomen in de beleggingskeuzes. Deze fondsen kunnen, voor een deel, bestaan uit duurzame beleggingen die bijdragen aan ecologische of sociale doelen, maar dat hoeft niet.

Artikel 9 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation)

Dit zijn beleggingsfondsen waarbij meetbare impact op het gebied van milieu en/of de maatschappij voorop staat. Deze fondsen bestaan geheel uit duurzame beleggingen die bijdragen aan ecologische en/of sociale doelen. Deze fondsen moeten vooraf duidelijk aangeven welke impactdoelen ze nastreven, wanneer ze deze impact verwachten te behalen en moeten hier ook tussentijds over rapporteren.

Artikel 6 SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation)

Dit zijn beleggingsfondsen die financieel rendement willen behalen, waarbij duurzame kenmerken niet zijn meegenomen in de fondsstrategie.


Voor de beleggingsfondsen gaan wij voor wat betreft de verplichte SFDR informatie, zoals categorie en percentage duurzame beleggingen, uit van de informatie die wij van onze dataprovider, Morningstar, ontvangen.

Aandelen en obligaties

ESG Screened

Dit houdt in dat bij de individuele beleggingstitel een positieve ESG screening heeft plaatsgevonden en de onderneming geen significante schade toebrengt aan ecologische- en/of sociale doelstellingen. Deze screening wordt gedaan door naar de volgende zaken te kijken*:

Uitsluitingen-beperkingen

• Bedrijven die de Global Compact Principes van de VN schenden

• Bedrijven of landen die door Sustainalytics worden geclassificeerd als severe risk

• Landen waartegen sancties lopen vanuit de EU, VS of een ander belangrijk orgaan

• Producenten van controversiële wapens, vuurwapens voor particulier gebruik, bont, leer en tabak

• Bedrijven die meer dan 5% van de omzet halen uit de productie van kolen (delven en energieopwekking) en teerzanden, schaliegas, Artic drilling en cannabis voor recreatief gebruik

• Controversiële bedrijven die palmolie en pesticiden produceren

* Deze screening wordt bepaald op basis van data en de methodiek van dataleverancier Sustainalytics. Wij gebruiken de informatie van deze providers ook voor de ESG screening, de uitsluitingen en beperking en voor het bepalen van controversiële activiteiten, die geen ernstige afbreuk doen aan de beoogde doelstellingen.


% duurzame doelen

Dit houdt in dat het bedrijf met minimaal 20% van de omzet bijdraagt aan duurzame doelen. Met duurzame doelen bedoelen we activiteiten die positief bijdragen aan het milieu en de samenleving of die een oplossing bieden tegen de klimaatuitdagingen en de transitie naar een duurzame economie. Denk hierbij aan activiteiten op het gebied van hernieuwbare energie, gezondheid, onderwijs of het tegengaan van vervuiling. Ook zijn dit activiteiten die aansluiten bij de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s).

Bij deze bedrijven moet daarnaast altijd sprake zijn van een goed bestuur en de activiteiten die positief bijdragen aan de duurzame doelen mogen geen ernstige schade toebrengen aan deze of andere doelen. Bij al deze bedrijven heeft de eerder beschreven ESG screening plaatsgevonden.

Of het bedrijf minimaal 20% van de omzet behaalt uit duurzame doelen wordt volgens de door MSCI hiervoor gehanteerde data en methodiek bepaald.


CO₂ verminderingsplan

Dit houdt in dat het bedrijf een plan heeft om de CO₂-uitstoot te verminderen en volgt daarbij de richtlijnen van het Science Based Targets initiatief. Dit is een samenwerking tussen onder andere de VN en het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Bij deze bedrijven moet daarnaast altijd sprake zijn van een goed bestuur en de activiteiten die positief bijdragen aan de duurzame doelen mogen geen ernstige schade toebrengen aan deze of andere doelen. Bij al deze bedrijven heeft de eerder beschreven ESG screening plaatsgevonden.

Of het bedrijf een plan heeft om CO₂-uitstoot te verminderen wordt volgens de door MSCI hiervoor gehanteerde data en methodiek bepaald.

Groene obligatie

Dit houdt in dat deze belegging voldoet aan de volgende voorwaardes:

· Europese norm voor groene obligaties

· Het bedrijf de Global Compact Principes van de VN niet schendt

· Het bedrijf of land door Sustainalytics niet is geclassificeerd als severe risk

· Er tegen het land geen sancties lopen vanuit de EU, VS of een ander belangrijk orgaan

· Het bedrijf geen producent is van controversiële wapens of tabak

· Het bedrijf niet meer dan 5% van de omzet haalt uit de productie van vuurwapens voor particulier gebruik, kolen (delven en energieopwekking) en schaliegas

Aandelen, obligaties en beleggingsfondsen

Geen positieve ESG

Dit houdt in dat bij deze belegging geen positieve ESG screening is uitgevoerd óf dat de beleggingstitel hier niet op kon worden beoordeeld. Voor een beleggingsfonds betekent dit dat het onbekend is welke SFDR categorie het fonds heeft.



De indeling van een beleggingstitel is niet vaststaand. Een beleggingsfonds kan zijn duurzaamheidsstrategie wijzigen. Een bedrijf kan onder andere door wijzigingen in bedrijfsvoering, anders worden ingedeeld.