Koers Tesla onder druk na verlies duurzame S&P-rating

1 juni 2022 14:18

Tesla is uit de ESG-index van S&P verwijderd. Het aandeel verloor terrein, maar de vraag is of alle pijn verwerkt is in de koers.

Onvoldoende voor duurzaamheid doet Tesla pijn

Tesla wordt al geruime tijd als de groene koploper binnen de auto-industrie gezien. Verrassend was dan ook de recente stap van S&P om het bedrijf te verwijderen uit de S&P 500 ESG Index. Dat is een index met aandelen van bedrijven die voldoen aan een aantal duurzaamheidscriteria. Volgens S&P is het beleid van Tesla om de CO2-voetafdruk terug te brengen onvoldoende en is het sociale beleid, zoals de werkomstandigheden in zijn fabriek in California, onder de maat.

Verkoopdruk op Tesla

Techaandelen staan dit jaar al op verlies, mede door de toeleveringsproblemen van (zeldzame) materialen, het zerocovidbeleid van China en de stijging van de rente . Na de bekendmaking van S&P verloor het aandeel Tesla verder terrein. Sinds begin dit jaar staat het aandeel op een verlies van bijna 37%.

De vraag is of voor de koers van Tesla alle pijn hiermee geleden is. De bedrijven die in de S&P 500 ESG-index zijn opgenomen zitten in veel duurzame beleggingsfondsen en Exchange Traded Funds (ETF’s) die deze index volgen. Tesla zit zelfs in de top vijf van het meest aangehouden aandeel bij deze fondsen. Door de verwijdering uit deze index kan de verkoopdruk op dit aandeel aanhouden.

Twitter wél in ESG-Index

Topman Elon Musk is dan ook niet te spreken over duurzaamheidsratings. Het goede nieuws – voor hem althans – is dat Twitter juist is toegevoegd aan S&P’s ESG Index. Wellicht dat Musk straks toch weer positief is over duurzaamheidsbeoordelaars nu Twitter op zijn kooplijst staat.

Overigens kijken actieve fondsbeheerders verder dan de ESG-rating op dit moment. Ze nemen ook de ESG-veranderingen die het bedrijf op termijn kan laten zien mee, zeker nu de vraag naar groen vervoer hoog op de agenda staat bij overheden. De druk van beleggers om verder te verduurzamen zal ook aan Tesla niet voorbijgaan.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.