Duitse aandelen gevoelig voor escalatie oorlog en recessie

28 juni 2022 11:54

Duitse bedrijven blijven erg gevoelig voor een stijging van de energieprijzen in verband met de oorlog in Oekraïne. Daarnaast verwachten we dat de consumentenbestedingen in Europa na de zomer gaan dalen. Daarom hebben we het percentage Duitse aandelen in onze beheerde portefeuilles verlaagd. In plaats daarvan hebben we extra belegd in Amerikaanse aandelen.

Kort na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne hebben we het aandeel van Duitsland in het 1895 Aandelen Macro Opportunities Fonds (voor klanten met Rabo Beheerd Beleggen Actief en Exclusief) verlaagd. Nu doen we dat opnieuw. De blootstelling aan Duitsland neemt met enkele procenten af.

Duitsland versus VS

De hoge druk op de energieprijzen houdt aan. Recent voorbeeld is het afknijpen van de gaspijplijn Nord Stream 1 naar Duitsland door het Russische bedrijf Gazprom. De industriesector is zeer gevoelig voor een energieprijsschok. Juist die sector is oververtegenwoordigd in de Duitse aandelenmarkt. In het mandaatfonds dat zich richt op de Verenigde Staten (VS), is de industrie veel minder sterk vertegenwoordigd. Sowieso is de VS veel minder afhankelijk van Russische energie, waardoor Amerikaanse aandelen minder te lijden hebben als de oorlog escaleert.

We schatten de kans op een recessie in Europa in de komende maanden groter in dan in de VS. De lonen blijven in Europa sterk achter bij de inflatie. We verwachten dat de bestedingen in de dienstensector een opleving krijgen in de zomermaanden, maar dat ze daarna zullen dalen. Tegelijk ziet de Europese Centrale Bank (ECB) zich gedwongen om de rente te verhogen. Dit komt op een moment dat de inflatie vooral gedreven wordt door externe factoren en niet zozeer door hoge binnenlandse bestedingen, zoals in de VS. Hierdoor drukt de rentestijging in Europa de groei sterker dan in de VS, wat gevolgen zal hebben voor de gemiddelde omzetgroei en winstmarges.

Duitse aandelen relatief laag geprijsd

Er is momenteel relatief veel pijn in de koersen van Duitse aandelen verwerkt. De koerswinstverhouding van Duitse aandelen ligt met 10,9 ruimschoots onder het gemiddelde van Europa (12,6) en de VS (17,3). In het geval van de-escalatie van de oorlog kunnen Duitse aandelen een sterke opleving laten zien. Om daarvan te kunnen profiteren blijven we in Duitsland belegd, maar dus op beperktere schaal dan voorheen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.