Rusland is een wanbetaler geworden: wat zijn de gevolgen?
Rusland kan zijn financiële verplichtingen in buitenlandse valuta niet meer nakomen. Het land is nu officieel in default. Wie in Russische obligaties belegd heeft, kan dus gaan afschrijven. De gevolgen voor de internationale financiële markten zijn beperkt.

Voor de Russen zelf zal het nóg lastiger worden om internationaal aan geld te komen. Dat is vanwege de sancties al heel lastig, maar door de default trekken nog meer buitenlandse investeerders de handen af van Rusland.
Wat zijn de gevolgen?
In 1998 was er al eens een wanbetaling door Rusland op zijn binnenlandse schulden. Die had destijds een forse impact op de wereldwijde financiële markten en instellingen. Zo ver zal het dit keer waarschijnlijk niet komen.
Rusland heeft momenteel ongeveer 40 miljard dollar aan schulden uitstaan in buitenlandse valuta, waarvan ongeveer de helft aan buitenlandse investeerders. Dat is relatief een klein bedrag. En voor het begin van de oorlog had Rusland ongeveer 640 miljard dollar aan buitenlandse valuta en goudreserves. Een groot deel daarvan werd in het buitenland aangehouden en is nu bevroren door internationale sancties.
Het is dus niet zo dat Rusland het geld niet heeft of niet wil betalen. De default heeft te maken met de westerse sancties vanwege de oorlog in Oekraïne. Hierdoor zijn de handelsrelaties en financiële banden van Rusland met de rest van de wereld verbroken en zijn buitenlandse bedrijven uit Rusland vertrokken.
Beperkte verliezen voor obligatiebeleggers
Houders van Russische obligaties, bijvoorbeeld fondsen die beleggen in obligaties van opkomende markten, kunnen ernstige verliezen lijden. Rusland speelde echter slechts een kleine rol in de obligatie-indexen van opkomende markten, waardoor de verliezen voor fondsbeleggers beperkt zijn. Inmiddels hebben veel providers van obligatie-indexen, zoals Bloomberg en FTSE, Rusland uit hun indexen verwijderd.
Verder verwachten beleggers al maanden dat Rusland in gebreke zal blijven. De verzekeringscontracten die Russische schulden dekken, hebben wekenlang een kans van 80% op wanbetaling ingeprijsd. Hierdoor zijn beleggers al ruim van te voren voorbereid op een mogelijk wanbetaling van Rusland. Ook volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zal de wanbetaling op Russische staatsobligaties ’absoluut niet systeemrelevant’ zijn.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.