Aandelensplitsingen om het sentiment te voeden
Het aandeel Tesla wordt deze week gesplitst. De logica achter zo'n splitsing is dat aandelen beter verhandelbaar worden als de coupures kleiner worden. Her en der worden gouden bergen beloofd, maar doorgaans is zo'n splitsing niets meer dan een sigaar uit eigen doos.

Automatisch omgezet
Nadat eerder GameStop, het populaire aandeel van een winkelketen in videogames, al koos voor een aandelensplitsing via een superdividend, gaat aanstaande woensdag ook Tesla dat doen. Heb je aandelen Tesla? Dan wordt elk aandeel automatisch omgezet in drie nieuwe aandelen. Hier hoef je als belegger niets voor te doen.
Omdat het aandelen betreft waarin veel particuliere beleggers zijn belegd, wordt er op het internet veel aandacht besteed aan de gebeurtenis. Daarbij worden vaak gouden bergen beloofd. In de trant van ‘toen dit aandeel splitste, ging de koers wel X% omhoog’.
In theorie zou een aandelensplitsing de waarde van een aandeel niet moeten beïnvloeden. Als er donderdag drie keer zo veel aandelen uitstaan als woensdag, is het normaal dat de koers met 2/3 daalt. De waarde van het bedrijf blijft dan ongewijzigd. De historische koersen worden er ook voor aangepast om de waarde van het aandeel uit het verleden vergelijkbaar te maken. Ook uitoefenprijzen voor opties en turbo’s worden zo aangepast.
Aandelen van een half miljoen per stuk
Dat betekent niet dat beleggers aandelensplitsingen niet kunnen waarderen. De aandelen worden beter verhandelbaar als de coupures kleiner worden. Zo zijn de aandelen van de verzekeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van Warren Buffett bijna een half miljoen dollar per stuk en daarmee voor veel particulieren niet bereikbaar. Een splitsing zou dan wel helpen. Of dat voor aandelen van een paar honderd dollar geldt, is echter de vraag.
Ook wordt de redenering wel gevolgd dat een bedrijf een aandelensplitsing alleen zou doen als het rekent op een verdere koersstijging. Het zou dus vertrouwen uitstralen. Dan moet je er wel op kunnen vertrouwen dat het management de juiste bedoelingen heeft. Omdat het management van deze bedrijven een groot belang heeft bij een hoge beurskoers en particuliere beleggers in dit type hype-gevoelige aandelen gevoelig zijn voor positieve signalen, heeft het er op zijn minst de schijn van dat het management ervoor kiest beleggers een douceurtje te geven, terwijl die niets meer is dan een sigaar uit eigen doos.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.