Faillissementen in cryptowereld raken de beleggingsportefeuille niet
Het omvallen van cryptobeurs FTX heeft veel stof doen opwaaien. In korte tijd zijn er miljarden van cryptobeleggers verdampt. Wat is er aan de hand en wat is de impact op onze beleggingsportefeuille? Een gesprek met Mary Pieterse-Bloem, hoofd van het Investment Office van Rabobank.

Mary, wat is er aan de hand?
“Wonderlijk verhaal, het lijkt wel een filmscript! Laat me een poging wagen. Dit is afgelopen voorjaar begonnen toen de cryptomunt TerraUSD, die verondersteld werd stabiel te zijn, omviel. Sam Bankman-Fried, oprichter van cryptobeurs FTX, probeerde toen een aantal andere platformen te redden met zijn handelshuis Alameda Research. Hiervoor gebruikte hij middelen van FTX, wat hij op dat moment niet heeft gemeld. Cryptobeleggers kregen daar vorige week lucht van door een verhaal dat in de media kwam. Zij begonnen hun tegoeden razendsnel op te nemen, wat tot een klassieke bankrun leidde. FTX kon hierdoor niet meer aan zijn verplichtingen voldoen en moest faillissement aanvragen. Vervolgens beweerde FTX dat hackers erin geslaagd waren geld van klanten te stelen.”
“Gevolg van de louche praktijken bij FTX is dat het vertrouwen bij cryptospeculanten een dreun heeft gekregen. Zij vragen zich af: kan dit ook bij andere beurzen gebeuren? Andere cryptobeurzen en –brokerages hebben ook veel aanvragen voor geldteruggave gekregen. Inmiddels staat de koers van Bitcoin 22% lager dan op 5 november, en de koers van een aantal minder bekende cryptovaluta’s is nog harder geraakt.”
Hoe heeft dit kunnen gebeuren?
Er komen meerdere dingen samen. De cryptowereld is een zwaar ondergereguleerd domein. Voor beleggers is het heel moeilijk te zien wat er binnen de bedrijven precies gebeurt. En in deze munten zit ontzettend veel speculatief geld dat zich razendsnel kan onttrekken. Hierdoor kan de waarde van cryptomunten keihard teruglopen.”
Raakt dit onze beheerportefeuilles?
“Nee, we beleggen niet in cryptomunten. En onze blootstelling aan cryptobeurzen is verwaarloosbaar. In de aandelenportefeuille hebben we een belegging in cryptobeurs Coinbase die recent een beursnotering heeft gekregen, maar die vormt slechts 0,02% van het wereldaandelenfonds.”
Het is moeilijk voor te stellen dat de bredere financiële markten immuun zijn als er van het ene op het andere moment miljarden verdampen. Hoe zie jij dit?
“Toch is er in de reguliere markten nog niks te merken van de malaise in de cryptowereld. Technologie-index Nasdaq was altijd relatief het meest gecorreleerd met de cryptokoersen. De laatste dagen niet: de Nasdaq is gewoon gestegen. De problemen beperken zich vooralsnog tot de ongereguleerde cryptomarkt. We hebben nog niet vernomen dat er fondsen en investeringsmaatschappijen zijn die hier door geraakt worden. Hierdoor denken wij dat het overloopeffect miniem is. Dat is het positieve dat ik hier uithaal: dat het verstorende effect van crypto op de gereguleerde financiële markten niet zo groot lijkt als sommigen vreesden.”
De cryptokoersen zijn stevig gedaald. Is het niet juist een goed moment om in te stappen?
“Niet voor ons. Wij zien crypto’s nog steeds als een speculatieve investering, geen belegging. De technologie erachter kan heel waardevol zijn, maar ongereguleerde cryptomunten zijn niet gekoppeld aan economische waarde en bieden geen periodieke uitkering. De koers is alleen gekoppeld aan sentiment en wat mensen ervoor over hebben, wat heel erg kan wisselen in de tijd.”
Meer weten?
Mary Pieterse Bloem sprak deze week in het Beleggerspanel van BNR Nieuwsradio over de implosie van FTX.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.