De plussen en minnen van 2022

11 januari 2023 11:43

Beleggen is keuzes maken. Tussen aandelen en obligaties, tussen sectoren, looptijden en regio’s. Sommige keuzes van ons Investment Office hebben afgelopen jaar rendement opgeleverd in de actief beheerde portefeuilles, andere niet. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.

Symbol of law and justice in the empty courtroom, law and justice concept.

Plus: assetmix

In tijden van turbulentie is een reflex van beleggers om obligaties te kopen ten koste van aandelen. Wie dat direct na de Russische inval in Oekraïne had gedaan, was bedrogen uitgekomen: obligaties gingen na het begin van de oorlog een stuk harder onderuit dan aandelen.

Wij hebben tot halverwege 2022 een duidelijke voorkeur gehad voor aandelen in de actief beheerde portefeuilles. Die keuze heeft gunstig uitgepakt. Vanaf juni hebben we het risico in de portefeuilles in stappen verlaagd door aandelen te verkopen. Toen aandelen in december hard onderuitgingen, zijn we dan ook minder sterk geraakt. In december hebben we de portefeuilles daarop geherbalanceerd en weer wat aandelen bijgekocht.

Min: factorbeleggen

Factorbeleggen is een belangrijke strategie binnen onze aandelenportefeuille. Dit houdt in dat we beleggen in aandelen met specifieke kenmerken waarvan in wetenschappelijke studies is aangetoond dat ze over een langere periode hogere rendementen opleveren dan de marktindex. Hoewel een samengestelde portefeuille van vijf factoren waar we in beleggen dit jaar de brede wereldindex heeft verslagen, gaat die vlieger niet op voor onze mandaatmanagers, die in een andere samenstelling in deze vijf factoren beleggen. Beide managers bleven in 2022 achter bij de wereldindex na een goed verlopen 2021.

Min: onderweging energiesector

Binnen de aandelenportefeuille beleggen we verhoudingsgewijs weinig in de energiesector. Dit heeft voor een deel te maken met ons duurzaamheidsbeleid, waarin we de CO2-uitstoot van onze portefeuille omlaag willen brengen. Grootschalig beleggen in vervuilende energiebedrijven die gebruikmaken van fossiele brandstoffen ligt dan niet voor de hand. Laat het nu juist deze sector zijn die over 2022 ruim aan kop is gegaan met een rendement van 42%.

“Grote sommen overheidsgeld gaan komende jaren naar hernieuwbare energie”

Plus: duurzame energie

Binnen het themafonds van Rabo Beheerd Beleggen Exclusief beleggen we in een aantal beleggingsthema’s voor de lange termijn. Duurzame energie is het thema dat er in 2022 bovenuit stak. Dit thema sloot het jaar af met een plus van 1,09%, tegen -13,1% voor de wereldindex. Door de oorlog in Oekraïne schoten de prijzen van fossiele brandstoffen omhoog, waardoor de transitie naar hernieuwbare alternatieven in een stroomversnelling is geraakt. Met het RePowerEU initiatief in Europa en de Inflation Reduction Act in de VS gaan er grote sommen overheidsgeld naar de sector.

Min: robotisering en elektrische auto’s

Tegenover het sterk presteren van duurzame energie staan stevige verliezen voor twee andere beleggingsthema’s in het themafonds: robotisering en ‘future of mobility’. Zij hadden te lijden onder haperingen in de toeleveringsketens, chiptekorten en hoge lithiumprijzen. Deze problemen aan de aanbodzijde zijn nog niet helemaal opgelost. Tegelijk zien we dat de vraag naar robots en elektrische auto’s alleen maar doorgroeit. De langetermijncasussen voor deze thema’s blijven voor ons overeind, al doet dat niets af aan de pijn die we in 2022 in de portefeuille geleden hebben.

Plus: inflatieobligaties

In een jaar waarin de financiële markt in de ban was van inflatie, is het niet gek dat inflatieobligaties in trek waren. Dit zijn obligaties waarbij de hoofdsom oploopt met de prijsindex. Over die verhoogde hoofdsom wordt de coupon (de rentevergoeding) betaald.

De koersen van dit soort obligaties zijn in de loop van het jaar wel gedaald, omdat onder beleggers de angst voor inflatie plaatsmaakte voor angst voor een recessie. Inflatieobligaties boekten over heel 2022 een rendement van -9%, tegen -17,2% voor de Europese benchmark. Ze dempen daarmee het relatieve verlies in onze obligatieportefeuille, dat kleiner was dan dat van de Europese index.

Plus-min: Aziatische beleggingen

Aziatische obligaties zijn een welkome diversificatie gebleken in onze wereldwijd gespreide obligatieportefeuille. Japanse obligaties hebben nauwelijks verlies opgeleverd en Chinese obligaties komen over heel 2022 zelfs uit op een kleine plus. Een groot contrast met Europese en Amerikaanse obligaties, die meer dan 15% onderuit gingen.

Waar Aziatische obligaties sterk presteerden, waren de prestaties van Aziatische aandelen teleurstellend. Dit kwam onder meer door economische problemen in China vanwege lockdowns, een vastgoedcrisis en ondoorzichtige beleidskeuzes. Onze Aziatische aandelenbelegging in het macrofonds sloot het jaar af met -18,5%.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.