Obligaties in trek, ondanks terugtrekken ECB
Hoewel met de Europese Centrale Bank (ECB) de grootste koper voor obligaties uit de markt is, stappen beleggers weer massaal in als er nieuwe obligaties worden uitgegeven. Voor institutionele beleggers zijn bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (investment grade) de meest voor de hand liggende keuze: de rente is hoger dan die in twaalf jaar was, het kredietrisico is laag en de volatiliteit in de obligatiemarkt neemt af.

Januari was met 292 miljard euro aan obligatie-uitgiftes een recordmaand. Het feit dat de ECB het opkoopprogramma voor obligaties heeft afgebouwd, heeft beleggers er niet van weerhouden in te stappen. De belangstelling voor nieuwe obligaties blijkt het aanbod ruimschoots te overtreffen.
Dat komt omdat veel institutionele beleggers er in het nieuwe jaar voor gekozen hebben meer te beleggen in bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit. Het is de meest voor de hand liggende keuze. Zelf spelen we hier in onze beheerportefeuille op in met een grote weging voor wereldwijde bedrijfsobligaties.
Van kwantitatieve verruiming naar kwantitatieve verkrapping
De ECB verhoogt dit jaar niet alleen de beleidsrente. Vanaf maart zal de ze stoppen met herbelegging van vrijvallende obligaties. Daarmee zijn de technische factoren voor de obligatiemarkt een stuk ongunstiger dan ze sinds de pandemie zijn geweest. De grootste koper is uit de markt en obligaties die nu op de balans van de ECB staan en vrijvallen, zullen voor herfinanciering naar nieuwe kopers op zoek moeten.
Door de vaak negatieve rentes waren veel beleggers uit de obligatiemarkt gestapt. De vraag was in hoeverre die op tijd zouden terugkeren om het nieuwe aanbod op te vangen.
Fors overtekend
Die blijken inmiddels dus te zijn teruggekeerd. Obligaties worden dit jaar overwegend fors overtekend, of het nu om een grote groenobligatie gaat van de Duitse ontwikkelingsbank KfW van 3 miljard euro voor tien jaar of een coco (bufferobligatie van banken) van 300 euro miljoen voor een kleine bank als het Spaanse Bankinter. De laatste heeft misschien een kleine doelgroep, maar wordt ook tienmaal overschreven bij uitgifte.
Dat betekent dat er voldoende belangstelling bij beleggers is voor nieuwe uitgiftes. Dat de ECB nog renteverhogingen in petto heeft, blijkt de vraag niet te deren. Integendeel. Wanneer de ECB nog lang op de rem zou trappen, is dat geen groot risico voor de Europese langjarige obligaties. Het kan immers voor een recessie zorgen in Europa die juist tot lagere rentes leidt. In de VS is de rentecurve al langere tijd omgekeerd en ook in Europa kan de lange rente verder onder de korte geraken.
Rente-onrust neemt af
Ondanks de nog steeds verkrappende centrale banken is het beeld in de rentemarkt omgeslagen. De grote onrust die de afgelopen maanden optrad in de rentemarkt, zorgde ervoor dat de koersvolatiliteit al maanden op het niveau was die we eerder alleen kortstondig in de pandemie waarnamen. Die volatiliteit stond in schril contrast tot de aandelenmarkten, waar de rust al wel was weergekeerd.
Inmiddels is de herstelbeweging in de obligatiemarkt ook ingezet. Dat betekent dat de onrust in de rentemarkt afneemt. Onrust over inflatiecijfers of beleid van de centrale banken neemt af. Daarmee zullen beleggers makkelijker in obligaties durven beleggen. Het risico van problemen bij herfinanciering van schulden neemt voor de meeste obligaties af. Dat is een gunstige omgeving voor bedrijfsobligaties.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.