Meer euro-obligaties en staatsleningen in de obligatieportefeuilles
De samenstelling van de actief beheerde obligatieportefeuilles wordt op twee punten aangepast. Hoofd beleggingsstrategie Taoufik Boussebaa praat je bij.
Wat verandert er precies?
In de portefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen Actief en Exclusief gaat het gewicht van het 1895 Investment Grade Obligatiefonds naar beneden. Ook de weging van het 1895 Bedrijfsobligatiefonds gaat omlaag. Daarvoor in de plaats worden extra obligaties aangekocht in het 1895 Euro Obligaties Index Fonds.
Waarom beleggen we meer in Europa?
De opgelopen rente speelt een doorslaggevende rol. Nog maar een jaar geleden keken we in Europa aan tegen negatieve rentes. Vanwege het grote renteverschil met de rest van de wereld was het lange tijd aantrekkelijk om buiten Europa te beleggen.
Nu is dat renteverschil vrijwel verdwenen. Daarbij speelt dat het door de gestegen rente in de VS een stuk duurder is geworden om het valutarisico van obligaties buiten Europa af te dekken. Als de feiten veranderen, moet je je uitgangspunten opnieuw tegen het licht houden. Dat is wat we nu doen.
Staatsobligaties worden vaak gezien als veilige haven. Is dat ook de reden dat we er meer in gaan beleggen?
Niet alleen daarom. Staatsobligaties zijn in de huidige marktomgeving om twee redenen interessanter geworden. De periode van negatieve rentes is voorbij. Een mandje Europese staatsleningen geeft een rendement van ruim 3%, waar dat begin vorig jaar nog 0% was.
Bovendien is door de gestegen rente de bufferfunctie van staatspapier verbeterd. Als we te maken krijgen met een wereldwijde recessie, bijvoorbeeld doordat de bankenonrust terugkeert, is er weer ruimte voor renteverlagingen. Staatsleningen kunnen hiervan profiteren.
Hoe waarschijnlijk is zo’n recessiescenario?
We dichten maar een kleine kans toe aan dit scenario. In ons basisscenario gaan we nog altijd uit van aanhoudende maar lage groei. We verwachten geen bankencrisis, maar we kunnen hem ook niet helemaal uitsluiten. Daarom nemen we deze voorzorgsmaatregel.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.