Nvidia profiteert nu al van AI-revolutie
Nvidia is, samen met de rest van de chipsector, een cruciale speler bij de opkomst van Artificial Intelligence (AI). Zolang deze AI-revolutie de hype blijft waarmaken, lijken de vooruitzichten voor Nvidia en andere chipmakers gunstig. Dat zien we in onze portefeuille vooral terug in het roboticathema, dat deze maand op een plus van 10% staat.

1 biljoen marktwaarde
De koers van de Amerikaanse chipfabrikant Nvidia maakte vorige week een enorme sprong. Na het nieuws dat de bedrijfsomzet in het tweede kwartaal waarschijnlijk 50% hoger ligt dan verwacht, werd het bedrijf in korte tijd zo’n 29%, ofwel 200 miljard dollar, meer waard.
Gisteren trad Nvidia zelfs voor het eerst toe tot het selecte clubje bedrijven met een marktwaarde van meer dan 1 biljoen dollar (de andere zijn Apple, Microsoft, Saudi Aramco, Alphabet en Amazon).
Onmisbaar ingrediënt voor AI
Beleggers zijn enthousiast over de belangrijke rol die Nvidia en andere chipmakers zoals AMD in de huidige AI-revolutie spelen. De grafische chips (GPU’s) die deze bedrijven maken zijn een onmisbaar ingrediënt voor Artificial Intelligence (AI) vanwege hun parallelle verwerkingskracht. Daarmee hebben ze een voordeel ten opzichte van centrale processoren (cpu’s) die vandaag nog dominant zijn in datacenters. De markt prijst in dat Nvidia in de toekomst de dominante speler wordt in chips voor datacenters.
Impact op robotica
In ons roboticathema in het 1895 themafonds hebben wij een stevige positie in Nvidia, zo’n 4,5%, en profiteren we dus mee. Het roboticathema als geheel staat deze maand tot dusver op een winst van ruim 10%.
Het beleggingsthema robotica richt zich onder andere op automatisering van fabrieken en logistieke processen. In die wereld is een van de meest actuele ontwikkelingen dat maakbedrijven nieuwe fysieke processen virtueel simuleren en optimaliseren voordat ze worden toegepast. AI en 3D-simulatie worden daarbij gecombineerd met behulp van de chips van Nvidia.
Om een concreet voorbeeld te geven, BMW kan een virtuele fabriek inrichten en testen voordat deze in het echt wordt neergezet. Maar ook bedrijven die zich richten op medicijnontwikkeling hebben baat bij de chips van Nvidia. Zo wordt het veel makkelijker om via 3D-simulatie potentiële medicijnen te ontdekken en ontwikkelen.
Hoge pieken, diepe dalen
Natuurlijk is het geen gegeven dat Nvidia en andere chipmakers maar blijven doorstomen. De sector is berucht om zijn hoge pieken en diepe dalen. Tijdens de cryptogekte van een paar jaar geleden leek de vraag naar chips oneindig, om vervolgens hard in te zakken. Toch lijkt de huidige AI-revolutie, met steeds meer toepassingen in de echte wereld, bestendiger.
Tegelijkertijd komt de huidige bloei van het aandeel Nvidia niet zonder prijs. Het aandeel is gewaardeerd op bijna 40 keer de omzet. Hiermee is de ruimte voor tegenvallers beperkt.
Goed om te weten. De informatie in deze publicatie moet niet worden opgevat als een aanbod en ook niet als een uitnodiging tot het doen van een aanbod tot het kopen of verkopen van financiële instrumenten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.