Blog: zeven trends op aandeelhoudersvergaderingen in 2023

5 september 2023 11:05

In het eerste halfjaar vinden wereldwijd de meeste aandeelhoudersvergaderingen plaats. Wat valt dit jaar op? Ik zet zeven bijzondere ontwikkelingen op een rij.

Rabobank

Meer ESG stemvoorstellen, genuanceerde reacties

In het algemeen zijn er meer voorstellen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG in het Engels) gedaan om over te stemmen. De steun van beleggers voor deze voorstellen neemt echter steeds meer af. In het bijzonder in de VS door anti-ESG-geluiden en druk vanuit conservatieve politieke hoek. Maar ook omdat veel bedrijven al veel meer doen op het gebied van ESG.

Beloning gekoppeld aan duurzame doelen

Een voorbeeld van dat bedrijven meer doen, is dat de beloningen en bonussen van het bestuur steeds meer gekoppeld worden aan duurzame doelen die het bedrijf moet realiseren. Dit zijn niet alleen milieudoelen, maar ook het verminderen van de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen (de gender pay gap).

Recordaantal stemvoorstellen in Japan

Verder valt op dat een recordaantal stemvoorstellen op de aandeelhoudersvergaderingen in Japan is gedaan. Dit komt door hervormingen op de Japanse aandelenbeurs en door het verzoek aan bedrijven om hun beurswaarde te verhogen en beter zorg te dragen voor de belangen van aandeelhouders.

Onder de voorstellen op de agenda stonden aandelenterugkoopprogramma’s. Van oudsher staan Japanse bedrijven erom bekend dat ze veel kasgeld hebben dat niet in het belang van beleggers wordt ingezet. Maar dat verandert. Vanaf het eerste kwartaal van dit jaar eist de Tokyo Stock Exchange dat beursgenoteerde bedrijven, vooral bedrijven die onder de boekwaarde handelen, hun kosten en kapitaal in het belang van aandeelhouders gaan inzetten.

Just transition

Een aantal urgente thema’s is zichtbaar geworden, zoals ‘just transition’. Dit is een stroming onder beleggers die het belang van de energietransitie inziet, maar gelijktijdig oproept om die transitie eerlijk en inclusief te laten verlopen, met arbeidskansen voor iedereen en waarbij niemand achterblijft. Dit betekent dat bij de energietransitie ook rekening wordt gehouden met de maatschappelijke impact, dat de samenleving deze kan dragen. Een genuanceerder geluid.

Aandacht voor stranded assets

Een ander belangrijk thema is biodiversiteit en ontbossing. Gerelateerd hieraan is de aandacht voor stranded assets. Dit zijn bezittingen van bedrijven die minder waard worden door de energietransitie door hoge kosten voor onderhoud of kosten door wet- en regelgeving. Op aandeelhoudersvergaderingen werd aan energiebedrijven gevraagd naar hun stranded asset-verplichtingen en -risico’s.

Meer gebruik van impactbenchmarks

Verder worden stemvoorstellen en verbeterpunten voor bedrijven steeds meer onderbouwd met sociale impactbenchmarks. Meer onafhankelijk organisaties stellen vergelijkingsmaatstaven op waar bedrijven tegenaan worden gehouden.

Gaat het bijvoorbeeld om klimaat – een belangrijk onderwerp voor ons – dan kijken we naar de Say on Climate: of bedrijven een transitieplan hebben om hun CO2-uitstoot te reduceren. Voor biodiversiteit is de Forest500 een belangrijke benchmark: of bedrijven voldoende doen om ontbossing tegen te gaan. Voor mensenrechten is er de Corporate Human Rights Benchmark, die beursgenoteerde bedrijven kritisch tegen een meetlat aanhoudt.

Het gebruik van dit soort onafhankelijk impactbenchmarks zorgt voor een professionalisering en onderbouwing van ESG-verzoeken aan bedrijven.

Een nieuwe balans in aandacht

Een andere trend is dat de aandeelhoudersvergadering steeds meer worden gebruikt als een protestmiddel door activistische beleggers om hun standpunten helder te maken. Dit is begrijpelijk, omdat via deze vergaderingen beleggers belangrijke duurzame kwesties direct onder de aandacht van het bestuur kunnen brengen.

Keerzijde is dat andere belangrijke stemonderwerpen te weinig aandacht krijgen en er weinig ruimte overblijft om daarover kritische vragen te stellen aan het bestuur. Hier zal een nieuwe balans in moeten worden gevonden, zodat andere urgente onderwerpen die ook belangrijk zijn voor de toekomst van een bedrijf eveneens worden behandeld.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.