Faillissement Evergrande klap voor vertrouwen in herstel China

1 februari 2024 9:50

Het faillissement van het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande komt voor beleggers niet als een verrassing. Aandelen en obligaties van het bedrijf waren al zo goed als waardeloos geworden. De uitspraak vormt wel een tegenslag voor het broze herstel van de Chinese aandelenmarkt.

Bouwput

Een rechtbank in Hongkong heeft Evergrande, de vastgoedgigant in China, afgelopen maandag definitief failliet verklaard. Sinds 2021 zit Evergrande al in de problemen door een koerswijziging van de Chinese overheid. De focus ligt sindsdien op aanpak van de schulden in de vastgoedsector door het ongebreideld lenen van projectontwikkelaars aan banden te leggen.

Ook het laatste uitstel van betaling dat Evergrande in december kreeg, heeft niet geleid tot een geloofwaardig plan van aanpak om de schulden te herstructureren, met als gevolg dit faillissement.

Geen schokgolf

Beleggers waren al niet erg overtuigd van de kans op een goede afloop. De koersen van de obligaties (<5% van de nominale waarde) stonden vóór de uitspraak al zeer laag en het aandeel Evergrande was op de beurs al gekelderd. Met andere woorden, het faillissement kwam niet als een verrassing voor beleggers. Een schokgolf in de kredietmarkt is daarom niet te verwachten. De handel in het aandeel Evergrande werd na de uitspraak opgeschort.

In de 1895-beleggingsfondsen in onze beheerportefeuilles hebben we geen posities in Evergrande.

Grafiek

Vertrouwen in China krijgt knauw

Het faillissement zal niet helpen om het gebutste vertrouwen van (buitenlandse) beleggers te herstellen. Het komt juist in een periode waarbij veel beleggers hun posities afbouwen in China. Dat zien we ook terug in het sentiment op de Chinese beurs, waar aandelen na een kortstondige opleving weer onder druk staan. Ook wij hebben kort geleden de positie in Azië afgebouwd.

Hardnekkig vastgoedprobleem

De bezittingen van Evergrande moeten van de rechter uit Hongkong worden verkocht. Dat kan ertoe leiden dat bepaalde projecten niet of met vertraging worden afgebouwd, waardoor veel Chinezen langer moeten wachten op hun al betaalde huis. Dit is niet goed voor het vertrouwen.

En voor het vertrouwen van de huizenkoper én de belegger in andere projectontwikkelaars met een hoop schuld is het ook geen beste ontwikkeling. Dat zal de stabilisatie in de woningmarkt kunnen vertragen. Het onderstreept dat het vastgoedprobleem in China hardnekkig is. Het zal veel inspanning en tijd kosten om de vastgoedsector te stabiliseren.

Afwikkeling kan nog jaren duren

Overigens wordt rechtspraak in Hongkong niet altijd erkend door China, waardoor het nog maar de vraag is of China de uitspraak overneemt. De historie wijst ook uit dat dit soort complexe zaken nog jaren zullen kunnen voortslepen.

Wat voor effecten het uiteindelijk zal hebben op de obligatiehouders buiten China valt dus nog te bezien. Zeker is dat ze niet veel hoeven te verwachten. Inschattingen van wat er overblijft voor buitenlandse schuldeisers lopen uiteen van 1 tot 3%. Gezien de huidige koersen neigen beleggers eerder naar de onderkant van die range.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.