Draai uit coco’s naar converteerbare obligaties

28 februari 2024 16:25

Binnen het 1895 Obligaties Opportunities Fonds brengen we de positie in coco’s met 5% terug. Coco’s zijn diep achtergestelde obligaties van banken. We beleggen de opbrengsten in converteerbare obligaties.

Stock exchange

Winstnemen op coco’s

Op 21 maart 2023, kort na de val van Credit Suisse, hebben we het gewicht in coco’s met 5% verhoogd, dat was toen 15,6% en we brachten het naar 20,6% van het 1895 Obligaties Opportunities Fonds (FIO). Door de uitstekende koersontwikkeling is het gewicht inmiddels toegenomen tot 22,2%. De performance van de beleggingen in coco’s sindsdien, was met 20,2% ruimschoots boven wat gewone hoog risico bedrijfsobligaties lieten zien (+10,6%).

Grafiek

Het was een onderscheidend moment om toen in te stappen. Tegenover partijen die de coco’s verkochten omdat ze het vertrouwen in de hybride obligaties waren verloren, stonden weinig kopers. De meeste partijen wilden de kat uit de boom kijken om te zien hoe de obligatiecategorie zich ontwikkelde.

Dankzij ferme uitspraken van de centrale bank en toezichthouder dat zij de obligaties niet zouden afstempelen zonder eerst de aandelen waardeloos te verklaren, bleef voor banken de noodzaak bestaan om dergelijke obligaties als bufferkapitaal uit te geven. Ook al werd dat bijzonder duur na de val van Credit Suisse. Het alternatief – aandelen uitgeven – is immers helemaal niet aantrekkelijk, gelet op de lage waarderingen van banken.

Coco’s weer normaal geprijsd

De prijs die banken nu moeten betalen voor coco’s is wel duidelijk genormaliseerd. Zo geeft ABN Amro deze week een nieuwe coco uit met een coupon van 6,875%. Dat is nog steeds een fors hogere coupon dan op een gedekte obligatie van ABN die 3,1% geeft, en een gewone bail-in obligatie met dezelfde verwachte looptijd die bijna 4% geeft. Daar staat een hoger risico tegenover van een verwachte terugwinning van 0 bij een faillissement of ingrijpen door de toezichthouder. Maar de buffers van banken zijn historisch groot. We zien daarom nog voldoende reden om deze obligaties aan te houden. Maar er is geen reden meer voor een fors hoger gewicht in het fonds dan bijvoorbeeld high yield-obligaties en schuldpapier van opkomende markten.

We brengen het gewicht nu terug naar 17%. Dat is vergelijkbaar met het niveau van een jaar geleden voor het Credit Suisse debacle.

Kansen in converteerbare obligaties

We brengen het gewicht in converteerbare obligaties met 5% omhoog naar eveneens 17%. Het effectief rendement van het fonds daalt hiermee met circa 10 basispunten naar 5,9%. Coco’s bieden namelijk de hoogste rente. We kiezen voor converteerbare obligaties omdat ze relatief goedkoop zijn terwijl de andere high yield-obligatiecategorieën relatief duur zijn.

Zo is de kredietopslag op high yield-bedrijfsobligaties in de VS nog maar 3% in plaats van 5% vorig jaar. Daartegenover zijn optieprijzen, die ingebed zitten in een converteerbare obligatie, laag vanwege de lage volatiliteit op de aandelenmarkt.

Convertibles worden meer waard als aandelenkoersen stijgen. De opties die ingebed zijn in een converteerbare obligatie geven het recht om te ruilen tegen aandelen in een bepaalde verhouding. Daarvoor hoeven niet alle onderliggende aandelen te stijgen. Een paar aandelen met een hoog rendement kunnen de performance van de portefeuille al een enorme boost geven, vanwege deze ingebedde optie per converteerbare obligatie.

Wat dat betreft bieden converteerbare obligaties zeker kansen: er zitten veel midcaps in en veel techaandelen. In een positief scenario zijn dit aandelen die forse stijgingen kunnen laten zien. En we spelen niet in op lagere kredietopslagen. Dit zijn relatief veilige debiteuren met minder risico op wanbetaling dan in de andere categorieën als high yield. Tenslotte werkt het diversifiërend, want het zijn over het algemeen andere debiteuren.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.