Verhoging aandelenpositie door gunstige marktomgeving

15 juli 2024 14:48

We hebben extra aandelen gekocht in de actief beheerde portefeuilles. Hiermee spelen we verder in op de gunstige marktomgeving waar aandelenkoersen sterker van kunnen profiteren dan obligaties. Lead Beleggingsstrategie Taoufik Boussebaa gaat dieper in op de achtergronden van deze keuze.

Metaalfabriek

Taoufik, wat is er nu precies veranderd?

We hebben de weging van aandelen in de beheerportefeuilles van onze klanten met minimaal 4%-punt verhoogd. Hiermee is de volle ruimte voor aandelen benut. Daarnaast brengen we het gewicht van bedrijfsobligaties terug met 4%.

We hebben in februari van dit jaar ook al aandelen verhoogd. Hoe heeft dat uitgepakt?

Het besluit in februari van dit jaar om meer aandelen te kopen, heeft goed uitgepakt. De signalen van economisch herstel in de maakindustrie, aanhoudende groei in de dienstensector en een verbetering van het winstmomentum vormden aanleiding voor ons besluit. De solide economische omgeving en een tegenvallende inflatieontwikkeling, met name in de VS, zorgden daarentegen voor een stijging van de rente.

Europese obligaties hadden dan ook last van deze marktomgeving, terwijl aandelen juist sterk profiteerden. Met als gevolg een rendementsverschil met obligaties van bijna 10% sinds we in februari aandelen hebben bijgekocht.

Waarom nu een verdere verhoging?

De signalen die we zien, wijzen op een marktomgeving die naar verwachting goed blijft uitpakken voor aandelen.

Recente economische signalen wijzen op een verbetering van het economisch momentum in de maakindustrie wereldwijd. Na een aantal maanden van stabilisatie zien we de eerste signalen van verbetering, ook in China en de eurozone. In de VS zwakt het momentum in de maakindustrie wat af, maar een betekenisvolle recessie gaan we niet zien.

Ook zijn de winstverwachtingen voor de komende 1,5 jaar goed en de kans op een wereldwijde recessie schatten we laag in. Daarnaast verwachten we dat de financiële condities (beschikbaarheid van geld en gemak om te herfinancieren) in de komende tijd ruim blijven, mede vanwege het vooruitzicht op meerdere renteverlagingen door centrale banken.

De beleggingsomgeving blijft dus gunstig voor risicovolle beleggingen, waardoor een betere prestatie voor aandelen versus obligaties hoogstwaarschijnlijk is.

Zijn de aandelenwaarderingen dan niet te hoog?

De waardering is inmiddels opgelopen tot bovengemiddelde niveaus (koerswinstverhouding van 17x over de komende 12 maanden). Toch zien we hier geen reden tot zorg. De waardering is niet extreem. Daarbij past ook een nuancering: de waardering zonder de VS waar de aandelen van de grote Big Tech bedrijven zwaar wegen, valt over het geheel eigenlijk heel erg mee. De waardering is dus scheef getrokken door de VS.

Wel verwachten we dat de aandelenkoersen vooral kunnen doorstijgen op basis van de positieve winstverwachtingen. Een winstgroei van 10% op jaarbasis is mogelijk, dat biedt een goede basis voor de aandelenmarkt. We zien dat ook bevestigd worden in de taxaties die over een breed front omhoog gaan voor dit jaar én volgend jaar. Ook voor markten buiten de VS.

Dit betekent dat de periode van een zijwaarts verloop van de winst per aandeel, die weliswaar op historisch hoog niveau bleef, voorbij is. En dat kan aandelenkoersen aanjagen, ook bij een gelijkblijvende waardering.

Wat bouwen we juist af in portefeuille?

We verkopen een deel van de positie in zeer kredietwaardige bedrijfsobligaties. Waar de rentes op tienjarige staatsobligaties dit jaar met ruim een half procentpunt zijn gestegen, zijn kredietopslagen op investment grade bedrijfsobligaties juist met ruwweg een kwart procentpunt gedaald. De rente-opslagen zijn op dit type obligaties dus aardig gedaald in de afgelopen periode en het perspectief op verder dalende kredietopslagen is daarmee dus verminderd.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.