Stevige correctie na beursrecords geen reden tot zorg
De hosannastemming op de beurzen is omgeslagen: aandelen lijden de laatste dagen wereldwijd verliezen. Vooral Japan en technologie worden getroffen. Zo’n correctie blijft natuurlijk even slikken als belegger, maar we zien wel vaker dat beurzen overdreven reageren op tegenvallers. We zien niet direct aanleiding voor ingrepen in de beheerportefeuilles.
Wat is er aan de hand op de beurzen?
Sinds de recordstand van de wereldindex op 16 juli zijn aandelenkoersen in euro gemeten met ruim 5,5% in waarde gedaald (slotkoers van vrijdag 2 augustus). Het negatieve sentiment komt door een combinatie van factoren: hogere rentes in Japan, zwakker dan verwachte economische data en tegenvallende winstcijfers van een aantal Amerikaanse techbedrijven. Dit zorgt voor winstnemingen en een correctie na de recordstanden die we in de afgelopen periode hebben gezien.
De pijn is overigens niet gelijk verdeeld. Vooral techaandelen en Japanse aandelen zitten in de hoek waar de klappen vallen.
Hoe bijzonder is dit?
Hoewel grote schommelingen begrijpelijkerwijs tot onrust bij beleggers leiden, zijn correcties van -10% in een willekeurig jaar niet ongewoon. Het komt geregeld voor dat koersen na een sterke opmars van aandelen een pas op de plaats maken.
Tegelijkertijd bewijzen veilige obligaties in tijden van onrust hun rol als buffer in de beheerportefeuilles. Die zijn de afgelopen weken met 1,5% in waarde gestegen, waardoor het verlies in een gemengde portefeuille beperkt is gebleven.
De omslag in Japan is opvallend. Wat speelt daar?
De Bank of Japan (BoJ) heeft na jaren van nulrente de beleidsrente dit jaar voor de tweede maal verhoogd. En het lijkt erop dat de president van de BoJ meerdere renteverhogingen voorziet.
Omdat de rentestijging in Japan samenvalt met een aanstaande renteverlaging in de VS, wordt de yen opeens aantrekkelijker. De sterke omslag in de yen, die in de laatste paar dagen met maar liefst 13% in waarde is gestegen ten opzichte van de dollar, is opvallend en heeft gevolgen op korte termijn.
Deze ontwikkeling reikt namelijk verder dan Japan, omdat sommige beleggers de Japanse munt als financieringsbron gebruikten om te speculeren op verder stijgende aandelenkoersen, waaronder die van techaandelen. Door de sterke stijging van yen zien we in korte tijd een omkering hiervan, wat de koersuitslagen in een toch al dunne zomerhandel aanzienlijk vergroot.
In de VS hebben we tegenvallende economische cijfers gezien. Wat betekent dit?
De maakindustrie laat al een tijdje een zwakke ontwikkeling zien en het meest recente banenrapport over de maand juli viel tegen, wat de zorgen over een mogelijke recessie bij sommige beleggers verder heeft gevoed. Op de achtergrond spelen ook de oplopende spanningen in het Midden-Oosten mee.
Daarbij speelt dat de hoge winstverwachtingen van Amerikaanse Big Techbedrijven niet helemaal worden waargemaakt. In combinatie met de hoge waarderingen van deze aandelen en hun grote weging in de index zorgt dit voor druk op de aandelenkoersen.
Dit zegt echter niet dat een diepe recessie aanstaande is. De economische groei in de VS zwakt inderdaad af, maar de recente signalen wijzen niet op een naderende diepe recessie die de winsten sterk onder druk zet. Dat de groei in de komende maanden in de VS afzwakt, is voor beleggers niet nieuw. Weliswaar was de banengroei in juli slechts 114.000 waar op 175.000 werd gerekend waardoor de werkloosheid opliep van 4,1% naar 4,3%, maar dat was geen schokkende beweging. In een recessie zien we de ontslagen hard oplopen en kunnen dan een veelvoud zijn van de nieuwe banen, waardoor het totaal een dikke min oplevert. Daarvan is nu geen sprake. Bovendien heeft het weer waarschijnlijk ook een belangrijke impact gehad op het rapport.
Gaan centrale banken nu ingrijpen?
De centrale bank van de VS, de Fed, is al geruime tijd terughoudend gebleven met het verlagen van de rentetarieven. Het feit dat het gelukt was om de Amerikaanse economie een zachte landing te laten maken, nam de noodzaak voor renteverlaging weg, hoewel de inflatie steeds verder afnam, zodat een gelijkblijvend rentetarief steeds restrictiever werd.
Inmiddels heeft de Fed zich gecommitteerd aan een plan voor renteverlagingen met een aantal mitsen en maren. Lange tijd leek het erop dat dit vooruitzicht voldoende voor de markten was, maar inmiddels is de roep om een renteverlaging steeds luider en wordt er zelfs gespeculeerd over een snellere renteverlaging. Een verlaging door de Fed tussen de bijeenkomsten in, is niet ongebruikelijk, maar zo kort na een bijeenkomst zou wel erg veel op paniekvoetbal lijken. Daarvoor was de data ook niet onrustbarend genoeg.
Wel kan de recente onrust op de financiële markten de Fed aanzetten om de rente in grotere stappen te verlagen, iets wat beleggers nu ook verwachten. Die ruimte heeft de Fed en dat kan een vloer leggen onder de aandelenkoersen.
Hoe zit het eigenlijk met de prestaties van beursgenoteerde bedrijven?
We zitten middenin het cijferseizoen over het tweede kwartaal. Hoewel de ‘Magnificent 7’ aandelen (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) over het algemeen geen sterke resultaten hebben laten zien, vallen de bedrijfsresultaten over een breder front helemaal niet tegen. De S&P500 index laat tot nu toe een winstgroei van 12% zien ten opzichte van tweede kwartaal vorig jaar, met sterke en beter dan verwachte resultaten in acht van de elf sectoren.
Waarom doen obligaties het juist goed?
De scherpe omslag in het marktsentiment geeft de obligatiemarkt de wind in de zeilen. Over de afgelopen maand is de tienjaarsrente in de VS met 0,5 procentpunt gedaald en in Duitsland en Nederland met 0,4%. Obligaties hebben daarvan sterk geprofiteerd en de verliezen over de eerste zes maanden van het jaar volledig weggewerkt. De brede index van euro-obligaties is sinds juli met 2,5% gestegen naar een rendement van 1,3% voor dit jaar tot dusverre. Hiermee bewijzen obligaties weer hun rol in tijden van onrust.
Wat betekent de correctie op de aandelenmarkten voor de beheerportefeuilles?
We zien in de correctie geen reden om het beleggingsbeleid te wijzigen. De beleggingsportefeuilles zijn goed gespreid en zijn daarmee minder gevoelig voor de extreme koersuitslagen die we in bepaalde marktsegmenten zien.
Voor de komende tijd houden we rekening met aanhoudende groei van de wereldeconomie al zien we het economisch momentum in de VS afzwakken. Een milde en kortstondige recessie in de VS behoorde al tot ons basisscenario, maar we zien geen signalen van een diepe recessie.
De economische indicatoren in de komende weken zullen aangeven in welk tempo de economische groei afzwakt. Indien die anders uitwijzen, zullen we onze scenario’s aanpassen. Daar is op dit moment nog geen reden voor.
Verder houden we rekening met meerdere renteverlagingen van de Fed en de Europese Centrale Bank (ECB). De versoepeling van het monetaire beleid in de komende tijd kan een vloer leggen onder de aandelenkoersen. Er is ook voldoende ruimte om de rente te verlagen bij een tegenvallende economische ontwikkeling.
En hoewel de hoge winstverwachtingen van de grote Amerikaanse Big Techondernemingen niet helemaal worden waargemaakt, is er geen sprake van een aanstaande winstrecessie. Daar geven de afgegeven winstvooruitzichten van bedrijven ook geen reden voor. Bovendien maakt de huidige beurscorrectie die zich in korte tijd heeft gemanifesteerd aandelenwaarderingen goedkoper.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.