Zijn er straks nog wel impactfondsen over om in te beleggen?

26 augustus 2024 11:47

Beleggers nemen steeds meer afscheid van fondsen die donkergroen beleggen, oftewel – in jargon – SFDR artikel 9-fondsen. Wat speelt er? En is er nog toekomst voor dit soort impactfondsen?

Blik vanuit een groen bos

Impactfondsen

Onder beleggers die duurzame impact willen maken, is ‘artikel 9’ inmiddels een begrip geworden. In dit artikel uit de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) heeft de EU richtlijnen opgesteld voor fondsen die claimen aan de hoogste eisen voor duurzame beleggingen te voldoen.

Beleggingsfondsen en ETF’s die deze richtlijn volgen, dienen meetbare duurzame impact te maken. Ze zijn verplicht daarover openheid te geven. Ook moeten ze volledig uit duurzame beleggingen bestaan.

Uitstroom zet door

De SFDR is in 2021 van start gegaan. Sindsdien zien we een uitstroom van het vermogen in fondsen die de artikel 9-richtlijnen volgen.

Deze ontwikkeling zet dit jaar door, blijkt uit recent onderzoek van dataprovider Morningstar. De uitstroom uit artikel 9-fondsen bedroeg in de eerste helft van 2024 6 miljard euro. Dit is fors vergeleken met andere fondsstrategieën.

Uitdagingen

Dat het vermogen in artikel 9-fondsen terugloopt, is geen verrassing als we in ogenschouw nemen waar deze fondsen mee te kampen hebben. De Europese toezichthouder op financiële markten (ESMA) komt met aangescherpte beleggingsregels voor fondsen met duurzame termen in de fondsnaam. Dit zijn termen zoals ESG, low carbon, net zero, duurzaam of sustainable. Deze fondsen moeten verplicht een aantal activiteiten uitsluiten. Ook moeten ze een minimumpercentage aan duurzame beleggingen hebben.

Deze regels zijn voor sommige assetmanagers lastig te implementeren omdat het belegbare universum daardoor afneemt. Dit leidt tot een wijziging van fondsstrategieën en -namen.

Risico op greenwashing

Een andere uitdaging zit in het rapporteren. Gebrek aan ESG-data maakt het lastig om duurzame impact te meten en hierover te rapporteren. Tegelijkertijd liggen deze rapportages steeds meer onder het vergrootglas van toezichthouders. Ook daarom lijken fondshuizen een stap terug te doen in hun beloften op het gebied van duurzaamheid.

Deze uitdagingen maken dat sommige beleggers afscheid nemen van deze impactstrategieën om het risico te verminderen te worden beschuldigd van greenwashing.

De toekomst

Dit alles roept de vraag op of impactfondsen blijven bestaan. Wij verwachten dat er wel degelijk een toekomst is weggelegd voor fondsen die direct in impactdoelen beleggen en die controleerbaar zijn.

Dit zijn bijvoorbeeld fondsen die zich volledig richten op groene (green bonds) en sociale obligaties (social bonds). Zij zijn verplicht om in duurzame projecten te beleggen en hierover te rapporteren. Voorbeelden in ons assortiment zijn de Amundi Euro Government Green Bond ETF, het CT European Social Bond fund en de iShares Green Bond ETF.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.