Analyse: volop potentieel voor herstel obligaties
De vooruitzichten voor obligatiebeleggers zijn best goed. De kans op een positief rendement is groot – zeker nu centrale banken de rente aan het verlagen zijn – en de kans op verlies is stukken verminderd.
Verliezen nog lang niet weggewerkt
Kijk je naar het verleden, dan volgt na een laatste renteverhoging een periode van zo’n 15-20% rendement voor de rente weer verhoogd wordt. De laatste renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) ligt inmiddels een jaar achter ons. Toch is de koersontwikkeling van obligaties nog steeds niet indrukwekkend.
Obligatiekoersen zijn dit jaar weliswaar gestegen, maar de verliezen van 2021 en 2022 zijn nog lang niet weggewerkt. Nog altijd staan klanten in een gespreid mandje van Europese obligaties 15% onder de top.
Renteverlagingen van start
De ECB heeft vorige week de rente voor de tweede keer verlaagd. Haar Amerikaanse tegenhanger, de Fed, volgt deze week.
De vuistregel is dat lagere rentes leiden tot hogere obligatiekoersen. Maar het is niet zo dat de huidige renteverlagingen zich direct vertalen naar obligatiekoersen. Beleggers hebben namelijk al een ruim voorschot genomen op renteverlagingen. De meeste rentes liggen op het laagste niveau van de afgelopen twaalf maanden. De tweejaarsrente in de VS is van 5% mei naar 3,75% nu gegaan.
Wat voor rente is te verwachten als belegger?
Als je je beperkt tot de meest veilige obligaties in euro mag je op 2,8% rente rekenen voor de komende jaren, maar met een gemengde portefeuille zit er wel 1% meer in.
Dat extra procent heb je te danken aan drie dingen: meer beleggen in bedrijfsobligaties, internationaal beleggen (vooral in dollars in plaats van euro’s) en beleggen in hoogrisico-obligaties.
Bedrijfsobligaties: beperkt kredietrisico
Bedrijfsobligaties zijn wat risicovoller dan staatsobligaties, maar ze bieden een hogere rente. En de kredietverliezen bij bedrijfsobligaties van hoge kwaliteit (investment grade) zijn verwaarloosbaar klein. We zijn van mening dat beleggers in deze categorie goed beloond worden.
Internationaal: meer ruimte voor renteverlagingen in VS
Ook internationaal beleggen (buiten de eurozone) geeft hogere rentes, hoewel je het rentevoordeel nu nog kwijt bent aan hogere kosten voor het afdekken van de valutarisico’s.
Zeker in de VS ligt meer ruimte voor renteverlagingen. Daar ligt dus meer potentie voor koerswinst. En als het renteverschil tussen Europa en de VS kleiner wordt, dalen de kosten voor het afdekken van valutarisico’s. We verwachten daarom meer rentebijdrage van internationale obligaties.
6% rente in hoogrisico
In hoogrisico-obligaties zien we aanzienlijk hogere rentes: ruim 6%. Bufferobligaties van banken (coco’s) zijn daarin de best presterende categorie, met een rendement van meer dan 8% dit jaar. De winsten in de sector zijn solide. Schuldpapier van opkomende markten is ook een veelbelovende categorie: er ligt voor de centrale banken ruimte om grotere rentedalingen door te voeren.
Broodnodige diversificatie
Hoewel we aandelen de voorkeur geven in de actief beheerde portefeuilles, zien we absoluut ook een rol weggelegd voor obligaties. Die bieden weer de broodnodige diversificatie. Niet alleen omdat de rentes hoog zijn, maar vooral ook omdat we nu we in een normale inflatieomgeving zijn.
Meer weten?
In de nieuwste aflevering van de podcast Blik op Beleggen gaat Erik Schmahl dieper in op de vooruitzichten voor obligaties (vanaf 14.06).
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.