Fed verrast met grote rentestap, maar wil indruk van paniekvoetbal wegnemen
De Amerikaanse centrale bank (de Fed) is erin geslaagd om een flinke renteverlaging te doen zonder dat het tot een paniekreactie leidt op de financiële markten. Wat betekent dit voor beleggers?
Het was tamelijk verrassend dat de Fed de rente gisteren met 0,5% verlaagde naar 4,75%-5% in plaats van met 0,25%, hoewel er een 60% kans op was gezet door beleggers.
De vuistregel is dat lagere rentes leiden tot hogere obligatiekoersen. Zoals we eerder deze week al betoogden: er is volop potentieel voor herstel van obligaties.
Stevige argumenten
Er zijn genoeg goede argumenten voor de renteverlaging:
- Het inflatieniveau is fors gedaald naar circa 2,5% (afhankelijk van welke inflatiemaatstaf je neemt). Het valt nu binnen de bandbreedte van 2-3% die de Fed hanteert. Daarom was het hoog tijd voor een renteverlaging.
- Het renteniveau is behoorlijk restrictief en vergroot het risico op economische vertraging. Delen van de economie hebben het al moeilijk, zoals de industrie.
- De lage rente helpt de lagere inkomensgroepen en geeft hun meer bestedingsruimte.
Verrassing
Toch was de grootte van de stap verrassend. De Fed doet zulke stappen doorgaans alleen als er signalen zijn dat de economie sterk vertraagt of als ze vreest dat er een crisis intreedt.
We hadden gedacht dat de Fed meer wilde uitstralen dat ze ‘in control” was. Een verhoging met 0,5% zou als paniek kunnen worden uitgelegd. Een verlaging met 0,25% en een toelichting die ruimte bood om meer te verlagen wanneer nodig om zo de deur op een kier te zetten voor grotere verlagingen in de toekomst, leek daarom meer passend.
De Fed heeft er echter voor gekozen nu een grote stap te doen onder het mom van herijking (‘recalibration’). Daarmee geven de bestuurders in feite toe dat ze de rente al eerder hadden moeten verlagen en achter de markt aanlopen, waar ze een hekel aan hebben.
Kleinere stappen in het vervolg
In de toelichting koos de Fed er duidelijk voor om aan te geven dat ze voortaan juist wil wegblijven van grote stappen. Op die manier werd het duidelijk dat er geen sprake is van paniekvoetbal. Daarmee is de verwachting nu geschept dat in de volgende bijeenkomsten in november en december het rentetarief met slecht 0,25% wordt verlaagd.
Beleggers verwachten dat er nog vier renteverlagingen komen in de vier bijeenkomsten in de eerste zes maanden van volgend jaar. Daarmee komt een renteniveau van 3% in beeld. Er is kans dat hiermee te veel is ingeprijsd.
Vraagtekens rond verkiezingen
Veel zal daarbij afhangen van wie er in het Witte Huis zit en in hoeverre de nieuwe president dan de beschikking heeft over een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Als er geen verdeeld Congres is, is er voor de obligatiemarkt een significant gevaar van een uit de hand lopend begrotingstekort. Bovendien zijn er inflatierisico’s vanwege de hoge handelstarieven die Trump voor ogen heeft.
Toch is er zeker een kans dat de rente nog verder daalt, zeker wanneer het Congres straks verdeeld is. De vraag is daarbij natuurlijk hoe ver de rente terug moet of kan vallen voor de economie weer op stoom is. Dat de rente in een recessie beneden de 3% zou kunnen geraken, is wel waarschijnlijk, al is dat niet het scenario waar wij in onze actuele beleggingsvisie van uitgaan.
Kansen voor obligatiebeleggers
Met de vijfjaarsrente op 3,5%, onder het niveau van de tweejaars- en de tienjaarsrente (3,7%), is het zo dat de meeste kansen zitten in langlopende obligaties.
Een daling van de lange rente in de VS zal ook de rentes in andere valuta gaan drukken. De categorie die daar het meest van kan profiteren, is schuldpapier van opkomende landen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.