Scepsis onder beleggers over verrassende nieuwe premier van Japan
De nieuwe premier van Japan, Shigeru Ishiba, staat bekend als voorvechter van een sterke yen. Beleggers vrezen dat hij afscheid neemt van het huidige beleid van ‘Abenomics’. Onzekerheid over de economische koers van de nieuwe premier kan voor tegenwind gaan zorgen voor Japanse aandelen.

De verkiezing van de opvolger van zittend premier Fumio Kishida in Japan is uitgedraaid op een verrassing voor beleggers. Die hadden niet voorzien dat voormalig defensieminister Shigeru Ishiba de grootste partij (LDP, de liberale democratische partij) van het land zou gaan leiden. De Japanse beurs daalde op het nieuws.
Voorvechter van een sterke yen
Waar beleggers bezorgd over zijn, is Kishida’s reputatie als voorvechter van een sterke yen en een minder ruim monetair beleid. Zo ziet hij een zwakke yen als schadelijk voor het vertrouwen van de Japanners.
Onder Ishiba krijgt de centrale bank, de Bank of Japan, de vrije hand om haar beleid uit te voeren. Dat maakt geleidelijke normalisering van de rente aannemelijker dan dat zou zijn geweest onder zijn voorganger en onder de andere kandidaat die in de running was. Als Japan de rente geleidelijk verder verhoogt terwijl andere regio’s (VS, EU, VK) de rente verlagen, kan dit leiden tot een sterkere yen.
Een sterkere yen zorgt voor een tegenwind voor Japanse aandelen, met name die van exportbedrijven. Japan is een exporteconomie. De winsten die internationaal worden verdiend, worden dan teruggerekend naar een sterkere yen, wat drukt op het resultaat.
Ook heeft Ishiba minder op met het beleid van oud-premier Shinzo Abe (Abenomics), wat meer gefocust was op een ruim monetair beleid, hervormingen en op stimulering van de economie door middel van belastingverlagingen. Ishida wil de plussen en minnen van dit beleid graag tegen het licht houden. Dit zorgt voor onzekerheid.
Geen radicale breuk
Toch wordt de soep niet zo heet gegeten als hij wordt opgediend. Het lijkt er in eerste instantie niet op dat Ishiba een heel andere koers zal gaan varen dan zijn voorganger. De weg uit de decennialange deflatie is belangrijk voor hem. Daarom zal hij zich blijven inzetten voor structurele loongroei om de consumptie te stimuleren.
Ook wordt Ishida gezien als een pragmatist die bereid is compromissen te sluiten. Na twee dagen van marktonrust na zijn overwinning, sprak hij verzoenende woorden. Ook bleek eerder deze week uit een gesprek tussen hem en centralebankpresident Ueda dat het momenteel niet opportuun is om de rente te verhogen.
De yen staat inmiddels weer op een niveau van 145,7 per Amerikaanse dollar. Dat is een lager niveau dan voor de verkiezingsuitslag. Kortom, beleggers hebben mogelijk te snel hun conclusies getrokken.
Maar de onzekerheid over de koers van de nieuwe premier hangt nog altijd boven de markt. Op termijn kan zijn stempel mogelijk wel zorgen voor een aantrekkende yen, wat tegenwind kan betekenen voor Japanse aandelen.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.