De dollar is rap sterker geworden en daar zijn goede redenen voor
Een van de meest opvallende bewegingen van de afgelopen periode is de kracht van de dollar. Die is vorig kwartaal 7,7% in waarde gestegen ten opzichte van de euro. Hoe moet je daar als belegger tegenaan kijken?

Een dollar kost inmiddels 1,04 euro. Dat is geen uniek niveau (in november 2022 was de dollar kortstondig meer waard dan de euro), maar wel een uitbraak nadat de dollar eerder in 2024 en het jaar ervoor voortdurend tussen 1,05 en 1,12 euro had bewogen.
Ook andere valuta moeten het ontgelden
De kracht van de dollar is ook zichtbaar versus andere valuta. Handelsgewogen is de dollar 7,6% sterker geworden in het laatste kwartaal van 2024.
Met name de Braziliaanse real (-28% over geheel 2024) en de Mexicaanse peso (-24% sinds mei) hebben het moeten ontgelden. Maar ook tegen de sterk gecorreleerde Canadese dollar is de stijging in het vierde kwartaal aanzienlijk met 6,7%. En versus de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar en de Japanse yen was de stijging groter dan tegenover de euro.
Wat we zien is dus bovenal de kracht van de dollar, veel meer dan de zwakte van de euro.
Redenen voor sterke dollar
Het is voorstelbaar dat we weer pariteit (1 dollar = 1 euro) gaan zien. Er zijn goede redenen voor een sterke dollar. En die houden naar verwachting nog wel enige tijd aan.
- De economie van de VS groeit aanzienlijk harder dan die in de EU. Tegenover circa 3% economische groei in de VS staat een stagnatie in Duitsland. De groei in de EU heeft in 2024 waarschijnlijk opnieuw minder dan 1% bedragen. Een relatief sterkere economie zorgt vaak voor een sterkere munt, al gaat dit niet altijd op.
- De verwachting is niet langer dat de rentetarieven in de VS duidelijk gaan dalen en dat de VS daarmee het voortouw neemt voor rentes wereldwijd. Inmiddels wordt verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) de rente verder zal verlagen dan de Fed. Een hogere relatieve rente heeft een opwaarts effect op de dollar.
- Door de hogere rente en de sterke beursrendementen in de VS zijn beleggers ook meer gepositioneerd voor een dollarstijging, waar ze lange tijd hun dollars hadden afgedekt.
- De valutabeweging heeft ook te maken met de anticipatie op het beleid van de nieuwe president in de VS. Dat beleid zal naar verwachting gericht zijn op groei en op afremmen van de importen. De heffingen die Trump naar verwachting na zijn inauguratie op 20 januari zal bekendmaken, zijn nadelig voor landen die veel op export georiënteerd zijn. Maar ze leiden waarschijnlijk ook tot prijsstijgingen in de VS.
- Vanwege het stimulerende economisch beleid, het ruime begrotingsbeleid en de inflatierisico’s vanuit de heffingen, is de tienjaarsrente in de VS weer opgelopen naar 4,6%. Dat is een vol procentpunt hoger dan in september, en dichtbij het hoogste punt van 2024 van 4,7%. In Europa staat de lange rente meer rond het gemiddelde niveau van 2024. Het grotere verschil in de lange rente is op lange termijn een van de beste verklaringen voor de valutatrend.
Voorsorteren op sterkere dollar?
Nu de dollar de wind mee heeft, is het verleidelijk om daar het beleggingsbeleid op in te richten. Bijvoorbeeld door meer beleggingen in dollars aan te kopen en het valutarisico niet af te dekken.
Wijzelf zijn daar terughoudend in. Valutabewegingen kunnen heftig zijn en de prestaties van andere beleggingscategorieën maken of breken. Wie zijn verplichtingen in euro heeft, moet een obligatieportefeuille daarom alleen met dollarobligaties inrichten als het valutarisico is afgedekt.
Bovendien is de dollar naar veel maatstaven allesbehalve goedkoop. Het valt niet uit te sluiten dat de beweging later dit jaar weer keert, bijvoorbeeld als beleggers het vertrouwen weer krijgen na de verkiezingen in Duitsland of als het vertrouwen in het beleid in de VS een deuk oploopt.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.