DeepSeek zet schijnwerpers op Magnificent 7

29 januari 2025 16:08

We hebben een onderweging naar de Magnificent 7 aandelen in de portefeuille. Vanwege de hogere waardering (30x) en de toegenomen onzekerheid rond de investeringen in AI voelen we ons daar senang bij.

Chip

De Magnificent 7 aandelen hebben sterke prestaties laten zien in eerdere kwartalen, mede dankzij de groeiende vraag naar AI-technologie. In de komende dagen komen Microsoft, Meta, Tesla en Apple met cijfers. Analisten verwachten dat de trend van dubbelcijferige winstgroei voor de Magnificent 7 zich zal voortzetten (22%) als ze rapporteren over het vierde kwartaal. Ook voor 2025 zien de verwachte resultaten er nog goed uit, al neemt dat wel af in vergelijking met de rest van de markt.

Tegelijkertijd zijn er ook zorgen over de hoge waarderingen (30x koers-winstverhouding) van deze aandelen en of de enorme investeringen in kunstmatige intelligentie door de Magnificent 7 aandelen zich uiteindelijk zullen doorvertalen in rendement op deze AI investeringen. De ontwikkelingen en duiding over AI zullen daarom met bovengemiddelde belangstelling worden gevolgd. Vooral ook omdat ze er een concurrent bij hebben uit China, namelijk DeepSeek, die goedkoper en efficiënter blijkt dan de modellen uit de VS.

Onzekerheid vraag naar chips toegenomen

Een van de mogelijke gevolgen van efficiëntere taalmodellen is een lagere vraag naar geavanceerde chips. Dit zou kunnen leiden tot minder vraag naar de nieuwste chips van Nvidia en andere chipleveranciers. Op zijn beurt zou dit margedruk kunnen veroorzaken in de sector. Daarnaast is Nvidia momenteel geprijsd voor sterke groei, waardoor het bedrijf kwetsbaar is voor negatieve marktreacties als de onzekerheid rond groeivooruitzichten toeneemt. Dit werd duidelijk tijdens de beursverkoop afgelopen maandag, waarbij Nvidia's aandelen met 17% daalden. Een vergelijkbaar patroon was zichtbaar bij andere halfgeleiderbedrijven die gerelateerd zijn aan AI, zoals ASML.

Tegelijkertijd kunnen efficiëntere taalmodellen de adoptie van AI versnellen. DeepSeek heeft namelijk aangetoond dat het mogelijk is om krachtige AI-modellen te ontwikkelen zonder de nieuwste en duurste chips van Nvidia.

Dit suggereert dat bedrijven AI-toepassingen kunnen implementeren met minder geavanceerde hardware, wat de kosten verlaagt en de efficiëntie verhoogt. Als gevolg hiervan kunnen andere bedrijven worden aangemoedigd om vergelijkbare benaderingen te volgen, wat op termijn kan leiden tot een bredere acceptatie en gebruik van AI-technologie. Hoewel de efficiëntie van individuele chips toeneemt, kan de totale vraag naar AI-chips op de lange termijn juist stijgen, vooral als taalmodellen zich verder ontwikkelen tot systemen die zelfstandiger kunnen opereren en redeneren.

Het is dus te vroeg om Nvidia en andere chipleveranciers af te schrijven, maar beleggers zullen wel minder bereid zijn om zoveel te betalen voor een groeiverhaal wat met meer onzekerheid is omgeven. Mogelijk kunnen goede cijfers het tij wat keren. Dat zien we bijv. bij ASML, die voorbeurs met goede cijfers kwam.

Voor de overige Magnificent 7 aandelen is het beeld van de impact van Deepseek minder groot. Hoewel deze bedrijven aanzienlijke investeringen hebben gedaan in AI, hebben zij ook andere inkomstenbronnen die hen minder afhankelijk maken van AI-specifieke groei. Bovendien zou de efficiëntieslag van bedrijven zoals DeepSeek ertoe kunnen leiden dat deze techreuzen op termijn goedkopere AI-producten en diensten kunnen aanbieden. De marktreactie op deze aandelen was daarom relatief beperkt vergeleken met die van Nvidia.

Kwartaalcijfers zullen richting geven over AI

Wij denken wel dat beleggers door de toegenomen onzekerheid vanwege de komst van de DeepSeek-modellen hun groeiverwachtingen moeten bijstellen over de Mag7 aandelen. En om dat te kunnen doen is het cruciaal om te weten hoe de grote techbedrijven uit de VS bijvoorbeeld hun investeringen in AI zullen gaan vormgeven in de komende jaren. Daarom zal met veel belangstelling de resultaten en het commentaar bij de kwartaalcijfers worden gevolgd.

Als er bijv. aanwijzingen zijn dat er minder zal worden uitgegeven aan AI-infrastructuur zal dat de koersen van de semiconductors (Nvidia) verder onder druk kunnen zetten. Met de toegenomen onzekerheid rond de rally in AI zien we daarom geen reden om Magnificent 7 aandelen bij te kopen. Temeer omdat de hoge waardering van de Magnificent 7 ten opzichte van de rest ook een rol speelt, voelen we ons senang bij de huidige onderwogen positie.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.