Angst voor handelsoorlog drukt sentiment op markten
Met de aankondiging van importtarieven voor Canada, Mexico en China heeft Trump een handelsoorlog een stap dichterbij gebracht. Aandelen staan in de min, veilige obligaties en de dollar zijn juist in trek. Al moet gezegd: beleggers reageren vooralsnog beheerst. De situatie kan nog meerdere kanten op en positieve ontwikkelingen in de wereldeconomie zijn niet zomaar van tafel.

Europa ook snel aan de beurt
Trump heeft met de nieuwe invoerheffingen op importen uit Canada, Mexico en China die – tenzij er alsnog een deal wordt gesloten – morgen ingaan, de kans op een handelsoorlog serieus vergroot. Canada en Mexico hebben snel tegenmaatregelen aangekondigd. Europese importen zijn wat betreft Trump ook snel aan de beurt.
Hoe langer de hoge tarieven aanhouden, hoe groter de impact op economie en inflatie en daarmee op het verdere verloop van aandelen- en obligatiekoersen. Maar de situatie is op dit moment fluïde en kan meerdere kanten op.
Signalen van escalatie
President Trump zegt met de maatregelen de smokkel van fentanyl en illegale immigratie te willen aanpakken. Maar invoerheffingen van 25% op alle producten uit Mexico en Canada en 10% op energie-importen uit Canada en producten uit China hebben meer weg van een handelsoorlog.
Daarbij speelt mee dat de tarieven worden opgelegd aan bevriende landen die handelsakkoorden met de Verenigde Staten hebben. Trump beroept zich hiervoor op een nationale veiligheidswet, bekend als de International Emergency Economic Powers Act.
De snelheid en reikwijdte van de maatregelen doet beleggers schrikken. Dat zien we terug in verhoogde volatiliteit (beweeglijkheid) op markten.
Vluchthavens in trek
Hoewel de maatregelen niet geheel uit de lucht komen vallen, hebben beleggers overwegend negatief gereageerd. De geruchten over de maatregelen die Trump in het weekend zou aankondigen, zorgden afgelopen vrijdag al voor een ommezwaai op Amerikaanse markten. Maandag was het de beurt aan de Aziatische en Europese markten: die stonden 1% tot 3% lager.
Beleggers vluchten naar veilige obligaties en zoeken hun toevlucht vooral in de dollar, die in tijden van economische en politieke onzekerheid bij uitstek als vluchthaven fungeert.
Beleggers houden wel een slag om de arm: eerder met Colombia zorgde een deal op het laatste moment voor opluchting. Of dat dit keer gebeurt, is de vraag.
Economische impact
Hoe langer de hoge tarieven aanhouden, hoe groter de impact op economie en inflatie. Dit geldt vooral als meer landen tarieven krijgen en reageren met tegenmaatregelen. Europa is wat Trump betreft de volgende. De bereidheid bij handelspartners van de VS om snel betekenisvolle tegenmaatregelen te nemen lijkt groter dan onder Trump 1.0. De impact van deze situatie op de economische groei en inflatie is dan ook negatief.
Ook kan hogere inflatie ervoor zorgen dat de Fed (de Amerikaanse centrale bank) minder renteverlagingen doorvoert dan waar beleggers nu vanuit gaan. Die verwachtingen zijn in de afgelopen tijd wel al behoorlijk naar beneden bijgesteld, waardoor beleggers gematigd reageren op de nieuwe situatie.
Situatie is fluïde
Hoewel de nieuwe situatie negatief is, en lange tijd onzekerheid geeft, is het beeld onder Trump 2.0 heel erg fluïde. De situatie kan in korte tijd omslaan, waardoor de impact kleiner kan zijn dan nu gevreesd. Trump heeft er geen belang bij om een recessie te ontketenen in de VS. De kracht van de economie en de beurs ziet hij als een graadmeter voor zijn succes.
Bovendien is het beeld voor de wereldeconomie met reële inkomensgroei, lagere rentes en inflatie en een positief welvaartseffect (huishoudens hebben de waarde van vastgoed en beleggingen fors zien toenemen) niet van tafel.
De stimulerende maatregelen van Trump en deregulering beperken de pijn deels voor de Amerikaanse economie. Verbreding van de economische effecten van generatieve AI, aangejaagd door DeepSeek, behoort tot de mogelijkheden. Ons basisscenario met positieve winstgroei voor beursgenoteerde bedrijven staat op dit moment dan ook nog overeind. Dit scenario ondersteunt onze voorkeur voor aandelen.
Meerwaarde voor kortlopende obligaties
Wel is het scenario met lagere groei en hogere inflatie waarschijnlijker geworden als de invoerheffingen voor lange tijd over de volle breedte blijven gelden en wederzijdse nieuwe maatregelen volgen. We zien vanwege de onzekere situatie voor de obligatieportefeuille dan ook toegevoegde waarde in zeer kortlopende en kredietwaardige Europese obligaties. Die houden hun waarde vast en geven op dit moment een vergoeding van ongeveer 3%. Die hebben we in januari in de defensieve en neutrale beheerportefeuilles opgenomen en het scenario van een Trump-escalatie speelde daarbij een belangrijke rol.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.