Onrust op de beurs: wat speelt er en hoe ga je hier als belegger mee om?

11 maart 2025 15:12

De cijfers in beleggingsapps kleuren de afgelopen dagen rood in plaats van groen. Dat is even wennen na een lange periode waarin de beurs telkens maar omhoog ging. De verstandigste strategie voor beleggers? Kies een risicoprofiel dat past bij je tijdhorizon en voorkeuren, en laat je niet verleiden tot aanpassingen op basis van dagkoersen of de laatste post op social media.

Beursgrafiek

Kernpunten

    Trump zorgt voor onzekerheid over economische groei in de VS Onzekerheid leidt tot correctie op aandelenbeurzen Een recessie is zeker geen gegeven: tegenover grotere onzekerheid staan ontwikkelingen die gunstig kunnen uitpakken Probeer als belegger niet in te spelen op kortetermijnveranderingen, maar houd vast aan je plan voor de lange termijn We volgen de ontwikkelingen op de voet en hebben al enkele aanpassingen gedaan in de actief beheerde portefeuilles

Wat is er aan de hand op de beurzen?

Beleggers maken zich zorgen over de economische groei in de VS. Dit zorgt voor onrust op de aandelenbeurzen. De afgelopen dagen waren er flinke koersdalingen. De wereldindex is sinds het begin van het jaar met 5% gedaald. Inmiddels zitten we weer op het niveau van vóór de Amerikaanse verkiezingen.

Aandelen terug op niveau van voor verkiezing Trump

Opvallend genoeg staan de Europese beurzen nog steeds hoger dan toen. Toch hadden ook zij het afgelopen vrijdag en maandag moeilijk. Omdat Amerikaanse bedrijven de wereldaandelenindex domineren, heeft dat weinig invloed op het totaalbeeld. Vooral de grote Amerikaanse techbedrijven, de zogeheten Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla), hebben het zwaar. Zij staan dit jaar al 19,3% in de min.

Wat zit hierachter?

De onrust op de aandelenbeurzen komt vooral door de onzekerheid over het beleid van de Amerikaanse president Trump. Hij kondigt handelstarieven aan en trekt ze weer in, en zet de betrekkingen met de rest van de wereld onder hoogspanning. En afgelopen weekend sloot hij in een tv-interview een recessie niet uit. Bedrijven en beleggers houden niet van al die onzekerheid.

Daarnaast laten sommige economische cijfers in de VS een minder positief beeld zien. Het consumentenvertrouwen is gedaald en de onzekerheid in de maakindustrie neemt toe. Het zijn vroege aanwijzingen dat de groei vertraagt, al is het te vroeg om van een naderende recessie te spreken.

Hoe bijzonder is dit?

De daling die we zien op de beurzen is op zich volstrekt normaal. Correcties van 10% in een willekeurig jaar komen regelmatig voor. Zeker als aandelen net een sterke opmars hebben gemaakt, kiezen sommige beleggers ervoor te verkopen om winst te nemen. Recent hebben we correcties gezien in de zomer van 2022, in de herfst van 2023 en in de zomer van 2024.

Wat kun je als belegger doen?

Natuurlijk kunnen we de winstprognoses van bedrijven erbij pakken, die er nog heel behoorlijk uitzien, zoals we vorige week in onze beleggingsvisie schreven. Of erop wijzen dat verlaging van belastingen en rentes de Amerikaanse economie van extra zuurstof kan voorzien. Of kijken naar de begrotingsimpuls die Duitsland gaat geven aan zijn economie.

Maar hoe ga je om met deze situatie als je je daar niet door laat overtuigen? Als belegger heb je een paar opties.

De markt proberen te timen

Het is natuurlijk heel verleidelijk en menselijk om (een deel van) je beleggingen te verkopen, of in ieder geval je maandelijkse inleg stop te zetten, te wachten tot het allemaal een beetje is gekalmeerd en dan weer in te stappen. Oftewel, de markt proberen te timen. Maar wat is dan het juiste moment om weer in te stappen? Wanneer staan de seinen weer op groen? Terugkijkend is dat makkelijk te zeggen, maar op het moment zelf?

Denk even terug aan het dieptepunt van de financiële crisis. 9 maart 2009 was het begin van een elf jaar durende rally waarin de Amerikaanse beurs vier keer over de kop ging. Maar niemand die er toen aan dacht om vol in aandelen te stappen. De banken waren net gered, de werkloosheid liep snel op en mensen konden hun huis niet verkopen. Het allerbeste instapmoment voelt per definitie nooit goed.

Risico afbouwen

Iets anders wat op dit moment misschien door je hoofd schiet, is om je risicovolle beleggingen van de hand te doen. Zeker als je nog niet zo lang belegt, en dit soort dalingen niet eerder hebt meegemaakt, is dat heel verleidelijk. Misschien toch wat meer in obligaties beleggen? Die zijn een stuk veiliger, en dan doen dit soort beursbewegingen vanaf nu toch wat minder pijn. De EurAgg, een brede obligatie-index, is de afgelopen dagen nauwelijks van zijn plek geweest.

Maar risico en rendement gaan hand in hand. Bij bijvoorbeeld een offensief profiel, met meer aandelen, ligt het verwachte rendement over een periode van tien jaar aanzienlijk hoger. Juist met een langere tijdhorizon kun je de wisselvalligheden van aandelen goed opvangen. Uiteraard geldt: de waarde van je belegging kan fluctueren en in het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Er kunnen heel goede redenen zijn om te kiezen voor een defensief profiel, zoals je beleggingshorizon en je risicovoorkeur. Maar recente gebeurtenissen in de markt zijn dat niet.

Vasthouden aan de uitgestippelde koers

De laatste optie is om vast te houden aan het beleggingsplan voor de lange termijn, oftewel blijven zitten waar je zit. Als je je beleggingshorizon en de bijbehorende verhouding aandelen-obligatie hebt vastgesteld, is er geen reden om nu ineens gekke dingen te doen. Er zijn de afgelopen twintig jaar (en daarvoor) periodes met (veel) meer turbulentie geweest, en de beurs heeft zich daar telkens doorheen geslagen: van de val van Lehman tot de eurocrisis, en van Brexit tot covid tot de Oekraïne-oorlog. Oh ja, en het eerste presidentschap van Trump.

Grafiek

Wat zinvol kan zijn – en wat we standaard doen bij Rabo Beheerd Beleggen –, is je portefeuille herbalanceren. Dat wil zeggen: de verhouding tussen aandelen en obligaties weer in lijn brengen met je oorspronkelijke plan. Nu aandelen gedaald zijn, is het misschien nodig om aandelen bij te kopen.

Wat gebeurt er in de beheerportefeuilles?

Wij zorgen voor een goede spreiding van de portefeuille over regio’s en sectoren. Groei op de aandelenmarkten kwam in de afgelopen jaren uit de VS, en dan vooral vanuit de grote techbedrijven. Daar zien we nu verandering in komen. Europa investeert meer en Chinese techbedrijven zijn in opkomst.

Ook binnen de VS trekken andere sectoren een been bij. We hebben hier in februari op ingespeeld door in het 1895 Macrofonds een pluk technologie-aandelen in de Nasdaq100 te verkopen en aandelen van Amerikaanse bedrijven met stabiele dividenden bij te kopen.

Verder hebben we de actief beheerde aandelenportefeuilles recent wat beter bestand gemaakt tegen de effecten van handelstarieven. Ook in de komende tijd blijven we de gebeurtenissen nauwlettend volgen en doen we aanpassingen waar nodig.

Meer weten?

Lees onze actuele beleggingsvisie of beluister de podcast Blik op beleggen.

Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.