Analyse: draai uit Amerika naar andere markten in volle gang
Trumps bokkensprongen rond handelstarieven en tegenvallende cijfers in de VS hebben gezorgd voor onrust op de beurzen. Binnen de aandelenmarkten zien we veel beweging. Dat biedt kansen voor beleggers. In dit artikel lees je meer over de drie belangrijkste bewegingen die wij op het moment zien.

1. Europa wakker geschud
Europese aandelen beleven tot nu toe een goed jaar, in tegenstelling tot de VS.
Hogere uitgaven aan defensie zorgen voor hogere omzet en winsten bij de Europese defensiebedrijven. In de bankensector is het verschil helemaal groot: Europese banken staan dit jaar al op een rendement van +21% tegen -10% voor de Amerikaanse banken. De economische cijfers in Europa pakken beter uit dan gevreesd.
De opstelling van Trump heeft Europa wakker geschud, met als gevolg meer investeringen in defensie en een groot infrastructuurplan vanuit Duitsland ter waarde van 500 miljard. Een forse ommezwaai vanuit de overheid dus. Het zal de economie van Duitsland een flinke impuls kunnen geven. In het kielzog van de grootste economie van Europa zullen andere Europese landen hier ook van kunnen profiteren.
Beleggers zijn de afgelopen jaren terughoudend geweest richting Europa en Azië en hebben veel beleggingen in de VS zitten. Wellicht zijn de huidige ontwikkelingen een reden voor beleggers om wat VS af te bouwen en het vrijkomende vermogen buiten de VS te beleggen. Daarbij spelen de lagere waarderingen van markten buiten de VS ook een rol: de koers-winstverhoudingen liggen in Europa en China aanmerkelijk lager.
2. Opmars Chinese tech
De graadmeter voor Chinese technologieaandelen (de Hang Seng Tech index) staat sinds begin dit jaar op +26%. Dat is een groot verschil met Amerikaanse tech: de Nasdaq100 staat op -12% (in euro gemeten). De Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) hebben zelfs 19% ingeleverd.
Een belangrijke reden hiervoor is de introductie van nieuwe taalmodellen uit China die goedkoper en efficiënter werken. Daarmee lijkt de voorsprong van de VS op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) er opeens niet of nauwelijks meer te zijn. En beleggers vragen zich af of de enorme investeringen van Amerikaanse techbedrijven wel nodig zijn.
Bovendien heeft de Chinese overheid ervoor gekozen om de techsector weer te omarmen. Positief, want beperkingen vanuit de overheid zorgden er de afgelopen jaren sterk voor dat de techbedrijven zich koest moest houden.
3. Van technologie in VS naar andere sectoren
Onzekerheid over het beleid van Trump en de groeivertraging in de VS zorgt ervoor dat de sterkst opgelopen aandelen met de hoogste marktgevoeligheid corrigeren. En dat zijn de technologieaandelen, zoals de Magnificent 7.
Andere Amerikaanse sectoren doen het dit jaar beduidend beter op de beurs. Het verschil in winstgroei tussen de Magnificent 7 en de rest neemt immers af. En aandelen uit andere sectoren zijn beduidend lager geprijsd als je kijkt naar de koers-winstverhouding. Al is dat verschil wel kleiner geworden door de koersdaling van de Magnificent 7.
Inspelen op verbreding
In de actief beheerde portefeuilles hebben we al een aantal aanpassingen gedaan om in te spelen op de draai in de aandelenmarkten. Zo zijn we meer gaan beleggen in wereldwijde sterke merken, die minder kwetsbaar zijn bij handelsescalatie.
Ook is in februari een deel van de positie in Amerikaanse technologiebedrijven (Nasdaq100) verkocht. We zijn meer gaan beleggen in andere sectoren in de VS. Daarbij ligt de focus op stabiele bedrijven met een voorspelbaar dividend, zogeheten Dividend Aristocrats.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.