Update beursonrust: antwoord op vijf vragen
Beurzen verkeren nog altijd in een achtbaan na Trumps Liberation Day. Vooral aandelen zitten in de hoek waar de klappen vallen. We kijken al in rap tempo aan tegen verliezen die – in euro gemeten – oplopen tot wel 20%. We spreken erover met hoofd beleggingsstrategie Taoufik Boussebaa.

Taoufik, hoe beleef jij de huidige onrust?
“De aanleiding, met Trumps handelstarieven, is ongekend. Dit hebben we niet eerder gezien, althans niet in de recente geschiedenis. Dat zorgt begrijpelijkerwijs voor grote onzekerheid bij beleggers.
Tegelijkertijd is dit onzekere gevoel ook wel weer bekend, want ook eerdere crises voelden als uitzonderlijk, denk aan de coronacrisis, de Europese schuldencrisis en de Grote Financiële Crisis. En die zijn we ook te boven gekomen.”
Wat maak je op uit de marktreactie?
“Na de daling van 20% weerspiegelen de huidige koersniveaus al in grote mate de verliezen die passen bij een recessie. En dat terwijl een recessie nog niet eens een feit is.
De kans daarop is wat ons betreft wel significant toegenomen. Maar de ene recessie is de andere niet. Een krimp zoals we eerder zagen tijdens de coronacrisis of de Grote Financiële Crisis is een brug te ver.
Bedenk dat de heffingen die op het bord van Trump stonden niet per se de tarieven zijn waar de economie permanent mee te maken krijgt. Zo is er een lijst van vrijstellingen die honderden producten omvat met een totale waarde van ongeveer 644 miljard aan wereldwijde importen. De economische impact kan minder zijn dan de wederkerige tarieven waar de markt nu zo sterk op reageert.”
Is de bodem in zicht?
“Dat is achteraf pas te bepalen. Maar beurzen lopen altijd op de muziek vooruit. Het verleden laat zien dat aandelenkoersen vaak al beginnen te herstellen ruim voordat er een oplossing voor het conflict is of het einde van een recessie in beeld is.
Kantelmomenten kunnen zich abrupt aandienen. Wacht je het einde van een eventuele recessie af om daarna in te stappen, dan ben je te laat. Op dit moment vinden we het dan ook niet gepast om de weging van aandelen in onze actief beheerde portefeuilles te verlagen.”
Kantelmomenten, waar denk je aan?
“Aan berichten over handelsdeals, bijvoorbeeld. Of aan acties van centrale banken en overheden, zoals lagere rentes of steunmaatregelen voor de economie.
De laatste dagen zie je gemengde signalen. China zet zijn hakken in het zand en gaat de strijd aan met de VS. Escalatie van het handelsconflict dus, in plaats van de ontspanning waar beleggers op hopen. Dat is negatief voor het sentiment.”
Zijn er ook positieve ontwikkelingen?
“Zeker, we zien dat andere landen wel bereidheid tonen om tot een handelsdeal te komen. Zuid-Korea bijvoorbeeld, dat signalen heeft afgegeven over het aanpassen van zijn importtarieven om escalatie te vermijden. Ook Vietnam laat via diplomatieke kanalen weten open te staan voor concessies. Daarnaast horen we over Japan positieve geluiden. En ook Europa heeft tot nu toe terughoudend gereageerd.
Bovendien zien we uit de entourage van Trump ook wat tegengeluiden naar buiten komen, wat aangeeft dat er nu ook druk van binnenuit ontstaan om de boel niet verder op de spits te drijven. Dat zijn belangrijke signalen.”
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.