Analyse: Europese obligaties hebben een streepje voor op Amerikaanse
Amerikaanse staatsobligaties zijn op dit moment als veilige haven minder vanzelfsprekend dan in eerdere onzekere tijden. Europese obligaties zijn meer in trek en dat valt goed te begrijpen.

Vertrouwensdeuk VS
In de nasleep van ‘Liberation Day’ hebben we gezien dat Trumps pijngrens niet zozeer bij de aandelenmarkt ligt, maar dat hij wel gevoelig is voor de tucht van de obligatiemarkt. Dat zagen we na de forse rentestijging tot boven de 4,5% op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van tien jaar en boven de 5% op obligaties met een looptijd van dertig jaar.
Trump zaait twijfel
De obligatiemarkt is de laatste dagen tot bedaren gekomen. Desondanks blijven beleggers in vertwijfeling achter over de chaos die Trump met zijn aanpak veroorzaakt. Het vertrouwen van bedrijven en consumenten in de VS is fiks gedaald.
Bijzonder is dat Amerikaanse staatsobligaties en de dollar aan waarde hebben verloren in de laatste weken. Normaal zijn dat juist belangrijke vluchthavens in tijden van grote onzekerheid, zoals is gebleken in de coronacrisis en de kredietcrisis van 2008-2009.
Een daling van de munt, een klap voor aandelen en stijgende rentes als gevolg van een crisis is wat je ziet bij opkomende markten, niet bij de VS als anker van de wereldeconomie.
Afnemende interesse
Amerikaanse obligaties worden door het optreden van Trump als minder betrouwbaar beschouwd. Hierdoor richten beleggers hun aandacht steeds meer op markten buiten de VS. Dit leidt tot een afname van de interesse in Amerikaanse obligaties en een verminderde vraag naar dollars op de lange termijn.
Toch moeten we ook niet overdrijven. De Amerikaanse rente met een looptijd van tien jaar staat nog altijd lager dan aan het begin van het jaar. En de dollar zal een belangrijke rol blijven spelen op het wereldtoneel, omdat de Amerikaanse economie de grootste is van de wereld.
Wel is het risico op stagflatie (tragere groei in combinatie met hoge inflatie) in de VS hoger geworden door de afzwakkende dollar en de hogere importheffingen. Dat zal de Amerikaanse centrale bank, de Fed, minder ruimte geven om de beleidsrente te verlagen. En dit maakt Amerikaanse obligaties minder aantrekkelijk.
Europa meer in trek
Het verminderde vertrouwen in de VS is voor ons in de aanloop naar Trumps ‘Bevrijdingsdag’ al reden geweest om meer te beleggen in solide Europese obligaties. De rente op deze obligaties is aantrekkelijker geworden doordat het verschil in rente tussen Duitsland en de VS is afgenomen.
De rente op Duitse obligaties met een looptijd van tien jaar ligt hoger dan die op Amerikaanse na kosten voor het afdekken van het valutarisico. De recente stijging van de rentes in de VS heeft dat niet veranderd. Dat Europese obligaties meer in trek zijn bij beleggers, is dan ook goed te begrijpen.
Hogere schulden Duitsland geen reden tot zorg
Moeten we ons dan geen zorgen maken over de Duitse overheidsfinanciën, nu het land vele miljarden gaat uitgeven aan defensie en infrastructuur? Beleggers hebben deze stappen al voor een belangrijk deel ingecalculeerd: de rentes met langere looptijden zijn al wat opgeveerd.
Tegenover de leningen die worden aangegaan, staat ook een flinke investeringsimpuls. Dat zorgt ervoor dat Duitsland op termijn sneller kan groeien. Bovendien is Duitsland een van de landen met de laagste staatsschuld in de eurozone. Het heeft dus de ruimte om schulden aan te gaan.
Ruimte voor renteverlaging in Europa
De Europese Centrale Bank (ECB) verlaagt de rente donderdag verder, zo verwachten we. Ze komt dan ook met een nieuwe reflectie op de mogelijke impact van de tarievenoorlog voor de Europese economie.
De ECB heeft ruimte om de rente verder te verlagen. De gedaalde olieprijzen kunnen de inflatie in Europa drukken. En ook de sterkere euro kan ervoor zorgen dat de inflatie minder snel zal aantrekken, waar in de VS de invoerheffingen en een zwakkere dollar elkaar juist kunnen versterken.
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.