Onzekerheid houdt aan voor beleggers, maar krijgt iets meer contour
Dat economische cijfers in de komende maanden verslechteren, zal weinig beleggers verrassen. Een nieuwe analyse van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bevestigt dat Trumps handelsoorlog de groei van de wereldeconomie afremt. De onzekerheidsmarge blijft erg groot, maar de onzekerheid krijgt wel wat meer omlijning.

Tragere groei
Het IMF heeft zijn groeivoorspellingen voor dit jaar verlaagd: van 3,3% naar 2,8%. De voornaamste reden daarvoor is de aankondiging van handelstarieven door Trump.
Dit is een serieuze tik voor de wereldeconomie, maar volgens het IMF dus niet groot genoeg voor een wereldwijde recessie. De Amerikaanse economie groeit dit jaar naar verwachting met 1,8%, de Chinese met 4% en die van de eurozone met 0,8%. Tegelijkertijd blijft de kans op een recessie in de VS wel hoog.
In zijn berekening is het IMF uitgegaan van de tarieven zoals ze werden aangekondigd op Trumps ‘Bevrijdingsdag’. In dit scenario is dus geen rekening gehouden met de afzwakking van de tarieven die sindsdien is aangekondigd of met handelsdeals die in de komende tijd tot stand zouden kunnen komen.
Onzekerheid
De schatting van het IMF is, zoals alle ramingen in de markt, omgeven met ongewoon hoge onzekerheidsmarges. Langdurige onzekerheid over beleid, met maatregelen die telkens veranderen en deadlines die verschuiven, werkt verlammend en is funest voor het vertrouwen bij consumenten en ondernemers. En het is voorstelbaar dat de handelsstrijd verder escaleert, met oplopende inflatie of een recessie als gevolg.
Ingeperkt door de rente
In ons basisscenario gaan we uit van wereldwijde groeivertraging, oplopende inflatie in de VS en beperkte ruimte voor verdere renteverlagingen.
Wat hierbij heel belangrijk is, is dat Trump vatbaar is gebleken voor de valuta- en vooral de rentemarkt. De VS heeft een schuld van 120% van het bruto binnenlands product (bbp). Trump kan de aandelenmarkten negeren, maar hij kan het zich niet veroorloven dat de langetermijnrentes ontsporen door zijn optreden.
De tucht van de obligatiemarkt doet zijn werk, ook als het gaat om de VS.
Andere toon over tarieven
Dit maakt de-escalatie via onderhandelingen reëel. Daar zien we de laatste dagen signalen van. De VS onderhandelt met Japen en India over handelsakkoorden. En Scott Bessent, Trumps minister van Financiën, heeft aangegeven dat het huidige handelsconflict met China onhoudbaar is. Hij verwacht ontspanning, hoewel formele onderhandelingen nog moeten beginnen.
De toon vanuit het Witte Huis is echt anders dan kort na 2 april.
Aandelen gecorrigeerd
Dit betekent niet dat de schade van zijn optreden is verdwenen. Integendeel, de impact op het vertrouwen en de investeringsbereidheid is de komende tijd negatief en de onzekerheid ongewoon hoog. Maar met nieuwe ramingen van verschillende partijen krijgt die onzekerheid wel meer contour.
Dat economische cijfers in de komende maanden verslechteren, zal weinig beleggers dan ook verrassen. Vergeet ook niet dat aandelenkoersen – in euro gemeten – al 20% zijn gedaald sinds de top in februari. Deze correctie weerspiegelt in de ogen van ons als beleggers voor een groot deel de verwachte groeivertraging voor de wereldeconomie.
Meer weten?
Goed om te weten. Aan beleggen zijn risico’s verbonden. De waarde van je belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.