Beleggers kijken kat uit de boom in afwachting van nieuwe data
De zomermaanden hebben per saldo geen grote koerssprongen laten zien voor aandelen en obligaties. Wel zijn de verwachtingen van beleggers behoorlijk heen en weer geschoten. Beleggers en centrale bankiers laten zich leiden door de meest actuele economische cijfers naarmate die beschikbaar komen. Belangrijke vragen in de komende tijd: koelt de Amerikaanse economie af en blijft de inflatie dalen? Ontdek hoe wij ons in dit speelveld positioneren.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Draai in economische verwachtingen
Zo op het eerste gezicht zijn de afgelopen zomermaanden op de beurs kalm verlopen. Per saldo stegen aandelen in euro gemeten met 1,3%, terwijl obligaties gemiddeld genomen een plus van 0,5% lieten zien.
Kijk je wat dieper, dan was er wel degelijk meer aan de hand. Het economische verhaal waar beleggers zich aan vasthouden, verschoof in de loop van de zomer. Aanvankelijk zagen beleggers vooral economische verrassingen in de VS, betere inflatiecijfers en hogere winstcijfers dan verwacht. Dit zorgde voor een groeiende overtuiging dat een zachte landing in de VS waarschijnlijk is. Dat leidde weer tot een stijging van met name aandelenkoersen.
In augustus veranderde het sentiment. Oplopende renteverwachtingen en zorgen over de Chinese groei kregen de overhand. Hierdoor werd een deel van de zomerwinst tenietgedaan.
“Cijfers lijken te bevestigen dat een AI-gedreven investeringscyclus serieuze vormen aanneemt.”
Winstgevendheid bepalend
In de komende maanden is voor aandelenkoersen met name de vraag hoe de wisselwerking tussen rente, inflatie en groei uitpakt voor de winstgevendheid van bedrijven. De winstverassingen zijn dit jaar namelijk een van de belangrijkste redenen voor het feit dat de aandelenwereldindex het met +12,9% aanzienlijk beter heeft gedaan dan obligaties (+2,7%). De zeer goede cijfers van bedrijven die zich bezighouden met kunstmatige intelligentie (of AI, naar Artificial Intelligence) en hun sterke weging in de aandelenindex spelen hierbij een bovengemiddelde rol.
Die cijfers lijken te bevestigen dat een AI-gedreven investeringscyclus serieuze vormen aanneemt. Vooralsnog profiteert een select aantal techbedrijven hiervan, met name Nvidia. Of het bereik van deze trend zich in de komende tijd gaat verbreden, is nog een vraag. Maar wel een met in potentie een positieve uitwerking op de groei op lange termijn.
VS bloeit, Europa en China vallen tegen
In de tussentijd ligt de focus op de groei op korte termijn. Waar in de VS de economische cijfers positief blijven verrassen, vallen die in Europa en in China al maanden ronduit tegen.
Dat de Europese economie het lastiger heeft dan de Amerikaanse, heeft er voor een deel mee te maken dat Europa een grotere afhankelijkheid heeft van de Chinese economie.
China worstelt sinds de heropening begin dit jaar en stelt beleggers in grote mate teleur. Nieuwe maatregelen gericht op onder meer de Chinese vastgoed- en aandelenmarkt moeten het sentiment van beleggers en consumenten in China ten goede keren. Maar die maatregelen lijken vooralsnog gericht op stabilisatie van de groei in plaats van te zorgen voor een groeiversnelling.
Vooral de maakindustrie heeft het zwaar. Nieuwe cijfers over het producentenvertrouwen wijzen nog altijd op een flinke afkoeling van de activiteit in de maakindustrie. Aanbodtekorten na de pandemie zijn omgeslagen in aanbodoverschotten. Dit zien we ook terug in de negatieve ontwikkeling van de producentenprijzen in China. De eerste tekenen van stabilisatie zijn wel zichtbaar in de Chinese inkoopmanagersindex over augustus.
De prestatie van de Amerikaanse economie valt op met solide consumentenbestedingen. Maar afnemende spaartegoeden en minder krapte op arbeidsmarkt kunnen samen met de vertraagde impact van de hogere renteomgeving zorgen voor druk op de economische groei. We houden dan ook nog altijd rekening met een milde recessie. Maar vanwege de veerkracht die de economie tot nu toe heeft getoond, verwachten we dat die pas in het laatste kwartaal zal plaatsvinden.
Om in de gaten te houden: rente en inflatie
De onzekerheid over de groei en de afnemende inflatie die we zien, maakt dat we voorlopig vasthouden aan onze verwachting dat centrale bankiers in Europa en de VS een pas op de plaats maken. Beide centrale banken geven in hun commentaar aan data-afhankelijk te zijn. Op een draai in het monetaire beleid hoeven beleggers voorlopig niet te rekenen. Waar begin dit jaar nog werd gehoopt op renteverlagingen in de tweede helft van 2023, worden die nu pas in de loop van 2024 verwacht.
Maar we houden een slag om de arm: indien de komende maanden de economische groei in de VS aan de bovenkant blijft verrassen of wanneer inflatie weer onverwachts stijgt, zijn nieuwe renteverhogingen waarschijnlijk. Dit zit niet in de verwachting van de markt. Mocht de rente inderdaad verder omhoog gaan, dan kan dat leiden tot flinke koersschommelingen op de aandelen- en obligatiemarkten.
Beleggingsmix: aandelen en obligaties nog altijd in evenwicht
De scenario’s waar we rekening mee houden maken dat aandelen en obligaties van ons een neutrale weging krijgen in de portefeuille. Daarbij zijn dit onze overwegingen:
Grotere kans op positief scenario
Onlangs hebben we de kans op een positief scenario naar boven bijgesteld, van 10% naar 20%. Aandelen hebben dit jaar ondanks de renteverhogingen van centrale banken goed gepresteerd. Dat de winstontwikkeling veel minder slecht was dan gevreesd, is hier met name de oorzaak van.
Loongroei drukt op winstmarges
De periode waarin de inflatie hoger was dan de loongroei, was gemiddeld genomen positief voor de omzetten van bedrijven. Dat beeld begint wel te kantelen. De inflatie ligt bijvoorbeeld in de VS nu onder het niveau van de loongroei. De nominale economische groei gaat in de komende tijd ook afnemen, vanwege een lagere inflatie. Hoewel een lagere inflatie positief is voor de consumentenbestedingen, is dit bij een relatief hoge loongroei een risico voor de winstmarges. Die zijn nog altijd relatief hoog.
Risico’s: uitdagende winsttaxaties en hoge waarderingen
In de afgelopen maanden zijn de winsttaxaties verhoogd, vanwege de onderliggende prestatie van de economie en de winstverrassingen bij bedrijven. De positieve winsttaxaties voor 2024 (ruim 10%) vormen wel een risico indien de groei in de VS tegenvalt. Ook omdat de aandelenwaarderingen (hoeveel keer de verwachte winst je betaalt voor een aandeel) zijn opgelopen naar het niveau van voor de pandemie (16x).
Hoger rendement op obligaties
Daartegenover staan meer rendementsmogelijkheden binnen obligaties. Het rendement op een mandje Europese obligaties staat met 3,5% op het hoogste niveau in meer dan tien jaar tijd. Solide bedrijfsobligaties bieden zelfs een rendement van ruim 4,5%. En beleggers kunnen met een gespreid mandje risicovolle obligaties een rendement krijgen van ruim 6,5%. Met andere woorden: beleggers hebben weer wat te kiezen naast aandelen.
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | Geen (neutraal) |
Neutraal | 50% | 50% | Geen (neutraal) |
Offensief | 70% | 30% | Geen (neutraal) |
Zeer offensief | 90% | 10% | Geen (neutraal) |
Duurzaamheid: dit valt op bij aandeelhoudersvergaderingen
In het eerste halfjaar vinden wereldwijd de meeste aandeelhoudersvergaderingen plaats. Een aantal zaken valt op dit jaar.
Meer ESG stemvoorstellen, genuanceerde reacties
In het algemeen zijn er meer voorstellen op het gebied van milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG in het Engels) gedaan om over te stemmen. De steun van beleggers voor deze voorstellen neemt echter steeds meer af. In het bijzonder in de VS door anti-ESG-geluiden en druk vanuit conservatieve politieke hoek. Maar ook omdat veel bedrijven al veel meer doen dan voorheen op het gebied van ESG.
Beloning gekoppeld aan duurzame doelen
Een voorbeeld van dat bedrijven meer doen, is dat de beloningen en bonussen van het bestuur steeds meer gekoppeld worden aan duurzame doelen die het bedrijf moet realiseren. Dit zijn niet alleen milieudoelen, maar ook het verminderen van de verschillen in beloning tussen mannen en vrouwen (de gender pay gap).
Meer gebruik van impactbenchmarks
Verder worden stemvoorstellen en verbeterpunten voor bedrijven steeds meer onderbouwd met sociale impactbenchmarks. Meer onafhankelijk organisaties stellen vergelijkingsmaatstaven op waar bedrijven tegenaan worden gehouden.
Gaat het bijvoorbeeld om klimaat – een belangrijk onderwerp voor ons – dan kijken we naar de Say on Climate: of bedrijven een transitieplan hebben om hun CO2-uitstoot terug te dringen. Voor biodiversiteit is de Forest500 een belangrijke benchmark: of bedrijven voldoende doen om ontbossing tegen te gaan. En voor mensenrechten is er de Corporate Human Rights Benchmark.
Meer weten?
Lees dan de volledige blog: zeven trends op aandeelhoudersvergaderingen.
Beleggen met oog voor duurzaamheid
We beleggen om voor jou als klant financieel rendement te maken. Tegelijkertijd zijn we niet blind voor de impact die we met onze beleggingen hebben op het milieu en de samenleving. Daarom besteden we op verschillende manieren aandacht aan duurzaamheid in de manier waarop we beleggen. Zonder dat dit ten koste gaat van financieel rendement.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder