De gemengde portefeuille is terug – beleggingsvisie 2024
Hoewel de economie duidelijk begint af te koelen, zijn de vooruitzichten voor aandelen en obligaties niet slecht. Lees met welke scenario’s onze experts rekening houden. Ontdek wat onze favoriete beleggingscategorieën zijn en waar we juist minder heil in zien.
Kernpunten
Podcast
Beleggen in 2024: een vooruitblikWe bespreken met onze experts de vooruitzichten voor het beleggingsjaar 2024. Wat doen de economische groei en de rente? Welke beleggingen hebben onze voorkeur? Laat je bijpraten of lees hieronder onze uitgebreide analyse.
Uitgebreide verslag
2023: een topjaar voor aandelen
Het beleggingsjaar 2023 is bovengemiddeld goed geweest voor aandelenbeleggers. Tot begin december bedraagt het rendement in euro gemeten ongeveer 15%.
Maar ook obligaties stellen niet teleur dankzij een mooie comeback in het vierde kwartaal: het rendement bedraagt ruim 4%. Al is hiermee het verlies sinds 2021 voor obligatiebeleggers bij lange na niet goedgemaakt.
Een belangrijke bijdrage is van de inflatie gekomen, die in rap tempo is gedaald van de torenhoge niveaus in 2022. ‘De extremen voorbij’, was onze voorspelling voor het beleggingsjaar 2023. Dat lijkt met het resultaat voor aandelen en obligaties en met het oog op de inflatieontwikkeling inderdaad het geval. Maar ondanks het positieve resultaat is 2023 geen rustig jaar geweest.
…maar geen rustig jaar
Zo hadden we de bankenonrust in het eerste kwartaal, die tot zorgen leidde over de toestand van met name regionale Amerikaanse banken.
Daarnaast beleeft de Chinese economie tegen de verwachting in een teleurstellende heropening na de beëindiging van de strenge lockdowns, woedt er een nieuwe oorlog in het Midden-Oosten, heeft de rente nieuwe meerjarige hoogtepunten bereikt en koerst de eurozone tegen het eind van het jaar af op een technische recessie.
Positieve factoren drukken stempel
Daar staan wel een paar positieve factoren tegenover. Zo heeft de doorbraak van generatieve kunstmatige intelligentie (AI) gezorgd voor een explosieve stijging van de aandelen van Amerikaanse Big Tech-bedrijven, die vanwege hun grote weging in de wereldindex een enorme bijdrage hebben geleverd aan het aandelenrendement.
Ook zorgden de sterke buffers van consument en het bedrijfsleven in combinatie met forse overheidsinvesteringen als gevolg van de Amerikaanse Chips Act en de Inflation Reduction Act voor een veerkrachtige Amerikaanse economie.
Ons basisscenario voor 2024: milde groeivertraging en lagere rentes
Kijken we vooruit, dan zien we in ons basisscenario voldoende perspectief voor rendement in 2024. We voorzien een zwakker economisch beeld, maar geen sterke verslechtering van de groei van de wereldeconomie.
De arbeidsmarkt blijft sterk genoeg. In combinatie met een afzwakkende inflatie en bovengemiddelde loongroei verbetert de koopkracht van consumenten. Dit ondersteunt de bestedingen en legt een vloer onder de groeivertraging in de wereld.
Tempo Amerikaanse groei zwakt sterk af
De Amerikaanse economie presteert nog goed, maar we verwachten dat die in de eerste helft van 2024 in een milde recessie raakt. Dat komt door een vertraagde werking van hogere rentes, minder steun van de overheid en het opraken van de overtollige besparingen. In de tweede helft van het jaar treedt er licht herstel op, waardoor we over het hele jaar rekening houden met een groei van 0,7%.
Om in de gaten te houden: generatieve AI
Gaat generatieve Artificial Intelligence (AI) in 2024 en de jaren erna verder doorbreken en zorgen voor hogere economische groei en een hogere productiviteit? Beleggers zijn optimistisch gestemd over de potentie. De winnaars lijken vooralsnog een handjevol grote Amerikaanse chipontwerpers, zoals Nvidia, en cloudproviders, zoals Microsoft en Amazon.
Voor bredere effecten die andere delen van de economie positief raken, is het nog te vroeg. Hoe dan ook: bij nieuwe signalen in 2024 dat investeringen in generatieve AI versnellen en dat meer bedrijven ervan profiteren, zullen beleggingen een positieve impuls krijgen.
De koopkracht van consumenten verbetert, waardoor de bestedingen in 2024 op peil blijven
Ook het beeld voor de eurozone is zwak. Die verkeert al in een milde recessie. Een diepe recessie blijft ons bespaard doordat er in 2024 sprake zal zijn van reële loongroei (de lonen stijgen harder dan de inflatie) en een beperkte verslechtering van de werkgelegenheid.
Bovendien hebben Europeanen nog altijd de beschikking over bovengemiddeld veel spaargeld. En dat ondersteunt de bestedingen. De groei zien we uitkomen op 0,4%.
Groeiverschil met opkomende markten neemt toe
Verder zien we de groei in China stabiliseren, met meer stimuleringen op komst om de consumptie aan te jagen. Een sterke opleving van de Chinese economie verwachten we niet. Dat komt door de vastgoedcrisis en de weigering van de Chinese autoriteiten om de kredietsluizen wagenwijd open te zetten.
We zien de groei in China uitkomen op 4,5%. Ook andere Aziatische landen groeien door. Zo kunnen Taiwan en Zuid-Korea profiteren van het herstel van de cyclus in de chipindustrie. De economie van India blijft sterk presteren. We verwachten dan ook een toenemend verschil in groeitempo tussen de opkomende markten en ontwikkelde markten.
Inflatie daalt verder
Verder hebben we in ons basisscenario een groeiende overtuiging dat we op een houdbaar pad bewegen richting de inflatiedoelstelling van centrale banken op lange termijn. Factoren die hieraan bijdragen zijn een minder krappe arbeidsmarkt, krappere kredietcondities en een zwakkere groei.
Voor de VS en de eurozone verwachten we dat de inflatie over het jaar 2024 uitkomt op respectievelijk 3% en 3,5%. Dat is beduidend lager dan in 2023 met een inflatie van respectievelijk 4,1% en 5,6%.
Rente wordt verlaagd
De milde recessie, de lagere inflatie en de krappere kredietcondities geven aanleiding voor renteverlagingen in de tweede helft van 2024. Voor de Amerikaanse centrale bank (de Fed) houden we rekening met drie renteverlagingen en voor de Europese Centrale Bank (ECB) met één verlaging.
Ruimte voor winstgroei, stabiele renteopslagen
Hoewel de groei vertraagt, blijft er in 2024 ruimte voor winstgroei doordat de groei van de wereldeconomie in nominale termen voldoende hoog blijft. We voorzien dan ook geen winstrecessie voor volgend jaar.
Verder kan de kapitaalmarktrente iets verder dalen doordat het monetaire beleid wordt versoepeld. Ook blijven de renteopslagen voor bedrijfsobligaties stabiel. De solide balansverhoudingen van bedrijven zijn meer dan bestand tegen een milde groeivertraging.
Om in de gaten te houden: verkiezingsjaar en internationale spanningen
We zien vooral op het vlak van politiek en geopolitiek ontwikkelingen die voor spanning kunnen zorgen op de financiële markten. In 2024 worden in ruim 40% van de landen op alle continenten verkiezingen gehouden. Deze kunnen onzekerheid rondom economisch beleid creëren of handelsspanningen vergroten. Met name tussen de VS en China.
De Amerikaanse verkiezingen zijn het belangrijkst voor beleggers. Op dit moment is er nog niet veel te zeggen over wat dit precies gaat betekenen. Cruciaal is niet alleen wie president wordt, maar ook wat er gaat gebeuren met de verhoudingen in het Amerikaanse Congres.
Meer transparantie over duurzaamheid
Duurzaamheid in beleggingsfondsen staat steeds meer in de schijnwerpers. Beschikbaarheid van informatie vormt daarbij een van de grootste uitdagingen. De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), die op 1 januari 2024 van kracht wordt, gaat daarbij helpen. Deze wetgeving verplicht bedrijven om te rapporteren over duurzaamheidsfactoren.
Veel managers nemen duurzame aspecten, naast risico en rendement, inmiddels standaard in ogenschouw bij het inschatten van beleggingen. De CSRD gaat beleggers in staat stellen om bedrijven nog beter te beoordelen op duurzaamheidskansen en -risico’s.
Beleggingsmix: aandelen én obligaties bieden perspectief
We zijn, vooruitkijkend naar het jaar 2024, gematigd positief. We denken dat er op basis van het hierboven geschetste beeld een goede balans is tussen buffer en rendementsperspectief.
De waarderingen van aandelen en obligaties staan positieve rendementen niet in de weg. Over het geheel genomen zijn aandelen niet duur: de koersen staan in verhouding tot de winsten van bedrijven op het niveau van voor de coronapandemie. Buiten de VS zijn de waarderingen ronduit laag te noemen.
Ook de waardering van obligaties is gunstig. Door de huidige hoge rentes op obligaties in combinatie met de dalende inflatie denken we dat het een relatief goed jaar wordt voor obligaties. Als de rente daalt, stijgen de koersen van obligaties. Je hebt niet veel rentedalingen nodig voor een bovengemiddeld totaalrendement.
“Er is, anders dan in de afgelopen jaren, geen extra zwaar gewicht voor aandelen nodig om een goed rendement te kunnen behalen”
Bufferrol van obligaties is terug
We denken dat hierdoor obligaties ook meer hun traditionele rol als tegenwicht in de portefeuille kunnen vervullen en dat de samenhang van aandelen en obligaties weer terug kan keren naar normaal.
Waar begin dit jaar de neutrale portefeuille (50% aandelen, 50% obligaties) ‘dood’ werd verklaard, verwachten we dat zo’n gemengde portefeuille weer de balans kan geven die we er normaal van verwachten. En dit keer bieden zowel aandelen als obligaties rendementsperspectief.
Neutrale weging
Dit alles tezamen maakt dat we een sterke overtuiging hebben dat we het jaar 2024 in kunnen gaan met een neutrale weging voor aandelen. En er is anders in de jaren hiervoor extra zwaar gewicht voor aandelen nodig om een goed rendement te kunnen behalen.
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | Geen (neutraal) |
Neutraal | 50% | 50% | Geen (neutraal) |
Offensief | 70% | 30% | Geen (neutraal) |
Zeer offensief | 90% | 10% | Geen (neutraal) |
Om in de gaten te houden: kleine kans op opleving inflatie
Bij het samenstellen van de beleggingsportefeuilles houden we naast ons basisscenario ook rekening met andere mogelijkheden. Een ervan is een scenario van stagflatie, met een sterke opleving van de inflatie en weer oplopende rentes. Zo’n scenario vormt een risico voor aandelen en obligaties.
Mede vanwege de dalende inflatiecijfers kennen we een kleinere kans toe aan dit negatieve scenario. Maar we kunnen het niet helemaal uitsluiten.
Dit heeft te maken met de mogelijke impact van een escalatie van de oorlog in bijvoorbeeld het Midden-Oosten of Oekraïne. Maar ook vanwege het feit dat er nog steeds een risico uit kan gaan van forse loonstijgingen. Aandachtspunt is bijvoorbeeld dat de georganiseerde arbeidersbeweging in de VS een opleving lijkt door te maken. Na Hollywood en de autosector is ook de zorgsector onlangs gaan staken. Al is het nog te vroeg om te spreken van een echte trend.
Aandelenstrategie: kansen in Azië en smallcaps
Gemeten in euro is de VS de winnaar van 2023. Het sterke herstel van de ‘Magnificent 7’-aandelen (Amazon, Nvidia, Tesla, Apple, Alphabet, Microsoft en Meta) dit jaar door de explosieve groei in kunstmatige intelligentie is de belangrijkste aanwijsbare reden. Bovendien is de Amerikaanse economie sterk blijven groeien terwijl veel economen voor een recessie vreesden.
Lagere weging VS
Binnen het 1895 Macrofonds maken we keuzes tussen regio’s. We beleggen fors in de VS in het Macrofonds (50%), maar wel minder dan de benchmark (62%). Het is de belangrijkste reden waarom het Macrofonds circa 2% achterblijft bij de wereldindex in 2023.
Geen herhaling van 2023 verwacht voor VS
Er is een aantal redenen waarom we voor volgend jaar niet verwachten dat de VS het opnieuw fors beter zal doen dan de andere regio’s. Als eerste zien we dat de marktreacties rond positieve cijfers van de ‘Magnificent 7’-aandelen minder uitbundig worden. De lat ligt hoger om te verrassen.
Ook speelt de betrekkelijk hoge waardering van Amerikaanse aandelen een rol. Dat is te zien aan de risicopremie. Die laat zien hoeveel extra rendement je kunt verwachten van aandelen ten opzichte van staatsobligaties. De risicopremie in de VS is laag ten opzichte van de eigen historie en veel lager dan in de andere regio’s. Vrij vertaald: Amerikaanse aandelen zijn duur ten opzichte van aandelen in Europa, Azië en opkomende markten.
Nu kun je betogen dat de VS veel kwaliteitsbedrijven heeft, met wereldwijde sterke merken en met hoge marges. Dat is waar, maar het rechtvaardigt ons inziens niet dit grote waarderingsverschil. Bovendien verwachten we voor komend jaar een milde recessie in de VS. Daarmee neemt het groeiverschil toe met opkomende markten.
China in de hoek waar klappen vallen
Het toenemende groeiverschil tussen opkomende markten en de VS en de relatief lage waardering pleiten voor opkomende markten. Een regio waar we meer dan gemiddeld in beleggen.
De keuze voor opkomende markten heeft dit jaar helaas niet gebracht wat we ervan verwacht hadden. Dat komt door de aanhoudende vastgoed- en vertrouwenscrisis in China. Ook hebben de geopolitieke spanningen tussen China en de VS voor uitstroom uit Chinese aandelen gezorgd.
Als we vooruitkijken dan zal 2024 een jaar zijn waarin de Chinese economische vertraging het dieptepunt zal bereiken, schatten we in. We verwachten nieuwe steunmaatregelen om de vastgoedsector te ondersteunen en dat is broodnodig. Per saldo verwachten we dat de economische groei in China op 4,5% uitkomt.
Wel zullen de geopolitieke spanningen nog boven de markt blijven hangen, net als verdere verergering van de vastgoedcrisis. Tegelijkertijd is er al veel ellende verwerkt in de koersen. De prijzen van Chinese aandelen zijn laag. Komt China in rustiger vaarwater terecht, dan zijn koersstijgingen te verwachten.
“Voor verschillende markten in Azië zien we een stabiel of beter beeld ontstaan”
India heeft wind mee
We beleggen daarnaast fors in andere opkomende markten, zoals India, Indonesië, Zuid-Korea en Taiwan. Onze verwachting is dat deze economieën fors gaan bijdragen aan de groei in Azië. We verwachten dan ook dat het groeiverschil met Europa en de VS zal toenemen.
India heeft de beste papieren met een hoge groei van ruim boven de zes procent. Ook heeft het land de demografie mee met een jonge populatie.
Daarnaast profiteert India, net als bijvoorbeeld Indonesië, van de China+1-strategie. Dat houdt in dat bedrijven niet meer alleen in China investeren, maar productie ook opzetten in landen waar politiek gezien minder risico ligt of die zich dichter bij de thuismarkt bevinden, zoals de VS veel met Mexico handelt.
Herstel in halfgeleiders goed voor exporteurs Azië
Azië staat bekend als belangrijke exportmotor. De auto-industrie, maar ook de chipsector zijn hier belangrijke voorbeelden van. Taiwan en Korea kunnen profiteren van de toenemende vraag en afnemende voorraden binnen de chipsector.
De dip in de wereldwijde omzet van de chipsector is dit jaar bereikt en het groeipad is weer omhoog gericht naar 2024 en verder. Voor beide economieën verwachten we een krachtig winstherstel, wat de aandelenmarkt zal ondersteunen. Kortom, voor diverse markten in Azië zien we een stabiel of beter beeld ontstaan.
Ruimte voor verder herstel Japan na goed jaar
Ook Japan zal kunnen profiteren van de draai uit China. Vooral op het gebied van technologie staat Japan hoog aangeschreven. Japanse aandelen presteren dit jaar goed vanwege de aandeelhoudersvriendelijke maatregelen, de goedkope yen en de instroom van buitenlands kapitaal als alternatief voor China.
We zien ook dat de loongroei zorgt voor een positieve dynamiek in de Japanse economie. We verwachten dat dit in het komende jaar zo blijft. Daarom beleggen we in het Macrofonds naar verhouding wat meer in Japan. Wel is het belangrijk dat Japan de rentes beheersbaar laat oplopen vanaf de zeer lage niveaus.
Europa stagneert
We zijn minder enthousiast over Europa. Daar stagneert de economische groei. Europa heeft nog altijd met energieproblematiek te maken sinds de contracten met Rusland zijn opgezegd.
We verwachten echter niet dat de economie vanaf de huidige stagnatie nog veel verder zal wegzakken. Wel zal de ECB nog wachten met het verlagen van de rente, want een loon-prijsspiraal ligt nog altijd op de loer vanwege de krappe arbeidsmarkt.
Factorbeleggen: kwaliteit is koning
Een andere benadering van aandelenbeleggen is door te kijken naar bepaalde eigenschappen van die aandelen (zogeheten factoren) in plaats van naar landen of regio’s. Deze benadering passen we zelf toe in het 1895 Multifactorfonds.
Bedrijven met sterke balansen en stabiele winsten (de factor kwaliteit) hebben het dit jaar als enige factor fors beter gedaan dan de wereldwijde beurs met een rendement van 24%. Hier spelen de goede resultaten van Big Tech een grote rol, want binnen deze factor hebben de grote Amerikaanse techreuzen een groot aandeel.
Factorbeleggen
In het 1895 Multifactorfonds beleggen we in aandelen met bepaalde karakteristieken, zogeheten factoren.
De factor kwaliteit doet het dit jaar dus goed. De andere vier factoren zijn waarde, aandelen waarvan de koersen weinig schommelen (lage volatiliteit), kleinere beursgenoteerde bedrijven (smallcaps) en momentum (recente winnaars). Daarin is Big Tech veel minder of niet vertegenwoordigd. Deze factoren blijven dit jaar achter. Desondanks doet het 1895 Multifactorfonds het dankzij de goede selectie van de managers beter dan de wereldindex.
Beter perspectief smallcaps voor 2024
Voor het komende jaar verwachten we in ons basisscenario een beheersbare groeivertraging voor de wereldeconomie, met een milde recessie in de VS in de eerste helft van 2024.
Dat zal de ommekeer kunnen betekenen voor kleine beursgenoteerde bedrijven (small- en midcaps), die een relatief zware weging hebben in onze portefeuille. De prestaties daarvan zijn achtergebleven ten opzichte van grotere bedrijven (large- en megacaps).
Als de bodem van een groeivertraging in zicht is, dan herstellen smallcaps relatief snel daarna. Het perspectief op bovengemiddelde rendementen voor smallcaps in de loop van 2024 en daarna is dus goed. Ook omdat de waardering van smallcaps momenteel betrekkelijk laag is ten opzichte van de eigen historie en ook van de wereldindex.
Die lage waardering van smallcaps draagt ook bij aan de lagere waardering van de multi-factorportefeuille. De koers-winstverhouding voor de komende twaalf maanden van de factorportefeuille is met 13,8 tegen ruim 15 lager dan die voor de wereldindex.
Obligatiestrategie: hoog rendementspotentieel
Met dalende inflatie en toenemende kans op rentverlagingen door de centrale banken zal de belangstelling van beleggers voor obligaties fors gaan toenemen. Met een lopende rente van 4,5% is het rendementspotentieel voor obligatiebeleggers rond het hoogste niveau van deze eeuw, voor wie belegd is in wereldwijde obligaties van hoge kwaliteit. Daar ligt nu onze voorkeur boven euro-obligaties.
Het mooie van hogere rentes is tweeërlei:
- De buffer is aanzienlijk bij een onverhoopt verdere rentestijging. Stel, de rente stijgt in de komende twaalf maanden met een procentpunt. Dan is het verlies op een obligatieportefeuille ongeveer 1,5%. In het tegenovergestelde geval dat de rente met een procentpunt daalt, boek je als belegger een rendement van ruim 10%.
- Hoewel je je als obligatiebelegger een stuk armer voelt dan twee jaar geleden, is je rendementsperspectief voor de komende jaren veel hoger dan destijds voor mogelijk werd gehouden. In plaats van het vooruitzicht van rentes die beneden de 2% zouden blijven, wordt elke vrijval nu tegen 4,5% herbelegd.
Eurorente wordt minder aantrekkelijk
Voor beleggers in euro zijn de huidige rentes minder uitzonderlijk. In de kredietcrisis van 2008 zijn er hogere rentes geweest. Ook voor 2002, in de beginjaren van de euro, was 5% een niveau dat wel haalbaar was.
Hoewel de ECB de rente naar 4% heeft opgevoerd, wordt de marktrente voor euro-obligaties nog met een 3 geschreven. De algemene verwachting is dat het 4%-niveau niet houdbaar is met de recessie in de EU. De rap dalende inflatie zorgt ervoor dat beleggers met duidelijk minder genoegen nemen. De rente op vijfjaars staatsleningen ligt al onder 2,5%.
Met het sterk opgelopen renteverschil tussen euro-obligaties en dollarobligaties in de periode april tot oktober 2023 werd het weer tijd om de focus te leggen op wereldwijde obligaties in plaats van obligaties volledig in euro. Uiteraard moet het valutarisico daarbij worden afgedekt, maar de kosten daarvan zijn inmiddels aanzienlijk afgenomen ten opzichte van het begin van het jaar.
Om in de gaten te houden: hoe houdbaar is de Amerikaanse staatsschuld?
Het feit dat het afgelopen jaar het begrotingstekort in de VS is verdubbeld tot 7,5% van het bruto binnenlands product (bbp) was een schokkende constatering die tot flink wat onrust in de rentemarkt heeft geleid. Normaliter komt dergelijke tegenslag alleen voor in recessies als de werkloosheidsuitkeringen fors oplopen. Nu heeft het vooral met lagere belastinginkomsten te maken. Dat heeft alles te maken met het teleurstellende beleggingsjaar 2022: in de VS worden daadwerkelijke beleggingsresultaten belast.
Omdat 2023 een beter beleggingsjaar is geworden en ook in economisch opzicht een beter dan verwacht jaar, zullen de belastinginkomsten in 2024 niet meer onder druk staan. Dat neemt niet weg dat het begrotingstekort hoog is en dat het Congres weinig ruimte geeft voor verhoging van het schuldenplafond.
Moeizaam herstel van rampjaar 2022
2023 was bovenal het jaar dat beleggers hun wonden moesten likken van het rampjaar 2022. Het is onvoorstelbaar hoe beleggers in zo’n korte tijd de omslag voor de kiezen kregen van negatieve rentes begin 2022 tot de hoogste rentes in twaalf jaar tijd twaalf maanden later. De rente lag al zo lang op zo’n laag niveau en was zo stabiel dat er helemaal geen antwoord was toen het tij keerde.
De omslag bij de centrale banken die van kopers van obligaties verkopers werden, de fors toegenomen volatiliteit die het risicoprofiel aantastte en niet in de laatste plaats de onrust na de scherp gestegen inflatie maakten dat obligaties maar moeizaam wisten te herstellen van het rampjaar 2022.
Opmerkelijk: minder groene obligaties uit vrees voor greenwashing
Het aandeel van groene obligaties (green bonds) in de totale uitgifte is in 2023 afgenomen tot circa 6%. Dat is een stuk lager dan de 10 à11% in 2021 en 2022.
Het heeft waarschijnlijk vooral te maken met de angst bij uitgevende instellingen om van greenwashing beschuldigd te worden: jezelf duurzamer voordoen dan je in werkelijkheid bent. Veel beleggers beschouwen wel 25% van de bestaande groene obligaties als onvoldoende gekwalificeerd om ze in een dergelijke portefeuille op te nemen.
Kredietopslagen op bedrijfsobligaties kunnen afnemen
Inmiddels is het beeld een stuk gunstiger. Gezien de verwachte renteverlagingen in de loop van 2024 en het herstel van economische groei zijn de vooruitzichten voor obligaties bepaald goed.
Met name bedrijfsobligaties kunnen profiteren van de rentedaling, wanneer de angst voor hogere kredietopslagen afneemt. Kredietopslagen kunnen afnemen omdat beleggers minder angst hebben over de mogelijkheden voor bedrijven om zich te herfinancieren, nu de rente daalt.
Weinig ‘fallen angels’ in 2024
Kijken we naar de kredietratings van obligaties van kredietwaardige bedrijven (investment grade), dan zien we nog steeds meer opwaartse bijstellingen dan neerwaartse. Een analyse van de BBB- obligaties, wat de laagste categorie is binnen investment grade obligaties, leert dat 500 miljoen dollar kwetsbaar is voor ratingverlaging: slechts zo’n 1% op een totaal van 54 miljard dollar.
Dat betekent dat er ook in 2024 niet veel zogeheten fallen angels zullen zijn. Dat zijn obligaties die naar de risicovollere high yield-markt terugvallen en een forse koersdaling kunnen doormaken, allereerst omdat de bedrijven zich daar minder makkelijker kunnen herfinancieren. Bovendien zijn er veel beleggers die het beleid hebben om alleen in investment grade te beleggen en die deze obligaties zullen verkopen bij een dergelijke ratingverlaging.
Hoe raakt de daling van inflatie de inflatie-obligaties?
De forse daling in de inflatie heeft de inflatieverwachtingen voor de lange termijn nog niet sterk beïnvloed. Die is met 2,4% voor de EU en 2,6% voor de VS nog duidelijk hoger dan gemiddeld in de afgelopen twintig jaar.
Het gevaar voor inflatieobligaties is dat de inflatieverwachting gaat afnemen. Dat zou tot een duidelijk achterblijvende koersontwikkeling leiden. De reden dat we ze nog in portefeuille hebben, is voor het scenario dat de krapte op de arbeidsmarkt in de VS kan aanhouden met mogelijk inflatierisico’s, als de economie in de VS niet duidelijk afkoelt.
Interesse om te starten met beleggen?
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder