Beleggingsomgeving blijft aandelen goedgezind
Economische data en bedrijfscijfers hebben beleggers ook afgelopen maand weer positief verrast. De ene aandelenbeurs na de andere bereikt de hoogste stand ooit. Wat zegt dit over de vooruitzichten? Onze beleggingsstrategen analyseren de stand van de financiële markten.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Recordregen op de aandelenbeurzen
De ene beurs na de andere bereikt een ‘all time high’. Zijn die records voor beleggers een zegen of de voorbode van naderend onheil? In deze nieuwe aflevering gaan we het erover hebben. Verder bespreken we Japan, een markt die op steeds meer belangstelling kan rekenen. En we duiken dieper in converteerbare obligaties. Een minder alledaagse obligatiecategorie, maar wel eentje waar wij kansen zien. Laat je bijpraten of lees onze uitgebreide beleggingsvisie.
Aandelen duidelijk aan kop
Aandelen genieten dit jaar duidelijk de voorkeur boven obligaties. Het rendementsverschil met obligaties is na de sterke prestatie van aandelen in februari (+4,7%) groot.
Sinds begin dit jaar presteren aandelen in euro gemeten hiermee bijna 9 procentpunt beter dan obligaties: +7,5% tegen -1,3% voor Europese obligaties.
Economie houdt zich goed
Er zijn meerdere redenen waarom aandelen een solide voorsprong kunnen behouden op obligaties. Aandelen profiteren duidelijk van de stabiele en solide economische situatie, al zijn er op dit moment geen signalen van snel aantrekkende groei. Maar per saldo zien we dat de economische data positief verrassen, zowel in de VS als in de Europa. Terwijl de situatie in China stabiel blijft.
Een milde recessie in de eerste helft van 2024 is op basis van de recente economische data onwaarschijnlijk. De arbeidsmarkt is sterk en lonen stijgen sneller dan de inflatie, wat de vraag ondersteunt. Een kleinere financiële buffer bij de consument legt hier wel een rem op.
Een lichte recessie in de tweede helft van het jaar behoort nog tot de mogelijkheden, maar zal qua zwaarte vanuit het perspectief van beleggers insignificant zijn. Per saldo is er meer ruimte voor een hogere groei in de VS dan waarmee we begin dit jaar rekening hielden. Ook de situatie in Europa is op basis van de economische data stabiel.
Al met al zijn de economische omstandigheden gunstig voor bedrijven. Zij zullen hun winsten zien stijgen. Dat pleit voor risicovolle beleggingen, zoals aandelen.
Renteverlaging: uitstel is geen afstel
De vraag is wel of de centrale banken voldoende redenen blijven zien om later dit jaar de rente te verlagen. Hoewel de inflatie de goede kant op beweegt, is er een risico dat de economische groei solide blijft of zelfs aantrekt, terwijl de diensteninflatie hoog blijft. Zo liet het laatste kerninflatiecijfer, waar de Amerikaanse centrale bank (de Fed) vooral naar kijkt, maand-op-maand een stijging van 0,4% zien. Dat is de grootste toename in meer dan een jaar tijd.
Als deze ontwikkeling aanhoudt, kan het langer duren voordat de rente wordt verlaagd van de huidige hoge niveaus. Maar uitstel is geen afstel. De maand-op-maandontwikkeling van de inflatie is weliswaar volatiel, maar de trend is over een langere periode gezien ondubbelzinnig in de juiste richting. Hetzelfde geldt voor Europa, waardoor we verwachten dat ook de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar de rente verlaagt.
De markt heeft inmiddels de eerste renteverlagingen wat naar achteren geschoven en ook het totaal aantal verlagingen is naar beneden geschroefd. Waar beleggers begin februari nog uitgingen van zes verlagingen, zijn dat er op dit moment drie. Eenzelfde beeld zien we voor Europa. Dit geeft aan dat beleggers in de afgelopen maand rekening zijn gaan houden met een rente die langer op het hoge niveau blijft.
Vanwege de solide economische groei die hier tegenover staat, de solide winstontwikkeling en de gunstige herfinancieringsomgeving hebben aandelen hier maar weinig last van gehad. We verwachten dat dit voorlopig ook zo blijft.
Beleggingsmix: aandelen genieten de voorkeur
Aandelenmarkten hebben begin 2024 alweer nieuwe records bereikt. Dit zorgt begrijpelijkerwijs voor terughoudendheid bij sommige beleggers. Maar alhoewel een nieuw record voor hoogtevrees kan zorgen, is het geen reden om terughoudend te zijn over aandelen. De historie leert dat aandelenmarkten na het bereiken van een nieuw record vaak in de opeenvolgende drie jaren weer nieuwe hoogtepunten neerzetten. Al geldt uiteraard dat resultaten uit het verleden geen garantie bieden voor de toekomst.
Los van dit historische weetje ondersteunt het fundamentele plaatje ook een prima rendement in 2024. Zolang de wereldwijde economische groei stabiel blijft of zelfs versnelt, kunnen de winsten een positieve ontwikkeling laten zien. De winstontwikkeling is een van de belangrijkste aanjagers voor aandelenrendementen. En dit beeld ziet er tot nu toe gunstig uit.
Bedrijfscijfers zien er gezond uit
Dit beeld komt ook naar voren als we het laatste cijferseizoen in ogenschouw nemen. Zo blijkt dat de winstverrassingen in het vierde kwartaal wederom de boventoon voerden. 75% van de S&P 500 bedrijven versloeg de winsttaxatie van analisten. De winstgroei kwam ruim 7% hoger uit dan werd verwacht. In Europa was het beeld minder positief: slechts 45% deed het beter dan de analisten verwachting. Toch vielen de winsten bij elkaar opgeteld 4% hoger uit dan verwacht.
Voor de wereldindex als geheel wordt in 2024 een winstgroei verwacht van 9%. We zien de laatste tijd dat analisten steeds optimistischer worden over de vooruitzichten van beursgenoteerde bedrijven. Ze stellen de winstverwachtingen in vergelijking met eind vorig jaar vaker naar boven bij dan naar beneden. Stijgende winsten kunnen een belangrijke aanjager blijven voor aandelenkoersen. De huidige bovengemiddelde koers-winstverhouding van aandelen zit dat niet in de weg.
In gesprek over hervormingen bij bedrijven
Wij vinden het belangrijk om met bedrijven waarin we beleggen het gesprek aan te gaan over duurzame en verantwoorde keuzes. De gesprekken gaan over verschillende onderwerpen op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (ESG). We lichten er voor de afgelopen periode drie onderwerpen uit.
Verantwoordelijk beloningsbeleid
In de afgelopen drie jaar zijn gesprekken gevoerd met bedrijven over de variabele beloningen van het bestuur. Aan bedrijven is gevraagd om de variabele beloning te koppelen aan waardecreatie op lange termijn, op zowel financiële als niet-financiële doelen.
Een van de successen op dit gebied is bereikt bij een groot retailbedrijf. Dit bedrijf is gevraagd om meetbare ESG-doelen op te nemen voor het bepalen van de beloning van bestuurders. De onderneming heeft dit gedaan door drie ESG-doelen op te nemen, namelijk: de reductie van CO2-uitstoot, het verminderen van voedselverspilling en het verbeteren van diversiteit en inclusie.
Hoewel dit engagementthema sluit, blijft het de aandacht krijgen. Zo is het opnemen van ESG-indicatoren in de beloning van bestuurders een gebruikelijk onderdeel van de meeste gesprekken met bedrijven waar we in beleggen.
Klimaatneutraliteit
Binnen het engagementthema klimaatneutraliteit motiveren we bedrijven om een strategie te ontwikkelen voor het verminderen van de CO2-emissies om zo hun toekomstbestendigheid en ‘license to operate’ op de lange termijn veilig te stellen. Bedrijven hebben te maken met transitierisico’s, zoals technologische ontwikkelingen en steeds strengere wet- en regelgeving waar ze aan moeten voldoen, en fysieke risico’s, zoals schade aan activa als gevolg van extreem weer.
Dit engagementthema loopt nu drie jaar. Successen zijn bereikt in een aantal CO2-intensieve industriesectoren. Zo hebben gesprekken met een producent van bouwmaterialen geleid tot meer bewustzijn bij het bestuur over het proactief verminderen van klimaatgerelateerde risico’s. Het bedrijf heeft een wetenschappelijk onderbouwd CO-reductieplan aangenomen gebaseerd op het Science Based Target initiatief (SBTi). Daarnaast is het bedrijf van plan een eerste volledig CO2-vrije fabriek te openen en er zijn duurzame doelen vastgesteld voor de beloning van bestuurders.
Just transition
Een nieuw thema voor beleggingen in opkomende markten is ‘Just transition’. Hierbij wordt gestreefd naar het verlagen van de CO2-uitstoot op een manier die eerlijk en inclusief is. Het streven is dat de transitie naar verduurzaming van de economie door iedereen kan worden gedragen met behoud van werkgelegenheid of creatie van nieuwe banen, dat er draagvlak is in de samenleving zonder buitensporige kosten.
Bij dit thema wordt aan bedrijven in opkomende markten gevraagd om een ‘just transitionplan’ te maken waarbij rekening wordt gehouden met alle stakeholders in de bedrijfsketen en met de impact die verduurzaming op ze heeft. De focus ligt hierbij op CO2-intensieve sectoren zoals energie, nutsbedrijven en mijnbouw.
Gezien hun groeiende bevolking en hun sterke afhankelijkheid van sectoren met een hoge uitstoot kan een ‘just transitieplan’ opkomende markten naar een duurzamere economie helpen.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder