Rentes gaan omlaag terwijl vrees voor recessie afzwakt
Aandelenmarkten hebben zich krachtig hersteld van de onrust die in de zomer de kop opstak. De koerscorrectie is alweer bijna weggepoetst. We zien nog altijd een positieve marktomgeving waar vooral aandelen van kunnen profiteren.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Zomerdip, cijfers Nvidia en contrasten in Azië
Er is in de zomer genoeg gebeurd op de financiële markten. Ook de afgelopen dagen zijn beurzen weer behoorlijk in beweging. In deze aflevering bespreken we de cijfers van Nvidia en de grote contrasten die we in Azië zien tussen China en India. Ook beantwoorden we een vraag van een luisteraar over beleggen in Europese obligaties. Heb je ook een vraag aan ons, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Markten tonen herstel na turbulente zomer
Nu de inflatie in de VS onder controle is, kan de Amerikaanse centrale bank (de Fed) in navolging van de Europese Centrale Bank (ECB) de rentes de komende maanden verlagen. Met de zekerheid van renteverlagingen is de focus bij beleggers de komende tijd gericht op de economische groei en de winstontwikkeling van beursgenoteerde bedrijven.
De economische cijfers stellen tot nu toe gerust en de winstontwikkeling is gunstig. De marktomgeving is hiermee positief voor aandelen.
Recessievrees naar achtergrond
Het verlies van aandelen van begin augustus is nagenoeg helemaal goedgemaakt. De aandelenmarkt is nog maar een procentje van de top van dit jaar verwijderd, nadat hij begin augustus met bijna 10% was gezakt. Economische data uit de VS hebben beleggers gerustgesteld, waarmee de recessievrees van begin augustus naar de achtergrond is verschoven.
Relatief goede arbeidsmarktcijfers hebben hiervoor gezorgd. Toch is het duidelijk dat de arbeidsmarktkrapte over zijn piek heen is en het tempo van de banengroei verder verzwakt. Maar de arbeidsmarktcijfers wijzen niet op een stevige recessie. Eerder zien we een milde en kortstondige recessie in de VS optreden.
“De Fed zit niet te wachten op een verdere afkoeling van de arbeidsmarktcijfers en zal de rente verlagen.”
Een zogenaamde technische recessie is voor beleggers geen schrikbeeld. Zolang de wereldeconomie een solide groei van om en nabij de 3% laat zien, is er ruimte voor winstgroei.
China jaagt bestedingen aan
Steun voor de groei van de wereldeconomie kan uit China komen, waar de Chinese autoriteiten met nieuwe plannen laten zien dat ze serieus werk willen maken van het stimuleren van de consumentenbestedingen.
Zo overweegt de Chinese overheid om de herfinanciering van hypotheken met een totale omvang van ruim 5 biljoen dollar vroegtijdig toe te staan, waarmee huizenbezitters hun hypotheek tegen gunstigere voorwaarden kunnen heronderhandelen of herfinancieren.
Maatregelen die de Chinese consument helpen, kunnen ook gunstig zijn voor de Europese economie als die de Europese export en productie stimuleren.
Inflatie voldoende gezakt: de Fed is overstag
Steun voor de wereldeconomie komt ook van de renteontwikkeling in de komende maanden. In navolging van de ECB start de Fed in september met renteverlagingen. De laatste inflatiecijfers geven Fed-president Jerome Powell voldoende vertrouwen hiervoor. Ook zit de Fed niet te wachten op een verdere afkoeling van de arbeidsmarktcijfers.
Met nog een trits aan economische cijfers op komst tot aan de rentevergadering van 18 september heeft de Fed duidelijk laten blijken dat de renteverlaging er komt, maar niet hoe groot die stap en de stappen erna zullen zijn. De inflatiecijfers en het banenrapport over augustus zijn van invloed op de te nemen stappen.
Inmiddels houden beleggers er rekening mee dat de Fed de beleidsrente in de volgende vier rentevergaderingen tot aan januari met ongeveer 1,25% verlaagt, van 5,5% naar 4,25%. Een grotere stap dan de gangbare 0,25 procentpunt behoort volgends de markt nog steeds tot de mogelijkheden.
Om in de gaten te houden: verkiezingsuitslag VS
Hoewel het zeker is dat de Fed de rentes in de komende maanden gaat verlagen, is het rentepad voor 2025 onzeker. Dat pad hangt namelijk in grote mate af van hoe het economisch beleid van de volgende president van de VS eruitziet. Een presidentschap van Trump kan leiden tot escalatie van het handelsconflict met China en daarmee tot een mogelijke opleving van inflatie. Terwijl een overwinning van Harris de inflatie mogelijk minder opdrijft, wat meer ruimte biedt aan renteverlagingen.
Inflatie Europa blijft dalen
Ook in Europa is er ruimte voor verdere renteverlagingen. De inflatie in de eurozone daalde in augustus tot 2,2% op jaarbasis. Dat is heel dicht bij de inflatiedoelstelling van de ECB van 2%. De beleidsrente is met 4,25% nog steeds ruimschoots boven wat de economie op lange termijn aan zou moeten kunnen. Een volgende renteverlaging in september is daarmee aannemelijk.
Toch blijft de ECB voorzichtig met snelle en grotere stappen, omdat de kerninflatie (2,8%) vanwege de hoge diensteninflatie (4,2%) nog te ver van de doelstelling is verwijderd. Maar gezien de gestage daling van de diensteninflatie zijn verdere verlagingen zeer aannemelijk.
Stabiele groei, ruimte voor winstgroei
Met een aanhoudende groei van de wereldeconomie, een gestage daling van de inflatie en meerdere renteverlagingen in het verschiet, is de marktomgeving gunstig voor aandelen. Deze combinatie biedt namelijk een solide basis voor omzet- en winstgroei in de komende maanden.
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen
Op basis van het hierboven geschetste marktbeeld houden we een voorkeur voor aandelen boven obligaties. De sterke prestatie van aandelen in de afgelopen weken ten opzichte van obligaties onderstreept dit.
10% winstgroei
Nu zowel de ECB als de Fed in de komende maanden renteverlagingen doorvoert, is het scenario waarin aandelen beter presteren dan obligaties aannemelijk. Hiervoor is het belangrijk dat vooral de winstgroei solide blijft en de nominale groei van de wereldeconomie maakt dit mogelijk.
Op basis van de meest recente winstcijfers, de afgegeven vooruitblik van beursgenoteerde bedrijven en de taxaties van analisten is een winstgroei voor de komende twaalf maanden van om en nabij de 10% aannemelijk.
“Aandelenwaarderingen zijn aan de hoge kant, maar worden vertekend door de grootste Amerikaanse techbedrijven.”
Waarderingen kunnen hoog blijven
Gemiddeld betaal je voor een aandeel in de wereldindex 17 keer de verwachte jaarwinst per aandeel. Dat is aan de hoge kant. Maar met renteverlagingen in het verschiet en een omgeving met aanzienlijk lagere inflatie dan we na de pandemie zagen, kunnen koers-winstverhoudingen op het hoge niveau blijven.
Dit geldt des te meer omdat de aandelenwaarderingen worden vertekend door de grootste Amerikaanse techbedrijven. Met hun hoge rentabiliteit en solide balansen stuwen ze de gemiddelde waarderingen omhoog. Gecorrigeerd hiervoor zijn de aandelenwaarderingen en de dividenden voor beleggers zeer schappelijk, wat aandelenkoersen ondersteunt.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties* | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +10% aandelen, -10% obligaties |
*1% aangehouden als kas
Om in de gaten te houden: uitschieters
De beweeglijkheid op de aandelenmarkten was in de eerste helft van het jaar uitzonderlijk laag. Daar kwam in de zomer abrupt een einde aan door een combinatie van minder aansprekende winstcijfers van bepaalde Big Tech-ondernemingen, een renteverhoging in Japan en tegenvallende economische cijfers uit de VS.
Inmiddels zijn de markten door geruststellend economisch nieuws tot bedaren gekomen. Maar beweeglijke aandelenkoersen zijn eerder regel dan uitzondering. Bronnen van volatiliteit zijn er altijd legio. Ook in de komende maanden. Eventueel tegenvallende economische cijfers kunnen de recessievrees weer aanwakkeren. En ook vanwege de aanhoudende oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne en met de Amerikaanse verkiezingen in het verschiet, moeten beleggers rekening houden met uitschieters.
Volatiliteit is een vorm van risico, maar staat niet synoniem voor permanent verlies. Verkopen bij de eerste de beste uitschieter naar beneden kan dat daarentegen wel zijn.
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder