Gunstig krachtenspel van inflatie, rente en groei
Financiële markten hebben de stevige dip in de zomer snel achter zich gelaten. Aandelen tikken alweer recordstanden aan en obligaties profiteren van dalende rentes. Onzekerheid komt vooral uit het Midden-Oosten en van de aanstaande Amerikaanse verkiezingen. Over het geheel genomen zijn de vooruitzichten goed, voor aandelen zelfs nog wat beter dan voor obligaties.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
Opmars China, verkiezingen VS en actieve ETFs
Chinese aandelen hebben het marktleiderschap overgenomen van de Magnificent 7. Waardoor komt dit en hoe solide is deze rally? We bespreken het in deze aflevering. Ook blikken we vooruit op de Amerikaanse verkiezingen van volgende maand en gaan we dieper in op de opkomst van actieve ETFs. Heb je een vraag aan onze beleggingsexperts, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.
Marktontwikkelingen: China neemt stokje over van Magnificent 7
In het derde kwartaal hebben we een omslag gezien op de financiële markten. Niet langer trekken de Magnificent 7-aandelen (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) de kar: Chinese aandelen hebben het stokje voor nu overgenomen.
Met afnemende onrust over een mogelijke recessie in de VS, renteverlagingen door de Europese Centrale Bank (ECB) en de Fed, lagere inflatie en een uitgebreid Chinees steunpakket zien we andere segmenten in de markt die meer aandacht krijgen van beleggers.
Aandelen zetten herstel door
De renteverlagingen door de ECB en haar Amerikaanse tegenhanger, de Fed, en afnemende inflatie hebben aandelen én obligaties een impuls gegeven. Zorgen over een op handen zijnde recessie in de VS zijn verder naar de achtergrond gedrongen, al houden beleggers wel rekening met een groeivertraging.
In september lieten aandelen en obligaties een vergelijkbaar resultaat zien: +1,5% voor de aandelenwereldindex en +1,2% voor Europese obligaties. Hiermee heeft het herstel op de aandelenmarkten sinds begin augustus een vervolg gekregen.
Ook obligaties hebben een draai laten zien: met een rendement van 3,3% in het derde kwartaal prijkt er sinds begin dit jaar een plus van 2,5% op de borden. Hiermee noteren obligaties sinds het begin van 2023 alweer een rendement van bijna 10%. Het heeft even geduurd, maar inmiddels zijn ook defensieve portefeuilles het verlies van 2022 bijna te boven.
Om in de gaten te houden: onrust in Midden-Oosten
Beleggers moeten voorbereid zijn op onrustige markten. Verdere escalatie in het Midden-Oosten hangt al tijden boven de markten, zoals de tweede vergeldingsaanval dit jaar door Iran op Israël laat zien. De VS en Rusland waren via diplomatieke kanalen eerder gewaarschuwd, wat erop wijst dat Iran niet zit te wachten op verdere escalatie.
De olieprijs steeg na het bericht van een ophanden zijnde vergelding door Iran. Die stijging bleef beperkt doordat bij de aanval geen grote aantallen slachtoffers vielen. De olieprijs kan in de komende tijd alsnog snel opveren. Dit hangt vooral af van in welke mate Iran verder in een direct conflict raakt met Israël en de VS. Die onzekerheid kan in aanloop naar de Amerikaanse verkiezingen voor grotere koersbewegingen dan normaal zorgen.
Chinese aandelen in de schijnwerpers
Vooral de stevige maatregelen van de Chinese autoriteiten vallen op: die zijn positief ontvangen door beleggers. Chinese aandelen zijn in september met ruim 20% gestegen. Hiermee is in één klap niet alleen het gat met de wereldindex volledig gedicht, maar is ook de achterstand met de Magnificent 7-aandelen bijna in zijn geheel ingelopen.
Sinds begin dit jaar laten Chinese aandelen een rendement zien van ruim 28%, tegen ruim 17% voor de wereldindex en 34% voor de Magnificent 7. Dit laatste cijfer werd echter geheel in de eerste helft van het jaar gerealiseerd. In het derde kwartaal leverden de zeven techreuzen samen 2,3% in. Hiermee hebben ze het marktleiderschap dus overgedragen aan Chinese aandelen.
“Aantrekkende groei kan helpen om de groei van de wereldeconomie te stabiliseren en mogelijk zelfs te versnellen”
Hoewel Chinese aandelen een stevige koerssprong hebben laten zien, is het nog te vroeg om vast te stellen of de overheidsmaatregelen het gewenste effect zullen hebben op de Chinese economie. De economische data in de komende maanden moeten dat uitwijzen. De ingrepen helpen in elk geval om een vloer te leggen onder de groei van de Chinese economie. Aantrekkende groei in China helpt niet alleen om de wereldeconomie te stabiliseren, maar kan de groei ook versnellen.
Versnelling is vooral haalbaar als de Amerikaanse economie in de komende tijd een recessie weet te voorkomen. Maar zelfs als er sprake is van een recessie, hoeven beleggers die niet meteen te vrezen. Want niet alle recessies zijn hetzelfde qua ernst, duur en impact.
Geen wereldwijde recessie
De groeivertraging die de Amerikaanse economie momenteel doormaakt, is geen voorbode van een wereldwijde recessie. De meest recente data wijzen eerder op een vertraging van de Amerikaanse economie of mogelijk een milde en kortstondige recessie. Dit zou een technische recessie zijn waar de aandelenmarkten snel overheen zullen komen.
De Amerikaanse economie wordt met vertraging afgeremd door de hoge rente. Maar we zien ook een aantal factoren die het tempo van de groeivertraging kunnen temperen of in ieder geval de eventuele recessie in de VS mild en kortstondig kunnen houden.
Denk aan de loongroei die de inflatie overstijgt en de renteverlagingen die zijn doorgevoerd en nog op komst zijn. Dat gaat naar verwachtingen helpen de groeivertraging te stabiliseren, waardoor we ook in 2025 rekening houden met een groei van de wereldeconomie van om en nabij de 3%. Dit is een marktomgeving die gunstig is voor met name aandelen.
“We verwachten 10% winstgroei voor beursgenoteerde bedrijven in de komende twaalf maanden”
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen gehandhaafd
We handhaven de voorkeur voor aandelen boven obligaties. Hoewel veilige obligaties garen spinnen bij onrust en rentes vanaf huidige niveaus ruimte hebben om verder te dalen bij tegenslag op zowel economisch als geopolitiek vlak, verwachten we een beter rendement van aandelen in de komende twaalf maanden.
Wereldeconomie blijft groeien
Historisch gezien is een periode met rentedalingen positief voor aandelen en obligaties. Cruciaal is hoe het is gesteld met de economische groei. Wanneer die stabiel blijft of zelfs aantrekt, doen aandelen het beter. Is er sprake van een betekenisvolle recessie, zoals we die in de jaren 70 en begin jaren 80 zagen, of ten tijde van het knappen van de dotcom-zeepbel of de financiële crisis van 2008, dan doen obligaties het beduidend en ook langdurig beter dan aandelen.
Zo’n harde recessie verwachten we niet. We zien de komende tijd een groei van de wereldeconomie van om en nabij de 3%. Dit groeitempo biedt voldoende mogelijkheden voor winstgroei van beursgenoteerde bedrijven: naar verwachting meer dan 10% voor de wereldindex in de komende twaalf maanden.
Aandelenwaarderingen kunnen hoog blijven
Koers-winstverhoudingen van aandelen zijn net als eerder dit jaar wel aan de hoge kant door de zware weging van Amerikaanse aandelen die historisch gezien wat duurder zijn. Maar daarbuiten vallen de waarderingen heel erg mee. Zo zien we dat beleggers voor Chinese aandelen ongeveer tien keer de winst betalen, zelfs na de spectaculaire stijging in september.
Daarbij speelt dat koers-winstverhoudingen verschillende niveaus kennen afhankelijk van het niveau van de inflatie en rente. Hoe hoger de inflatie en rente, des te lager de aandelenwaarderingen (zoals het jaar 2022 duidelijk heeft gemaakt). Inmiddels zijn we in een omgeving terechtgekomen waarin inflatie en rentes gedaald zijn. Daarin kunnen de aandelenwaarderingen op een hoog niveau blijven.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties* | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +10% aandelen, -10% obligaties |
*1% aangehouden als kas
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App onze uitgebreide beleggingsvisie met meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide visie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder