Verkiezingsoverwinning Trump - beleggersspecial
Donald Trump keert terug in het Witte Huis. De nek-aan-nekrace tussen hem en Kamala Harris is uiteindelijk geëindigd in een verrassend ruime overwinning voor de Republikeinse kandidaat. Wat betekent het voor beleggers dat Trump opnieuw voor vier jaar president wordt? In deze speciale editie van onze beleggingsvisie staan we daarbij stil.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
‘Neem Trumps plannen serieus’
Met Philip Marey van Rabo Research bespreken we de oorzaken van Trumps ruime zege en blikken we vooruit op het economisch beleid dat te verwachten valt. Ook zoomen we in op de gevolgen voor aandelen en obligaties. Laat je in krap 20 minuten bijpraten.
En heb je een vraag aan onze beleggingsexperts, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Gemengde reactie op overwinning Trump
Aandelenmarkten hebben gemengd gereageerd op de overwinning van Trump. Met name Amerikaanse aandelen hebben geprofiteerd. Met zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden onder controle van de Republikeinen heeft Trump straks een stevig mandaat om zijn plannen uit te voeren.
Beleggers trekken zich op aan de mogelijke permanente verlaging van de vennootschapsbelasting voor Amerikaanse bedrijven en vermindering van regels voor de financiële sector. Ze prijzen ook het scenario uit dat een betwiste uitslag zou leiden tot ongeregeldheden.
‘Trump trade’
Wat in aanloop naar de verkiezingen opviel, is dat de markten ondanks de politieke onzekerheid relatief rustig zijn gebleven. In de dagen voor de verkiezingen gingen beleggers voor een deel al voorsorteren op een overwinning van Trump. Aandelen van onder andere financiële instellingen en kleine beursgenoteerde bedrijven profiteerden van deze ‘Trump trade’.
De stevige overwinning heeft deze ‘Trump rally’ een vervolg gegeven: beleggers houden van duidelijkheid en een verkiezingsuitslag waar niet over te twisten valt, helpt.
Waar (Amerikaanse) aandelen in eerste instantie profiteren van de aandelenvriendelijke maatregelen, hebben obligaties juist last van onzekerheid over de Amerikaanse begroting. Het tekort loopt namelijk onder Trump naar verwachting verder op. En dat zet druk op de kapitaalmarktrentes. Vooral in de VS, maar in mindere mate ook daarbuiten.
Inflatierisico’s
Een deel van de plannen van Trump kan de economische groei en de winsten een impuls geven. Daar staan ook plannen met vooral negatieve effecten tegenover, zoals invoerheffingen van 60% of meer op Chinese producten en een algemeen tarief van 10 tot 20%. Daardoor kan de inflatie opleven, waardoor de rente niet verder kan worden verlaagd. En dat zou dan weer negatief zijn voor de economische groei.
Het is nog te vroeg om daarover harde conclusies te trekken, maar het is wel een risico dat boven de markt hangt.
Om in de gaten te houden: China
Het is interessant om te zien wat het Chinese parlement op vrijdag 8 november na een vijfdaagse vergadering gaat besluiten. Beleggers hopen meer details te krijgen over stimuleringsmaatregelen van de overheid om de economie en vooral de vastgoedsector weer momentum te geven. Dit nieuws komt ook tegen de achtergrond van de overwinning van Trump. Als die het handelsconflict tussen de VS en China op de spits drijft, kan China daar veel last van krijgen.
Economie veerkrachtig
Trumps overwinning komt in een context van economische veerkracht. De recente economische data hebben beleggers positief verrast. De zorgen over een recessie, die in de zomer prominent waren, zijn nu verdwenen. Vooral de dienstensector in de VS blijft sterk. De ISM dienstenindex is opgeveerd naar het hoogste niveau sinds 2022.
Zelfs in de eurozone vallen de ontwikkelingen mee, geholpen door een sterkere dienstensector. Ook in China hebben we overwegend meevallend nieuws gezien. Daar speelt het omvangrijke pakket van overheidsmaatregelen een belangrijke rol, maar ook een opleving in de inkoopmanagersindices voor de maakindustrie en de dienstensector.
In de VS heeft de onzekerheid over de verkiezingen en de hoge rentes wel impact op de bereidheid van bedrijven om te investeren, zo blijkt uit enquêtes van het bekende Institute for Supply Management (ISM). Nu er een duidelijke winnaar is van de presidentsverkiezing en de Fed (de centrale bank) de rentes verder verlaagt, is het goed mogelijk dat het producentenvertrouwen in de maakindustrie in de komende tijd herstelt.
Inflatie geeft de komende maanden lucht
Ook op het inflatiefront zien we een gestage verbetering. De feitelijke inflatie daalt verder, met name door de goedereninflatie. De diensteninflatie is ook wat gezakt, maar is nog erg hoog. De verwachting is dat de diensteninflatie in de komende tijd verder daalt.
De arbeidsmarkt laat tekenen van afkoeling zien: het laatste banenrapport van afgelopen vrijdag was met een toename van 12.000 banen aanmerkelijk lager dan verwacht. Dat cijfer was weliswaar verstoord door het weer en stakingen. Maar over het algemeen laten signalen wel zien dat de arbeidsmarkt afkoelt.
Centrale banken komen na Trumps overwinning in actie
Inflatie beweegt dus de goede kant op. Al kunnen we niet uitsluiten dat deze in de loop van 2025 weer opveert door een escalatie van het handelsconflict tussen de VS en China.
Maar voor de komende maanden is het gegeven dat inflatie voldoende is gezakt en de arbeidsmarkt ontspant, genoeg voor de voortzetting van de renteverlagingen. Wij gaan in de maanden tot en met januari uit van een verlaging van 25 basispunten (0,25%) per rentevergadering.
Na januari is het moeilijk in te schatten wat de Fed gaat doen. Onder Trump is een heropleving van de inflatie mogelijk en dat beïnvloedt dus het rentepad. We moeten er dan ook rekening mee houden dat de centrale bankiers de renteverlagingen zullen moeten pauzeren.
Ook de Europese Centrale Bank (ECB) gaat voorlopig door met verlagingen, ondanks de overwinning van Trump. De ECB heeft vorige maand de rente voor de derde keer verlaagd omdat ze ziet dat het dalen van de inflatie “goed op schema” ligt.
Wij denken dat de kans groter is op een iets sneller traject van renteverlagingen, vooral in de eerste helft van 2025. We houden er rekening mee dat de rente uiteindelijk tussen de 2% en 2,5% komt te liggen.
“10-15% winstgroei voor de wereldindex in de komende twaalf maanden biedt een goede basis voor aandelenkoersen”
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen
We houden vast aan de zwaardere weging van aandelen in de actief beheerde portefeuilles. Uiteindelijk zijn de winsten van bedrijven voor de lange termijn belangrijker dan verkiezingen. En op dat front zijn we positief. Bij een groei van de wereldeconomie van 3% (boven op de inflatie) is er voldoende ruimte voor winstgroei.
Beursgenoteerde bedrijven hebben in het derde kwartaal over het algemeen verrassend goede resultaten geboekt. Dit geldt voor de VS, Europa en ook voor de wereldindex. De winstgroei voor de wereldindex ligt rond de 10%, en de winsten zijn in het derde kwartaal 5% hoger uitgevallen dan de schattingen van analisten.
De verwachting voor de komende twaalf maanden is dat de winstgroei voor de wereldindex uitkomt tussen de 10 en 15%. Dat biedt een goede basis voor de aandelenkoersen.
Hoge waarderingen
Aandelenkoersen zijn wel hoog in de verhouding tot de winsten van bedrijven, maar in de overgang van hoge naar normale inflatie zien we deze niveaus niet als beperking. Wel is de ruimte voor verder oplopende aandelenwaarderingen vanaf deze niveaus beperkt. Met andere woorden: veel rek naar boven zit er niet meer in de aandelenwaarderingen.
Een risico ligt in een verder oplopende rente, gedreven door het economisch beleid van Trump. Die kan koers-winstverhoudingen onder druk zetten. Dit geldt met name voor groeiaandelen met hoge waarderingen. Buiten de VS is dat risico kleiner, omdat de aandelenwaarderingen daar stukken lager zijn.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties* | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +9% aandelen, -9% obligaties |
*1% aangehouden als kas
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan lees je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je vindt de uitgebreide beleggingsvisie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder