Tussen veerkracht en volatiliteit - beleggingsvisie 2025
Aandelen hebben de show gestolen in het succesvolle beleggingsjaar 2024. We zien aanknopingspunten voor verdere groei in 2025. De ogen van beleggers zullen gericht zijn op Trump. Zijn grillen kunnen voor forse koersschommelingen zorgen, zowel naar boven als naar beneden. Ontdek met welke scenario’s wij rekening houden en wat onze favoriete beleggingen zijn.
Kernpunten
Uitgebreide verslag
Luister naar de podcast
In deze aflevering staan we kort stil bij het succesvolle beleggingsjaar dat achter ons ligt en nemen we de vooruitzichten voor aandelen en obligaties onder de loep. Zet de economische groei in 2025 door? Van welke regio’s en sectoren valt het meest te verwachten? En wat zijn de belangrijkste risico's?
Heb je een vraag aan onze beleggingsexperts, mail hem dan naar: fm.nl.blikopbeleggen@rabobank.nl
Terugblik en scenario’s voor 2025
Hoofdpunten
Van renteverlagingen tot AI: een jaar van veerkracht
2024 is voor beleggers een jaar geweest van gestage stijging van de aandelenmarkten, resulterend in een indrukwekkend rendement van zo’n 27%. De Amerikaanse economie heeft veerkracht getoond en heeft keer op keer weten te verrassen. Deze veerkracht domineerde het begin van het jaar, werd in de zomer in twijfel getrokken, maar heeft zijn kracht in het laatste kwartaal teruggekregen.
De winstcijfers van beursgenoteerde ondernemingen hebben hierbij een cruciale rol gespeeld, evenals de start van de renteverlagingen door centrale banken. De overtuigende verkiezingsoverwinning van Donald Trump heeft het scenario van een betwiste uitslag van tafel gehaald en heeft optimisme over belastingverlagingen met zich meegebracht.
Daarnaast heeft het thema Artificial Intelligence (AI) het hele jaar prominent in de schijnwerpers van beleggers gestaan. De solide kwartaalcijfers van Nvidia hebben het vertrouwen versterkt in de duurzaamheid van AI als drijvende kracht achter de aandelenmarkten. De zeven grote techondernemingen die bekend zijn komen te staan als de Magnificent 7 (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) hebben hier in het bijzonder van geprofiteerd, met een gelijkgewogen rendement van bijna 70% sinds het begin van dit jaar. Ze hebben hun dominante weging van meer dan 20% in de wereldindex versterkt.
Obligatiebeleggers hebben met minder genoegen moeten nemen, met een rendement van gemiddeld ‘slechts’ 4%. Het aanvangsrendement van bijna 3% en de lichte daling van de rente ten opzichte van het begin van het jaar heeft gezorgd voor deze plus, die normaal gesproken meer dan prima is.
2025: Tussen veerkracht en volatiliteit
We houden het optimisme met het oog op 2025 vast. Hoewel we verwachten dat het een minder uitbundig jaar zal worden gezien de opgelopen aandelenwaarderingen (aandelen zijn duur in verhouding tot de verwachte winsten van bedrijven), zien we een solide basis voor positieve rendementen voor aandelen en obligaties.
De economische groei houdt aan en daarmee kunnen ook de winsten van bedrijven blijven stijgen. De inflatie is aanzienlijk gedaald en de rentes dalen. We verwachten een periode van rentedalingen, weliswaar niet in een rechte lijn naar beneden, maar dit leidt tot een versoepeling van de financiële condities. Het wordt met andere woorden gemakkelijker voor bedrijven en consumenten om geld te lenen, wat een aanjager vormt voor de economie.
Tegelijkertijd houden we onder Trump 2.0 ook rekening met grote schommelingen op de financiële markten, zowel naar beneden als naar boven. Het rendement voor beleggers zal dan ook een speelbal zijn van veerkracht aan de ene en volatiliteit aan de andere kant.
Basisscenario: impuls voor koopkracht
Een belangrijke reden voor deze verwachting over de wereldwijde groei is de daling van de inflatie in de afgelopen twee jaar. Lonen stijgen inmiddels harder dan de inflatie, waardoor consumenten meer vrij te besteden hebben. Een lagere inflatie maakt verdere renteverlagingen mogelijk, wat daarnaast ook de consumptie- en investeringen aanjaagt.
“Een groei van de wereldeconomie rond 3% is haalbaar.”
Reële loongroei (in de VS én Europa) samen met een positief welvaartseffect (door stijging van de huizenprijzen en beleggingsportefeuilles) is sterk genoeg, waardoor we niet langer rekening houden met een milde recessie in de VS. Een groei van de wereldeconomie rond 3% achten we haalbaar.
In ons basisscenario houden we wel rekening met de impact van nieuwe handelsmaatregelen van Trump. Die zullen in eerste instantie een (geringe) impact hebben op het Amerikaanse bruto binnenlands product (bbp). Deze effecten zullen voor een deel worden gecompenseerd door andere factoren. Denk aan de effecten van deregulering, investeringen in infrastructuur en de verlenging van de Tax Cuts and Jobs Act, ondertekend door Trump in 2017.
Broos Europa
Europa profiteert hier niet van en kampt met structurele zwakheden. Maar Europese huishoudens staan er relatief goed voor: reële loongroei, lagere beleidsrentes, goedgevulde spaarpotten en hogere vermogens (door gestegen huizenprijzen en goede beleggingsresultaten) ondersteunen de consumptie. Bovendien zien we geen sterke verslechtering van de arbeidsmarkt.
De invoerheffingen in ons basisscenario en een zwakke euro kunnen wel de inflatie iets aanjagen. Daarbij spelen ook structurele factoren die de begrotingstekorten eerder aanjagen dan verlagen, zoals uitgaven aan strategische onafhankelijk, energietransitie en uitgaven specifiek aan defensie.
De winst van Trump betekent dat Europa waarschijnlijk de militaire uitgaven zal moeten verhogen, wat kan leiden tot een verslechtering van de handelsbalans en verder oplopende overheidstekorten.
“De Chinese overheid heeft de grote bazooka aan maatregelen achter de hand”
China in kalmer vaarwater
In China zien we volgend jaar een stabiel groeiniveau rond 4,5%. De economische uitdagingen zijn met de omvangrijke maatregelen die in afgelopen maanden zijn geïntroduceerd niet geheel weggenomen. Maar economische data wijzen op stabilisatie.
Om de mogelijke effecten van invoerheffingen te beperken, heeft China mogelijk extra stimuleringsmaatregelen in petto. De grote bazooka is nog niet ingezet, die houdt de Chinese overheid mogelijk achter de hand in afwachting van de maatregelen die voortvloeien uit het nieuwe handelsbeleid onder Trump 2.0.
“Een 1:1-verhouding tussen de euro en de dollar is waarschijnlijk in de eerste helft van 2025”
Beleid centrale banken loopt uiteen
De inflatieontwikkeling biedt de centrale banken in de eurozone en de VS de mogelijkheid de rente verder te verlagen. Wel zien we het beleid van de ECB en de Fed in 2025 uiteenlopen: meer verlagingen van de ECB en minder door de Fed.
De ECB heeft meer ruimte voor renteverlagingen vanwege de recente zwakte in de maakindustrie.De Fed voert nog een verlaging door in januari of maart en maakt dan een pas op de plaats. Die kijkt daarna de kat uit de boom totdat duidelijk wordt hoe Trump 2.0 invloed uitoefent op de inflatie.
Door het uiteenlopende beleid kan de dollar verder in waarde stijgen ten opzichte van de euro. Pariteit (de situatie waarin 1 dollar evenveel waard is als 1 euro) in de eerste helft van 2025 zien we als waarschijnlijk.
Om in de gaten te houden: komt er een Mar-a-Lago-akkoord?
Sinds de verkiezing van Trump is de dollar fors in waarde gestegen. Dat doorkruist de plannen van de aanstaande president om het tekort op de lopende rekening van de VS aan te pakken. Immers, een dure dollar verzwakt de concurrentiepositie van het Amerikaanse bedrijfsleven.
Er wordt steeds vaker gesproken over de mogelijkheid van een Mar-a-Lago-akkoord, een overeenkomst die door Trump zou kunnen worden gesloten om handelsspanningen te verminderen en economische samenwerking te bevorderen. Dit zou kunnen resulteren in een verzwakking van de dollar, vergelijkbaar met het Plaza-akkoord van veertig jaar geleden.
Het Plaza-akkoord was een overeenkomst tussen de G5-landen (VS, Frankrijk, Duitsland, VK en Japan) om de waarde van de Amerikaanse dollar te verlagen ten opzichte van andere belangrijke valuta's, zoals de Japanse yen en de Duitse mark, om zo de handelsbalans van de VS te verbeteren.
Alternatief scenario: escalatie onder Trump 2.0
Er zijn ook risico's die het marktbeeld in 2025 compleet kunnen veranderen. Daarvoor zien we verschillende aanjagers. Een escalatie op geopolitiek vlak onder Trump 2.0 kan leiden tot verhoogde handelsspanningen en onzekerheid.
Verhoogde invoertarieven en protectionistische tegenmaatregelen over en weer kunnen leiden tot handelsoorlogen, wat de wereldwijde handel en economische groei schaadt. In zo’n scenario is behoorlijke volatiliteit op aandelenmarkten te verwachten, naast lagere groei, hogere inflatie en forse rente- en valutabewegingen. Verder stijgen kredietopslagen, wat de financieringskosten voor bedrijven verhoogt en investeringsbereidheid drukt.
Bovendien kunnen onder Trump 2.0 spanningen met bondgenoten en rivalen toenemen, wat kan leiden tot diplomatieke conflicten en onzekerheid op de markten. Als Trump kiest voor een agressievere buitenlandse politiek, wordt het risico op militaire confrontaties groter, vooral in geopolitieke hotspots zoals het Midden-Oosten en de Zuid-Chinese Zee.
Deze risico’s vereisen alertheid van beleggers en aanpassingsvermogen aan snel veranderende omstandigheden.
“Interessant of we in 2025 meer signalen gaan zien dat generatieve AI bijdraagt aan hogere productiviteit ”
Nog een alternatief scenario: verder aantrekkende groei
Als de bovenstaande negatieve effecten uitblijven, is er zelfs een basis voor een sterk positieve marktomgeving. In dit scenario worden de risico's onder Trump niet verwezenlijkt. Integendeel, zijn beleidskeuzes dragen juist positief bij aan de groei.
Een deal met handelspartners om de dollar te verzwakken en zo de heffingen van tafel te krijgen, zou hierbij passen. Dit zou vergelijkbaar zijn met het Plaza-akkoord van 1985, dat destijds werd gesloten tussen de VS en zijn grootste handelspartners.
In dit geval blijft de economische groei aan de bovenkant verrassen. De inflatie trekt aan, maar blijft beheersbaar, wat leidt tot een pauze in de renteverlagingen. Het faillissementsrisico blijft laag en de opslagen stabiel, wat zorgt voor een stabiele financiële omgeving.
Daarnaast kunnen de voordelen van generatieve AI bijdragen aan een hogere productiviteit en economische groei, wat extra steun biedt aan de positieve vooruitzichten voor 2025 en daarna. Bovendien kan een tweede termijn van Trump Europa aansporen om werk te maken van de strategische hervormingsagenda.
Beleggingsmix: voorkeur voor aandelen boven obligaties
Hoofdpunten
Goede economische vooruitzichten
De economie toont al een tijdje veerkracht en we verwachten dat deze trend doorzet. De daling van de inflatie in de afgelopen twee jaar ondersteunt niet alleen het reëel inkomen doordat de inflatie inmiddels onder de loongroei ligt, maar stelt centrale banken ook in staat de rentes te verlagen en de financiële omstandigheden te versoepelen. Hiervan profiteren zowel de consumptie als de bedrijfsinvesteringen.
Tegelijkertijd hebben we te maken met Trump 2.0. Verhogingen van de invoertarieven liggen in de lijn der verwachtingen, wat een bescheiden impact op de groei kan hebben. Daar staan positieve impulsen tegenover, zoals belastingverlagingen en deregulering. Deze kunnen het producentenvertrouwen aanjagen , wat de bedrijvigheid stimuleert. Dit positieve scenario is wel sterk afhankelijk van het niet volledig escaleren van handelsspanningen en het vermijden van een handelsoorlog.
Als we de balans opmaken van de scenario’s voor 2025, dan genieten aandelen nog steeds de voorkeur. In ons basisscenario en het positieve scenario zien we aandelen beter presteren dan obligaties. In het negatieve scenario zien we een speciale rol voor zeer kortlopende, kredietwaardige obligaties.
Aandelen zijn aan de prijs
Na een goed jaar als 2024 vormt de aandelenwaardering uiteraard een aandachtspunt. Aandelen zijn bovengemiddeld duur en dat is vooral aan de VS toe te schrijven. De koers-winstverhoudingen van markten buiten de VS zijn aanzienlijk lager. Daarnaast is het zo dat de waardering wel op dit hoge niveau kan blijven: de inflatie is aanzienlijk lager dan een aantal jaar geleden en de rente gaat verder omlaag. Dus ondanks de opgelopen waarderingen worden we niet terughoudend.
12% winstgroei
Cruciaal voor beleggers is de winstontwikkeling. In 2025 zien we de winsten van bedrijven verder doorstijgen, waardoor volgend jaar naar verwachting een nieuw recordjaar wordt voor de winstniveaus. Er wordt nu zo’n 12% stijging van de winsten verwacht in 2025, al houden we wel rekening met een grotere bandbreedte dan voorheen. Dit heeft te maken met de verschillende scenario’s die onder Trump 2.0 mogelijk zijn.
Beleggingsmix in de actief beheerde portefeuilles
Beleggingsprofiel | Aandelen | Obligaties* | Afwijking op basis van visie |
---|---|---|---|
Defensief | 30% | 70% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Neutraal | 50% | 50% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Offensief | 70% | 30% | +8% aandelen, -8% obligaties |
Zeer offensief | 90% | 10% | +9% aandelen, -9% obligaties |
*1% aangehouden als kas
Strategie voor aandelen en obligaties
Beleg je met Rabo Beheerd Beleggen Actief of Exclusief? Dan vind je in de ingelogde omgeving en in de Rabo App meer informatie over onze strategie voor aandelen en obligaties.
Je komt meer te weten over:
Je vindt de uitgebreide beleggingsvisie in je beleggingsomgeving onder Nieuws & Info.
Disclaimer
De Coöperatieve Rabobank U.A. is geregistreerd als beleggingsonderneming bij de Autoriteit Financiële Markten te Amsterdam. De informatie in deze publicatie is gebaseerd op door ons betrouwbaar geachte bronnen en publieke informatie. Lees verder