Rabobank

Hoge inflatie: ga je sparen of beleggen?

De inflatie lijkt over zijn piek heen, maar is nog altijd hoog. Was het eerst vooral energie dat de prijzen opdreef, nu zien we de prijzen in de breedte stijgen: van voedingsmiddelen tot diensten en industriële producten. Wat doet dit met jouw spaargeld? En wat is het effect van inflatie op beleggingen? Op deze pagina lees je er meer over.

Illustratie stapel muntjes

Wat is inflatie?

Inflatie is een prijsstijging van producten en diensten. Je kunt door inflatie met hetzelfde geld minder kopen. Denk bijvoorbeeld aan dat een volkorenbrood vorige maand € 1,00 kostte en op dit moment € 1,20. Het brood en jouw inkomen zijn niet veranderd, maar je betaalt wel meer aan de kassa.

Hoe komt de inflatie zo hoog?

De hoge inflatie van de afgelopen twee jaar komt onder andere door corona. Tijdens de lockdowns hebben centrale banken en de overheid veel geld in de economie gestopt. Tegelijkertijd zijn er door de lockdowns tekorten ontstaan in de toelevering van grondstoffen. Nadat de lockdowns voorbij waren, konden consumenten weer geld uitgeven, maar er waren niet genoeg goederen om aan de vraag te voldoen. Het gevolg: stijgende prijzen in 2021 en 2022.

Ook heeft de oorlog in Oekraïne gezorgd voor minder graan, olie, gas en metalen. Dit heeft direct effect op de inflatie, omdat de vraag hetzelfde is gebleven, maar het aanbod minder. Hierdoor werden de producten in 2022 fors duurder, wat weer wordt doorberekend in het eindproduct dat je koopt als consument.

Een combinatie van deze factoren heeft in 2022 gezorgd voor de hoogste inflatie in meer dan veertig jaar tijd, namelijk 14,5% op de piek in Nederland in september 2022 (CBS). Inmiddels is de consumenteninflatie gedaald naar zo’n 3% in augustus 2023. Dat is nog altijd hoger dan we gewend waren in de periode vóór corona.

Wat doet inflatie met jouw spaargeld?

Stel, je hebt op dit moment tienduizend euro spaargeld. Dan kan het zijn dat dit bedrag over dertig jaar nog maar de helft waard is. Door inflatie koop je namelijk minder producten of diensten voor hetzelfde geld. Oftewel: de producten worden duurder, maar jouw spaarsaldo groeit niet even hard mee.

De reële rente (dat is de rente die je overhoudt na aftrek van de inflatie) is negatief. Door de tijd heen wordt het geld op een spaarrekening dus minder waard.

Bij een spaarrente van 1,7% en een inflatie van 3% wordt het spaargeld in tien jaar 12% minder waard. Met sparen kun je echter met relatief weinig risico een mooi spaarpotje opbouwen.

Wat is het effect van inflatie op beleggingen?

Ook beleggingen hebben last van inflatie. Om de inflatie onder controle te houden, hebben centrale banken de rente verhoogd. Hierdoor zijn vooral obligaties kwetsbaar, maar ook bijvoorbeeld aandelen van bedrijven die hoge schulden hebben en dus hun rentelasten sterk zien stijgen.

Het verhogen van de rente gebeurt vaak in een omgeving waarbij de economische groei hoog is. In zo’n omgeving neemt de omzet toe en kunnen winsten stijgen. Dat is goed voor aandelen. Aandelen kunnen daarmee bescherming bieden tegen oplopende inflatie. Met name aandelen van bedrijven die prijzen kunnen doorbelasten aan consumenten, zoals bedrijven die een sterke positie hebben in de markt zullen hun winsten kunnen opvoeren als de economie blijft doorgroeien.

Naast aandelen zijn er ook speciale inflatie-obligaties die tegen oplopende inflatieverwachtingen kunnen beschermen. Binnen de actieve beleggingsportefeuilles van Rabo Beheerd Beleggen zijn dit type obligaties ook opgenomen.

Wist je dat...

aan beleggen risico’s verbonden zijn? De waarde van je belegging kan fluctueren en je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

sparen of beleggen - stel op de bank

Kies je voor sparen, beleggen of een combinatie hiervan?

Bij beleggen loop je risico om (een deel van) je geld te verliezen. Maar met een lange looptijd is er voldoende tijd om periodes van verlies en dalende beurzen op te vangen en goed te maken. Voor mensen die een lange looptijd hebben en niet wakker liggen van het op en neer gaan van de beurs, kan beleggen een optie zijn om vermogen op te bouwen en zich te beschermen tegen de inflatie die het spaargeld minder waard maakt.

Bereken wat sparen en/of beleggen kan opleveren

Auteur

Peter Vonk

Senior Beleggingsstrateeg