Beleggen op de Londense beurs

De Brexit, het kan je niet ontgaan zijn. Maar wat heeft dit voor gevolgen als je beleggingen hebt of wil gaan beleggen op de Londense beurs (London Stock Exchange)? Wij vertellen je graag meer over hoe het er nu voor staat tussen het Verenigd Koninkrijk (VK) en de Europese Unie (EU) en wat de gevolgen hiervan zijn voor jou als belegger.

Illustratie paspoort

Beleggen en Brexit: hoe staat het er nu voor?

Bij het uit de Europese Unie treden van het Verenigd Koninkrijk (Brexit) is een handelsovereenkomst gesloten. Hierin staat dat beide partijen de ander als gelijkwaardige handelslocatie voor financiële diensten kunnen aanmerken. Het VK heeft dit gedaan, maar de EU nog niet.

De gesprekken tussen beide partijen zijn nog niet ver gevorderd. Om tot een gelijkwaardig speelveld te komen tussen het VK en de EU zullen er regels nodig zijn, zowel nu als in de toekomst. Het idee achter de Brexit was dat de Britten zich juist geen regels zouden laten voorschrijven. De kans is daarom aanwezig dat er voorlopig geen voortgang wordt geboekt.

Wat zijn de gevolgen van de Brexit voor beleggers?

De Brexit en de langzame voortgang van de gesprekken tussen de EU en het VK hebben onder andere gevolgen voor de Londense beurs en de beleggingsproducten die hierop verhandeld worden. Welke gevolgen dit zijn en wat dit betekent voor jou als belegger, lees je hieronder.

Kennis- en ervaringstest voor beleggingen in het VK

Zolang het VK en de EU elkaar niet als gelijkwaardige handelslocatie voor financiële diensten aanmerken, betekent dit dat er een kennis- en ervaringstest is vereist voor wie beleggingen wil kopen in het VK. Dat geldt bijvoorbeeld voor alle aandelen die alleen op de London Stock Exchange (LSE) worden verhandeld, maar ook voor bepaalde andere Britse beleggingen zoals sommige ETF’s en obligaties.

Obligaties van Britse partijen die in euro worden uitgegeven zullen doorgaans buiten de London Stock Exchange worden verhandeld. Bij obligaties in Britse pond (GBP) wordt vaak wel een kennis- en ervaringstoets afgenomen. Voor een verkooporder is geen kennis- en ervaringstest nodig.

Illustratie buisjes laboratorium

Handelsplatforms verplaatsen naar de EU

Door de Brexit maakt het VK geen deel meer uit van de Europese markt. Doordat aandelen met meerdere beursnoteringen sinds de Brexit op een handelsplatform binnen de EU verhandeld moeten worden, is een deel van de effectenhandel (de koop en verkoop van beleggingsproducten) verplaatst. Met als gevolg dat er voor € 6,3 miljard aan dagelijkse effectenhandel is verdwenen van de London Stock Exchange.

Een goed voorbeeld hiervan is het handelsplatform Turquoise. Dit handelsplatform is vanuit Londen verplaatst naar Amsterdam en is nu een nieuw handelsplatform voor Britse beleggingen binnen de EU. Wat dit voor effect heeft op Britse beleggingen kun je natuurlijk nooit voorspellen.

Fondsen verliezen paspoort

De grootste impact is er voor beleggingsfondsen uit het VK die hun fonds niet meer mogen aanbieden aan beleggers binnen de EU: ze verliezen hun zogeheten paspoort. De fondshuizen waar Rabobank zaken mee doet, hebben echter maatregelen getroffen en hun fondsen in de afgelopen tijd verplaatst naar een andere markt in de EU.

Trackers die we nu in Londen verhandelen kunnen ook op andere markten verhandeld worden. Het is onze taak om te zorgen dat ze op de beste toegestane plaats worden uitgevoerd. Maar het is ook mogelijk dat de handel zich vooral in Londen blijft afspelen. In dat geval zullen we de orders daarnaartoe blijven leiden. Je zult dan als belegger de kennis- en ervaringstest moeten afnemen als je een order voor een tracker wil plaatsen.

Veelgestelde vragen