vrouw kijkt aandachtig naar haar laptop

Alles wat je moet weten over toeslagen

Bijna een kwart van de huishoudens vraagt geen toeslagen aan. Zonde, want zo lopen veel mensen geld mis waar ze eigenlijk recht op hebben. Maar hoe komt dat eigenlijk? Veel mensen weten niet dat ze er recht op hebben. Of vragen bewust geen toeslag aan uit angst om terug te moeten betalen. Onnodig! Bekijk hier waar je mogelijk recht op hebt en onze tips.

De Belastingdienst en toeslagen, hoe zit dat precies?

Toeslagen zijn een vorm van staatssteun vanuit de overheid. Je hebt verschillende soorten toeslagen, zoals: huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderopvangtoeslag en kindgebondenbudget. Of je hiervoor in aanmerking komt, hangt af van de hoogte van je inkomen. De Belastingdienst bekijkt of je hier recht op hebt en zo ja, hoe hoog de toeslagen zullen zijn.

Check of je recht hebt op toeslagen

Huishoudens met een wisselend inkomen weten minder goed of ze in aanmerking komen voor toeslagen dan huishoudens met een vast inkomen. Huishoudens die dit wel weten, komen makkelijker rond. Dit blijkt uit een onderzoek van het Nibud. Het is dus zeker de moeite waard om te checken waar je recht op hebt en welke toeslagen er allemaal zijn.

Welke toeslagen kun je aanvragen?

Heb jij een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Misschien kom je dan wel in aanmerking voor de volgende toeslagen. Lees hier meer over de toeslagen en check vooral of je hiervoor in aanmerking komt. Verwacht je dat jouw inkomsten zullen stijgen of dalen? Neem dat dan ook alvast mee.

Huurtoeslag

Huurtoeslag kun je aanvragen als je een zelfstandige woonruimte huurt en maximaal € 879,66 (in 2024 betaalt). Of je in aanmerking komt, hangt van een aantal factoren af. Zoals bijvoorbeeld van je inkomen, vermogen en of je medebewoners hebt. Benieuwd of je in aanmerking komt?

Zorgtoeslag

Nog te vaak denken mensen dat ze hier niet voor in aanmerking komen, en lopen zo geld mis. Ben jij 18 jaar of ouder? Dan kun je mogelijk in aanmerking komen voor een tegemoetkoming voor de kosten van je zorgverzekering. Dit kun je aanvragen bij de Belastingdienst. Ieder jaar veranderen de regels rondom het maximum loon dat je mag verdienen om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag.

Kindgebonden budget

Heb jij een of meer kinderen tot 18 jaar? Check dan eens of je in aanmerking komt voor het kindgebonden budget. Een toeslag die vaak vergeten wordt om aan te vragen omdat ouders/verzorgers ten onrechte denken hier geen recht op te hebben. Hoeveel en of je een tegemoetkoming krijgt, hangt af van hoeveel (pleeg, stief)kinderen je hebt, de leeftijd van de kinderen en je inkomen en vermogen.

Kinderopvangtoeslag

Gaat jouw kind naar de kinderdagverblijf of naschoolse opvang? Kijk dan of je recht hebt op kinderopvangtoeslag. Als je in aanmerking komt, kan een deel van de kosten worden vergoed. Vaak scheelt dat in de portemonnee.

Toeslagen berekenen

Kom jij in aanmerking voor bepaalde toeslagen en wil je weten wat de hoogte hiervan ongeveer is? Maak dan een proefberekening aan de hand van een paar simpele vragen. Je kunt ook een proefberekening voor verschillende toeslagen in één keer invullen op de website van de Belastingdienst. Probeer het eens.

Tips bij het aanvragen van toeslagen

Tips waar je op kunt letten bij het aanvragen van toeslagen:

Tip 1: Flexibel inkomen? Schat het hoger in

Heb jij een wisselend inkomen? Schat je jaarinkomen dan iets hoger in. Mocht je inkomen toch hoger zijn dan verwacht, dan heb je hier zelf al rekening mee gehouden in de berekening en hoef je waarschijnlijk minder (of geen) geld terug te betalen. Kijk voor een overzicht van je inkomsten en uitgaven in de app onder 'inzicht'. Je krijgt dan een goed beeld hoe je er maandelijks voorstaat.

Tip 2. Geef wijzigingen in je situatie tijdig door

Is je huur omhoog gegaan, of zijn de kosten van de kinderopvang gewijzigd? Pas je gegevens dan tijdig aan. De hoogte van je toeslag wordt hierop aangepast. Zo voorkom je dat je niet teveel of juist te weinig toeslag ontvangt.

Tip 3: Leg een deel van je toeslagen opzij

Deze tip geldt wellicht niet voor alle toeslagen en is misschien niet haalbaar voor iedereen. Maar twijfel je of je terug moet betalen, omdat je bijvoorbeeld toch meer hebt verdient dan verwacht? Zet dan (een deel) van je toeslagen opzij, op een spaarrekening of op een spaarpotje via de Rabo App. Zo heb je geld achter de hand als je toch (een deel) moet terug betalen.