Vrouw installeert tochtstrip aan haar deur

Zo kun je thuis energie besparen

Hoe zal de energieprijs zich ontwikkelen? Lastig te zeggen. Eén ding is wel duidelijk: het is altijd slim om je energieverbruik zoveel mogelijk te beperken. Dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. Gelukkig zijn er allerlei manieren om de energierekening omlaag te brengen – van kleine stapjes tot grote maatregelen. Lees onze 6 praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

6 tips om energie te besparen

1. Krijg inzicht in je gas- en stroomverbruik

Weet je hoeveel energie je thuis per dag, maand of jaar verbruikt? En weet jij of dat hoger of lager ligt bij mensen in vergelijkbare situatie? De gegevens over jouw verbruik kun je meestal vinden via de site of app van je energieleverancier. Handig om te ontdekken hoe je ervoor staat. En natuurlijk om te volgen hoeveel verschil jouw besparingen maken.

2. Voorkom onnodig gebruik en leef zuiniger

Energie besparen, dat kan op allerlei manieren. Een eerste stap is om onnodig verbruik te voorkomen. Dat kan door bijvoorbeeld de verwarming en verlichting uit te zetten in kamers waar niemand is. Maar let ook op sluipverbruik via de stand-bystand van apparaten. Flink besparen kun je door korter te douchen, koude wasjes te draaien en de wasdroger vrijaf te geven. En natuurlijk door de thermostaat een graadje lager te zetten. Heb je al een slimme thermostaat? Die zorgt automatisch dat je je huis niet onnodig verwarmt en je bespaart daarmee energie.

3. Vervang grote energieslurpers

Is een apparaat in huis toe aan vervanging? Kijk dan goed of je een zuiniger model kan kopen. Vooral wasmachines en drogers zijn flinke energievreters. Ook een energiezuinige koelkast of vriezer kan jaarlijks flink wat stroom schelen. Om nog maar te zwijgen over de airco of elektrische kachel. Je kunt het energieverbruik van nieuwe apparaten terugvinden op het energielabel. Het állerzuinigst zijn apparaten met label A+++.

4. Dicht kieren en spleten

Je stookt niet voor de vogels, dus kun je maar beter zorgen dat je de warmte zoveel mogelijk binnenshuis houdt. Te beginnen door simpelweg te zorgen dat het niet tocht in huis. Check bij alle deuren, ramen en luiken of er koude lucht naar binnen komt. Vergeet de brievenbus niet. Kieren en spleten kun je afdichten met allerlei soorten tochtstrips of kit. Dit kan echt een groot verschil maken. Zo voorkom je dat je onnodig moet verwarmen én je huis wordt meteen comfortabeler.

Wist je dat...

Hoe energiezuinig is jouw woning? Kom erachter door een energielabel voor je huis aan te vragen. Deze labels lopen van A (goed geïsoleerd) tot en met G (werk aan de winkel).

5. Maak je huis energiezuiniger

Je woning verduurzamen kan een heel slimme investering zijn. Je maakt je huis toekomstbestendiger, verlaagt je energiekosten en spaart zo ook het milieu. Duurzame maatregelen zijn er in allerlei vormen en maten: van goede isolatie tot aan de aanschaf van zonnepanelen of een warmtepomp. Weet je niet waar je moet beginnen, en ben je benieuwd wat voor jouw huis een slimme keus kan zijn? Doe dan eens de HuisScan van homeQgo en Rabobank.

Woon je in een huurhuis? Dan mag je niet zonder toestemming grote energiebesparende investeringen doen. De verhuurder moet daar toestemming voor geven. Ga eens met je huurbaas of woningbouwcorporatie in gesprek over verduurzamen en kijk wat zij voor je kunnen betekenen om je huurwoning duurzamer te maken.

6. Vergelijk verschillende energieleveranciers

Oké, deze tip gaat niet over energie besparen, maar over géld besparen. Want jouw energiekosten hangen niet alleen af van je verbruik, maar ook van de energieprijs. En die verschilt per leverancier. Loopt je energiecontract binnenkort af? Neem dan eens de moeite om de prijzen van verschillende leveranciers te vergelijken. Je kunt ook contact opnemen met je huidige energieleverancier: misschien kun je profiteren van een passend aanbod als je je contract verlengt.

Meer tips of hulp nodig?

Maak je je zorgen over jouw ineens zo hoge energierekening? En kun je hierbij wel wat adviezen of praktische hulp gebruiken? Kijk dan eens bij op geldfit.nl/energie.

Híer kun je ook geld op besparen

Ben je op zoek naar andere manieren om te besparen op je maandlasten? Bijvoorbeeld op je boodschappen of je abonnementen? Bekijk dan zeker eens onze bespaartips!

Van besparen naar sparen

We kunnen je niks garanderen, maar vergeet niet: elke euro die je kunt besparen is er één. Kun je het geld missen? Zet het dan direct maandelijks apart op je spaarrekening. Om het sparen leuker en makkelijker te maken kun je ook een apart spaarpotje hiervoor aanmaken.