Vrouw pakt een product uit de schappen in een supermarket

10 tips om te besparen op boodschappen

Goedkoop boodschappen doen, dat wil iedereen. Toch is dat in deze tijden lastig, nu de prijzen in de supermarkten stijgen door onder meer de inflatie. Wel kun je door te besparen op boodschappen wekelijks extra euro’s overhouden. Maar hoe kun je bezuinigen op boodschappen? Onderstaande bespaartips helpen je om je budget net wat slimmer uit te geven. Laat je inspireren.

1. Bepaal een budget voor je boodschappen

Spreek met jezelf een budget af dat jij wekelijks of maandelijks uit wilt geven aan boodschappen. Hierbij is het belangrijk om realistisch te zijn. Én om deze afspraak met jezelf in ere te houden. Je kunt eenvoudig in je Rabo App een budget aanmaken. En de app houdt automatisch bij of je binnen je budget blijft.

2. Maak een boodschappenlijst

Het werken met een boodschappenlijst zorgt ervoor dat je bewust nadenkt over wat je nodig hebt. Bij het maken van de boodschappenlijst: plan vooruit! Bedenk alvast gerechten die je deze week wilt bereiden. En ben je gevoelig voor impulsaankopen? Bekijk dan of online boodschappen doen iets is voor jou. Sommige supermarkten werken met een pick-up optie of bezorgen thuis.

3. Kijk onderin het schap

Daar liggen vaak de huismerken die goedkoper zijn dan de A-merken. In veel gevallen is het verschil tussen een A-merk en een huismerk minimaal. Vind je bepaalde producten van het huismerk écht niet lekker? Koop dan alleen het huismerk voor producten waarbij het verschil in smaak of kwaliteit niet erg groot is, maar wel voordeliger voor je portemonnee.

4. Ga niet voor kant-en-klaar

Je bent goedkoper uit wanneer je zelf kookt. En het is meestal ook nog eens gezonder. Kant-en-klare soep, bijvoorbeeld: het ultieme gemaksproduct, maar zo ontzettend zonde van je geld. Bereid het liever zelf. Daar kun je de dag daarna vaak ook nog van smullen.

Illustratie van een winkelwagen

5. Let op aanbiedingen, maar laat je niet verleiden

Koop slim in. Soms is er een goede aanbieding: 3 halen, 2 betalen. Klinkt verleidelijk, maar check eerst je voorraad. Had je het product toch al nodig of gebruik je het veel? Dan kan het interessant zijn. Extra kopen omdat het in de aanbieding is, maakt je boodschappen alleen maar duurder. En houd bij het “hamsteren” ook de houdbaarheidsdatum in de gaten.

6. Ga geen boodschappen doen als je honger hebt

Je komt dan zomaar met hele andere boodschappen thuis dan je eigenlijk van plan was. Mensen kopen niet alleen meer in als ze honger hebben, maar vaak ook andere dingen. Je kent het vast wel: snel een koekje kopen en op weg naar huis opeten. Boodschappen doen op een lege maag is dus een no-go voor je portemonnee.

7. Tel de kosten van je boodschappen op óf gebruik de scanner

Zo weet je zeker dat je bij de kassa niet voor verrassingen komt te staan. Uitermate doeltreffende manier om je aan je budget te houden. Wat je ook kunt doen, is via de supermarkt website uitrekenen wat jouw boodschappenlijstje je gaat kosten.

8. Gooi geen eten weg

Houdbaarheidsdatum overschreden? Vaak gaan producten langer mee dan de houdbaarheidsdatum aangeeft. Of heb je extra eten over? Vries dat dan in voor een ander moment. Denk ook aan producten zoals brood en boter: kun je prima in de vriezer bewaren.

9. Bespaar op groente of vlees

Koop jij altijd voorgesneden groente, zoals champignons? Goedkoper alternatief is om “hele” groenten te kopen en zelf te gaan snijden. Ook kun je eens diepvriesgroente proberen. Net zo gezond en vaak goedkoper. Vlees is vaak wat duurder. Je kunt hierop besparen door vega dagen in te lassen. Of door vlees op de markt te kopen. Elke euro telt!

10. Bezoek goedkopere supermarkten

Soms is het ook nog de moeite waard om goedkopere supermarkten te bezoeken. Al betekent het dat je voor kleine boodschappen misschien wel een stukje moet fietsen. Dat kan lonen als je bespaart op de kosten van je boodschappen. Bekijk online waar er aanbiedingen zijn en maak een afweging.

Vrouw in de woonkamer achter de laptop bezig

Van besparen naar sparen

Nu je weet hoe je kunt besparen op boodschappen, kun je overgaan tot sparen. Elke euro die je kunt besparen is er één. Het geld dat je bespaart, kun je maandelijks apart zetten op een spaarrekening. In de Rabo App kun je ook een apart spaarpotje aanmaken. Zo zie je maandelijks hoeveel geld jij hebt overgehouden door slim met je budget om te gaan.

Tips om makkelijker te sparen

Hoe bezuinig je op boodschappen?

1
Bepaal een budget voor je boodschappen
2
Maak een boodschappenlijst
3
Kijk onderin het schap
4
Ga niet voor kant-en-klaar
5
Let op aanbiedingen, maar laat je niet verleiden
6
Ga geen boodschappen doen als je honger hebt
7
Tel de kosten van je boodschappen op óf gebruik de scanner
8
Gooi geen eten weg
9
Bespaar op groente of vlees
10
Bezoek een goedkopere supermarkt