Een vakantiebegroting voor meer grip op geld
Voordat je op vakantie gaat is het slim om over je financiën na te denken. Hoe groot is je budget, en wat betekent dat voor het boeken én voor de uitgaven ter plaatse? Met een vakantiebegroting houd je grip. Voor en tijdens je vakantie.
Een vakantiebegroting maken
Mensen die een bedrag voor de hele vakantie reserveren en niet met een bedrag per dag of per week rekenen, komen het vaakst het beste uit. Zij denken goed na over hun vakantiebegroting en houden vast aan het budget dat zij van tevoren hebben bepaald. (Nibud vakantiegeldenquête 2019)
Het Nibud adviseert een vakantiebegroting te maken. Dan weet je meteen wat je financiële mogelijkheden zijn op vakantie. Zo kun je de juiste en passende keuzes maken en sta je bij thuiskomst niet voor vervelende verrassingen. Begin met het vaststellen van je budget: welk bedrag heb je in totaal beschikbaar voor een vakantie? Maak eventueel eerst een overzicht van je inkomsten en uitgaven. Daarna vul je de posten op je vakantiebegroting verder in.
Wist je dat...
45% van de Nederlanders tijdens de vakantie meer geld uitgeeft dan gepland? (Bron: Nibud Vakantiegeldenquête 2019)
Tips bij het invullen
Bepaal nu op basis van alle verzamelde gegevens je vakantiebegroting. Je kunt nu een richtbedrag bepalen van wat je per dag uit kunt geven.
Tip
Gaat er een vriendje van de kinderen mee op vakantie? Spreek vooraf een redelijke vergoeding voor de kosten af. Mogelijke kosten zijn voeding, de reisverzekering, en eventueel een vergoeding voor extra vervoers- en verblijfskosten. Spreek ook af of het kind een zakcentje krijgt om op vakantie uit te geven aan een ijsje of iets anders.
Grip op je geld tijdens de vakantie
In je vakantiebegroting heb je ook een deel van je geld gereserveerd voor uitgaven op je bestemming. Je kunt deze uitgaven in de gaten houden, bijvoorbeeld met een kasboekje of in de Rabo App. Houd ook je creditcarduitgaven bij zodat je bij thuiskomst niet wordt verrast door een hoge rekening. Zo kun je tussentijds bijsturen door dagen waarop je veel uitgeeft te compenseren met goedkopere dagen. Je RaboCard uitgaven kan je zien in de Rabo App. Een andere manier om grip te houden op je uitgaven, is om een vast bedrag per dag of per week te pinnen.
Betalen in het buitenland
Hoe kom je in je vakantieland aan geld? Welke kosten zijn er verbonden aan pinnen, geld uit de muur halen of geld wisselen? Bereid je voor op deze vragen, dat kan je geld besparen. Alle belangrijke informatie over betalen op vakantie vind je hier.
Nog enkele bespaartips voor op vakantie:
Voor dit artikel is gebruik gemaakt van teksten van nibud.nl over geld en vakantie.
Ook interessant voor jou
Goed voorbereid op vakantie
Vakantiestress voorkomen? Lees dan onze tips om goed voorbereid op vakantie te gaan en ontdek aan welke verzekeringen je moet denken, of hoe je kan betalen in het buitenland.
Voorkom financiële tegenvallers op vakantie
Met de huidige prijzen van vakanties is het extra belangrijk om onverwachte kosten door schade of pech op vakantie te voorkomen. Met onze 6 tips check je of je goed verzekerd op pad gaat.
Rabo alerts
Direct een seintje als je vakantiegeld binnen is of als je rood komt te staan? Met Rabo Alerts ontvang je kosteloos bericht via e-mail, sms of een push alert vanuit de app. Stel je Rabo Alerts in in internetbankieren of de Rabo App.