Koop nu, betaal later én achteraf betalen: tips veilig gebruiken
Je ziet het steeds vaker als je online iets koopt: de mogelijkheid om achteraf te betalen. Met ‘Buy Now, Pay Later’ (BNPL) kun je nu iets kopen dat je pas over een week of drie afrekent. Of juist drie weken lang, elke week een beetje. Eigenlijk ga je voor korte tijd een rentevrije lening aan. Klinkt ideaal. Totdat je vergeet te betalen. Dan kan deze handige service ineens veel geld kosten. Hoe voorkom je dat?
Wat is koop nu, betaal later?
Nog niet je salaris gekregen, maar wel twee verjaardagen in één weekend? Of een nieuw paar schoenen kopen in die – toch al veel te dure – maand? Diensten als Klarna, Riverty (was Afterpay) en Billink maken het voor je mogelijk. Bij het afrekenen kies je dan niet voor betalen met een creditcard of iDeal, maar voor betaling achteraf. Je krijgt de spullen netjes thuisbezorgd, maar betaalt pas binnen 14 tot 30 dagen. Zo kom je niet met lege handen aan bij de verjaardag van je beste vriend, of kun jij op je nieuwe pumps naar het feest.
Niet op tijd = veel geld kwijt
Toch is dit niet altijd zo mooi als het lijkt. Betaal je op tijd, dan is er niets aan de hand. Maar vergeet je een betaling? Dan wordt er wél een forse rente gerekend. En betaal je dan nog niet? Dan komen er incassokosten bovenop. Uiteindelijk kan een bestelling van twintig euro uit de hand lopen naar een kostenpost van meer dan honderd euro.
De gevolgen van zulke leningen zijn soms moeilijk te overzien. Maar liefst één op de vijf klanten betaalt het bedrag namelijk niet op tijd terug. En zonder overzicht kunnen de schulden alleen maar meer oplopen. Het Nibud constateert dat van de mensen die achteraf betalen, jongeren tot 24 jaar het vaakst met incassobureaus te maken krijgen.
Voorkom die extra kosten
Achteraf betalen kan een uitkomst zijn, als je op een veilige manier gebruikmaakt van deze betaalmethode. Daar geven we je hier graag wat tips voor:
Gebruik je agenda
De herinneringsmail voor je betaling verstuurt een BPNL-bedrijf (vaak) alleen via de mail. Mis je die mail, dan mis je de (enige) herinnering. Zet daarom de uiterste betaaldatum ook in je agenda. Dan heb je altijd een extra reminder om de betaling niet te vergeten.
Zet je meldingen aan
Pushnotificaties vinden we vaak overbodig en irritant. Toch is het in dit geval écht wel handig. Veel BNPL-bedrijven hebben een app. Zet je meldingen hiervoor aan, zodat je vaker denkt aan de factuur die je nog moet betalen.
Automatisch overboeken
Ook handig: maak gebruik van de mogelijkheid in de Rabo App om een automatische overboeking in te stellen. Zorg dat die eruit gaat op de dag dat je jouw inkomen overgemaakt krijgt, zodat je zeker weet dat het bedrag afgeschreven kan worden. Zo hoef je het niet eens zelf te onthouden! Betaal je in termijnen? Stel dan elke afschrijving apart in of kies voor een herhaling per week.
Oversluiten met de persoonlijke lening van Freo.
Heb je al een schuld opgebouwd, misschien zelfs bij meerdere partijen? Dan kan het oversluiten van je bestaande lening(en) helpen om meer overzicht te krijgen op je financiële situatie. Met oversluiten is het in sommige gevallen mogelijk om bij Freo één nieuwe lening af te sluiten waarmee je bestaande lening(en) door Freo worden afgelost en opgezegd. Zo kan het ook voorkomen dat je onderaan de streep minder rente betaald wanneer de rente bij Freo lager is dan bij je bestaande lening(en). Verder kun je bij Freo altijd boetevrij aflossen.
Geldzorgen? Wij kunnen je hierbij helpen
Soms zie je door de bomen het bos niet meer. Leningen bij verschillende bedrijven, of het ene gat opvullen met het andere: het kan zorgen voor flink wat stress. Herkenbaar? Je bent dan zeker niet de enige die dit meemaakt, en het is ook niets om je voor te schamen. Het Rabo Team Hulp bij Geldzorgen staat voor jou klaar. Zij bieden een luisterend oor en handige tools om je weer grip te geven op je geldzaken. Benieuwd wat ze voor jou kunnen betekenen?
Ook interessant voor jou
Leuker sparen
Met een Spaarpotje spaar je makkelijker en leuker voor bijvoorbeeld kleding, cadeaus of een nieuwe telefoon. Maak voor elk spaardoel een Spaarpotje aan en start direct.
Budgetteren: meer grip op je geld
Weet je niet altijd waar je geld blijft én wil je meer grip en inzicht? Dan kan budgetteren uitkomst bieden. Wij helpen je op weg met deze tips.
Check of je geld laat liggen
Ben jij tussen de 18 en 30 jaar? Grote kans dat jij geld misloopt. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veel jongeren toeslagen laten liggen. Bekijk deze tips en kom erachter of ook jij geld laat liggen.